Capitala este gata de parada: La Arcul de Triumf vom vedea avioanele F-16, peste 300 de vehicule de lupta, armata in haine noi

Joi, 01 Decembrie 2016, ora 07:21
9353 citiri
Capitala este gata de parada: La Arcul de Triumf vom vedea avioanele F-16, peste 300 de vehicule de lupta, armata in haine noi
Foto: Arhiva Ziare.com

Peste 3.000 de militari si specialisti din Ministerul Apararii Nationale, Ministerul Afacerilor Interne si Serviciul Roman de Informatii, cu peste 300 de mijloace tehnice, din care circa 50 de aeronave, si militari din mai multe tari aliate sau partenere vor participa, joi, incepand cu ora 11.00, la Parada militara organizata de Ziua Nationala a Romaniei, in Piata Arcul de Triumf din Bucuresti.

Presedintele Klaus Iohannis va ajunge la Arcul de Triumf la ora 11.00 si, dupa trecerea in revista a Garzii de Onoare si intornarea imnului national, va depune o coroana de flori.

Daca vrei sa mergi la parada din Bucuresti, poti consulta aici programul detaliat al manifestarilor de la Arcul de Triumf

Aeronavele multirol F-16 vor fi principala noutate cu care Armata Romana va veni la parada militara de 1 Decembrie, ce urmeaza a avea loc anul acesta la Arcul de Triumf dupa o pauza de doi ani, timp in care a fost organizata in Piata Constitutiei.

Potrivit Ministerului Apararii, dincolo de cele sase avioane F-16 Fighting Falcon, la defilare mai poate fi admirata noua tinuta de lupta a Armatei Romane care va intra in dotare in anul 2017.

Cum arata noile uniforme combat ale Armatei Romane (Video)

De asemenea, vor putea fi vazute in premiera la parada de 1 Decembrie vehiculele de evacuare medicala ale Fortelor terestre, construite pe platforma MLI-84.

In plus, defilarea de anul acesta va fi oferi ocazia Fortelor pentru Operatii Speciale (FOS) de a-si prezenta noile motociclete Enduro MT 230 intrate de curand in dotare. Aceste motociclete sunt folosite pentru misiuni specifice ce presupun un mare grad de mobilitate.

Tot in 2016 au intrat in dotarea FOS si vehiculele Rangers Polaris 6x6, folosite pentru actiuni de cautare, salvare, evacuare si cercetare in teren accidentat. Si ele vor putea admirate de 1 Decembrie, la Arcul de Triumf.

In plus, detasamente militare din Germania, Marea Britanie, Italia si Slovacia vor participa, in premiera, la parada de Ziua Nationala a Romaniei, alaturi de militari ai unor state care au mai defilat de 1 Decembrie si in anii trecuti.

Pe sub Arcul de Triumf vor mai trece militari din Republica Moldova, Polonia, Slovacia, Spania si Statele Unite ale Americii.

Dupa cum precizeaza MApN, militarii germani care vor defila fac parte din Batalionul de garda, unitatea Bundeswehr-ului care asigura garda protocolara de onoare in timpul vizitelor de stat si al altor evenimente oficiale.

La fel, grupul de defilare polonez apartine Batalionului Reprezentativ al Armatei Poloniei, o structura militara a Fortelor Armatei Poloniei, responsabila cu organizarea ceremoniilor militare, subordonata Comandamentului Garnizoanei Varsovia. Datorita specificului, unitatea participa la ceremonii la ambasadele Poloniei din strainatate.

Militarii moldoveni sunt din Garda de Onoare a Republicii Moldova si, desi au mai participat la paradele militare de Ziua Nationala a Romaniei, va fi pentru prima data pentru ei cand vor defila pe sub Arcul de Triumf din Bucuresti.

Din Italia vor veni patru militari din Regimentul Lancieri di Montebello.

De asemenea, in premiera la parada militara nationala, participa reprezentantii armatei Slovaciei. Acestia apartin Garzii de Onoare, unitate care desfasoara ceremonii de protocol la nivelul Guvernului si al Parlamentului Republicii Slovacia.

Bucurestenii ii vor vedea defiland si pe militarii spanioli. Drapelul acestei tari va fi purtat de locotenent-colonelul Juan Antonio Pina Sanchez, ofiter responsabil cu comunicarea strategica, in cadrul Comandamentului Diviziei Multinationale de Sud-Est de la Bucuresti, de locotenent-colonelul Jose Luis Mate Sanchez, loctiitor al comandantului la unitatea romaneasca pentru integrarea fortelor NATO, precum si de locotenent-colonelul Sixto Martinez Moneo, atasat de afaceri interne in Romania, Ungaria, Slovenia si Republica Moldova.

Armata Marii Britanii va fi reprezentata la defilare de militari din cadrul Regimentului Regal Irlandez "Pipes and Drums (Cimpoaie si Tobe) ".

Potrivit MApN, acesta are o istorie bogata, care dateaza inca din anul 1689 si a desfasurat misiuni in toate colturile lumii, cele mai recente in Kosovo, Siera Leone, Irlanda de Nord, Irak, Cipru, Afganistan, Somalia si Mali.

Defilarea reprezentantilor fortelor armate straine se va incheia cu un detasament din SUA compus din puscasi marini si militari din Batalionul 2 Puscasi Marini si Batalionul 2 Sprijin Logistic de lupta din Baza Camp Lejeune din Carolina de Nord.

Militarii americani sunt dislocati la baza militara de la Mihail Kogalniceanu in cadrul Fortei de Rotatie a Marii Negre, efectivele schimbandu-se la fiecare 6 luni.

Iata restrictiile rutiere pentru parada de 1 Decembrie din Bucuresti, dar si ce manifestari sunt organizate de Ziua Nationala in principalele orase din tara.

Atentie, insa, caci 1 Decembrie vine cu ninsoare si viscol: Va fi cod galben in jumatate de tara

Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
#parada 1 Decembrie 2016 Arcul Triumf , #armata