Care sunt provocarile Armatei? - De la cititori

Duminica, 16 Septembrie 2012, ora 21:57
4708 citiri
Care sunt provocarile Armatei? - De la cititori
Foto: Arhiva

Ministrul Apararii Nationale, Cornel Dobritoiu, a declarat, sambata, in cadrul intrunirii a Comitetului Militar NATO care are loc la Sibiu, ca sistemul de aparare se confrunta cu mari provocari. Care ar fi acestea?

In perioada 14-16 septembrie 2012, la Sibiu, are loc Conferinta Comitetului Militar al NATO. La aceasta activitate internationala participa sefii apararii din cele 28 de state membre ale Aliantei si circa 300 de inalti oficiali. Lucrarile inaltului forum politico-militar sunt conduse de generalul Knud Bartels, presedintele Comitetului Militar NATO.

Generalul Dobritoiu a raspuns la mai multe intrebari legate de sistemul apararii nationale si cel de aparare comuna. La intrebarea daca Romania mai are capacitatea sa asigure serviciul de lupta " Politie aeriana ", in cadrul misiunii Aliantei, seful apararii a dat urmatoarea explicatie:

"Dupa cum stiti, din punctul de vedere al serviciului politie aeriana, avand in vedere capabilitatile limitate pe care le avem, in special numarul de avioane MIG - 21 LanceR (avioane care se apropie de sfarsitul ciclului de viata), avem provocari in sensul acesta si speram ca vom lua o decizie politica, in timp foarte scurt, ca sa nu inregistram deziluzii si sa nu ne pierdem credibilitatea, adica sa fim in masura sa ne asiguram misiunile de politie aeriana in intreg spatiul aerian al tarii".

Pilotii militari asteapta

Este adevarat faptul ca Fortele Aeriene Romane avertizeaza politicienii, de ani buni, asupra faptului ca resursele avioanelor de lupta rusesti pe care le au in dotare sunt "pe avarie" si totdeauna s-au lovit de un zid: factorul politic a dat vina, tot timpul, pe lipsa fondurilor financiare. Chiar asa sa fie?

Sunt voci care spun ca pana in anul 2008, ar fi existat posibilitatea de a face un efort financiar pentru dotarea aviatiei militare cu avioane multirol, cel putin 24 de avioane, dar nu a existat vointa politica. Cu toate ca este foarte greu, nici acum, in al doisprezecelea ceas, nu ar fi tarziu sa se rezolve aceasta problema vitala pentru aviatie, numai sa se gaseasca resursele financiare necesare.

Marea provocare

Aceasta este, intr-adevar, o mare provocare, atat pentru Ministerul Apararii, cat si pentru clasa politica romaneasca. La acest capitol, ministerul apararii si fortele aeriene si-au facut de fiecare data temele, in sensul ca au efectuat toate demersurile tehnice si procedurile legale pentru rezolvarea problemei, inclusiv testarea avioanelor multirol, care ar satisface nevoile operationale si ale capabilitatilor de lupta, corespunzatoare executarii, atat a misiunilor nationale, cit si a celor care rezulta din obligatiile asumate fata de Alianta.

In aceasa privinta, cei care au ramas restantieri sunt politicienii, care nu au reusit sa gaseasca fondurile financiare necesare pentru a rezolva aceasta provocare.

Pe ultima suta

Oricum, incepand cu anul 2013, Romania este in imposibilitatea de a mai executa serviciul de lupta permanent "Politie Aeriana" cu doua avioane de lupta si, implicit, nerespectarea obligatiilor asumate in cadrul Aliantei de a executa misiuni de operatii aeriene sub comanda NATO.

In aceasta situatie, exista doua posibilitati: achizitionarea in procedura de urgenta a avioanelor multirol sau solicitarea altui stat membru al Aliantei sa execute serviciul de lupta permanent "Politie Aeriana", in zona de responsabilitate a Romaniei, privind securitatea spatiului aerian.

Amandoua variantele presupun un efort financiar substantial din partea Romaniei. Decizia este in mana factorului politic. De altfel, nu am fi singurii care apelam la un alt stat membru NATO pentru a executa serviciul de lupta permanent "Politie Aeriana". In anul 2007, Fortele Aeriene Romane au executat acest sercviciu de politie aeriana, la ordinul Aliantei, timp de sase luni, in Estonia.

Optiuni exista

In momentul de fata, se pare ca exista doua variante: prima varianta se refera la achizitionarea unui numar de 24 de avioane multirol noi, iar cea de-a doua posibilitate consta in achizitionarea unui numar de 48 avioane multirol la mana a doua.

In ceea ce priveste tipul de aeronava, sunt in discutie doua variante ale unor avioane de lupta din generatia a patra: JAS39 Grippen si F-16C Fighting Falcon. Cum, de altfel, suntem obisnuiti noi, romanii, sa facem alegerea in functie de pret, adica cel mai mic care, evident este si cea mai proasta optiune, mai mult ca sigur ca se va opta pentru achizitionarea a 48 de aeronave F-16C Fighting Falcon, la mana a doua.

Securitatea implica costuri

Or, politicienii nostri ar trebui sa inteleaga faptul ca integrarea aprofundata a Romaniei la NATO nu presupune doar avantaje substantiale, care sunt indiscutabile, ci si obligatii sporite.

Integrarea intr-un sistem de aparare comuna presupune costuri ce decurg din obligatiile privind continuarea reconfigurarii sistemului nostru militar, precum si din executarea misiunilor primite in cadrul Aliantei, iar aceste costuri vor fi oricum mai scazute decat in cazul asigurarii individuale a securitatii, ceea ce oricum ar fi fost o utopie, in conditiile lumii contemporane, ale proliferarii armelor de distrugere in masa, terorismului si altor amenintari globale sau regionale la adresa securitatii (criza energetica si de materii prime, explozia demografica si extinderea saraciei, amenintarile la adresa fiintei umane si mediului inconjurator s.a.).

Calitatea de membru al NATO ofera Romaniei garantii de securitate intr-un spatiu politic european si international, definit de existenta unor factori de instabilitate si de extinderea noilor riscuri si amenintari. Totodata, Romania ramane un furnizor real de stabilitate si securitate european si chiar global, avand contributii semnificative la intarirea pacii si securitatii.

Asadar, Romania poate contribui plenar si responsabil la procesul aliat de decizie privind securitatea euroatlantica si rolul NATO in mileniul al treilea. Ramane de vazut daca si clasa politica romaneasca este responsabila de marea sansa a Romaniei sau va da si de aceasta data cu "bata in balta", producand o alta deziluzie si decredibilizare, pe langa esecul politic european recent.

Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria va continua să susţină accederea României în spaţiul Schengen cu frontierele terestre în acest an, a transmis ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, în urma unei...
#provocarile Armatei, #Romania avioane NATO, #Romania avioane armata , #armata