Castigatorul licitatiei de miliarde pentru noile corvete ale Marinei Romane va fi ales in scurt timp. Care este cea mai buna oferta?

Sambata, 29 Septembrie 2018, ora 09:30
28505 citiri
Castigatorul licitatiei de miliarde pentru noile corvete ale Marinei Romane va fi ales in scurt timp. Care este cea mai buna oferta?
Foto: Naval Group / Gowind 2500 El Fateh

Romania poate beneficia de aceleasi nave militare de ultima generatie si dotari performante de care se bucura in clipa de fata Marina Franceza, una din cele mai puternice forte navale din lume si cea mai mare din UE, dupa Marea Britanie, care va parasi in curand uniunea.

Este vorba despre corvetele Gowind 2500, produse de Naval Group (fost DCNS), constructorul francez care a lansat la apa si a inarmat portavionul Charles de Gaulle, submarinele nucleare, fregatele si toate cele aproape 200 de nave care alcatuiesc flota militara a Frantei.

Francezii de la Naval Group s-au inscris in cursa pentru dotarea Fortelor Navale Romane cu patru corvete multifunctionale, in cadrul unui program de inzestrare in valoare de 1,6 miliarde de euro. Ei concureaza cu olandezii de la Damen, germanii de la ThyssenKrupp Marine Systems si italienii de la Fincantieri (Vard).

Detaliile sunt secrete, dar ne-am interesat ce poate oferi fiecare, pentru a vedea care oferta este mai buna.

Contracte de miliarde pentru inzestrarea armatei romane

Parlamentul a aprobat in martie 2017 planul propus de Ministerul Apararii Nationale pentru inzestrarea armatei in valoare de 9,3 miliarde de euro, din care 4,64 miliarde costa doar sistemele de aparare antiaeriana si antiracheta Patriot, achizitionate din SUA, astfel ca bugetul alocat fortelor navale reprezinta o parte extrem de consistenta din programul dedicat modernizarii armatei romane.

"Anul 2018, anul Centenar, va fi unul de referinta pentru Marina Militara Romana. Suntem in plin proces de selectie a castigatorului programului de achizitie pentru corvetele multifunctionale, program care asigura nu doar o capabilitate de aparare la Marea Neagra, dar, prin offset-ul aferent, va asigura modernizarea celor doua fregate tip T22 - Regele Ferdinand si Regina Maria", declara ministrul Apararii, Mihai Fifor, in discursul sau cu ocazia Zilei Marinei de anul acesta.

Foto: Facebook / Mihai Fifor, Ministrul Apararii Nationale

Pentru a obtine cat mai mult de pe urma acestui program costisitor, Guvernul le-a impus constructorilor inscrisi in competitie sa construiasca navele in Romania, pentru sustinerea activitatii santierelor navale din tara si crearea de locuri de munca, dar si pentru realizarea unui transfer de tehnologie militara catre partea romana, urmand ca intretinerea, reparatiile si dezvoltarile viitoare sa poata fi realizate ulterior tot in tara.

Este vorba de implicarea constructorului pentru intregul ciclu de viata al navelor, estimat la cel putin 30 de ani, de la construire si pana la casare.

Castigatorul se va angaja si sa modernizeze cele doua fregate T22 R aflate in dotarea Marinei Romane, Regele Ferdinand si Regina Maria.

Vom fi in randul lumii

"Interesul esential de securitate pentru statul roman il constituie consolidarea/dezvoltarea pe teritoriul national a unei capabilitati industriale navale, in domeniul militar, prin intermediul operatorului economic care va fi declarat castigator, in care sa se construiasca si sa se doteze o prima corveta in intervalul de 3 ani si gruparea de 4 corvete intr-o perioada de maximum 7 ani, termene stabilite de la intrarea in vigoare a contractului multianual/primului contract subsecvent aferent acordului-cadru, in vederea furnizarii si intrarii in inzestrarea fortelor navale romane.

Ulterior, aceasta capabilitate navala de pe teritoriul national va trebui sa fie in masura sa execute lucrarile de mentenanta a corvetelor pe durata de viata a acestora, dar si lucrari de mentenanta pentru restul navelor din cadrul fortelor navale romane, asigurandu-se o crestere considerabila a securitatii aprovizionarii pe timp de pace, in situatii de criza si la razboi", se arata in documentatia programului esential de inzestrare "Corveta multifunctionala" publicata de guvernul roman.

Romania urmareste astfel sa dispuna de capabilitati navale care sa-i permita alcatuirea unui grup de nave aflat la dispozitia NATO si UE, cu scopul indeplinirii angajamentelor asumate de tara noastra.

Este vorba de cresterea capabilitatilor navale ale Romaniei, din Marea Neagra si pana in Marea Mediterana, in conditiile in care doar doua corvete din cele patru construite in anii '80 mai sunt astazi in stare de functionare.

Foto: MApN / Corveta "Amiral Petre Barbuneanu", produsa in 1983

Nave de ultima generatie pentru Marina Romana

Francezii de la Naval Group, companie detinuta in proportie de 62,49% de catre guvernul francez si 35% de catre gigantul tehnologic Thales, vor construi corvetele din clasa Gowind 2500 in parteneriat strategic cu Santierul Naval Constanta (SNC), cel mai mare santier naval din Romania si unul dintre cele mai mari din lume, avand 800.000 de metri patrati.

Grupul francez are aproape 13.500 angajati si o traditie de aproape patru secole, dispune de 10 santiere navale in Franta si este prezent in 18 tari din intreaga lume.

Foto: Naval Group / santierul naval din Lorient, Bretania

Intregul proiect se va baza pe transfer de tehnologie, adica pe instruirea romanilor, de la un capat la altul, privind construirea si inarmarea unei corvete Gowind 2500, de catre specialistii din Lorient, unde francezii construiesc nave din 1778 si unde a fost lansata la apa prima corveta de acest fel.

Naval Group este si singura companie participanta la licitatie care ofera sistemul propriu de management al luptei - SETIS, care este utilizat de Marina Militara Franceza inclusiv pe fregatele FREMM, care sunt implicate in diverse teatre de operatiuni de pe glob - cel mai recent in Siria, din Mediterana.

Foto: Naval Group / fregata FREMM din dotarea Marinei Franceze

Cu ajutorul si tehnologia francezilor, corvetele vor fi construite in Santierul Naval Constanta, de catre muncitori romani, iar tot aici vor fi si intretinute, reparate si modernizate, pentru cel putin 30 de ani de acum incolo.

Indiferent de asocierea intr-un astfel de program (parteneriat de tip joint venture sau contract de antrepriza), cei de la Naval Group raspund in mod direct de calitatea produsului in momentul livrarii, astfel ca nu exista nicio diferenta intre o nava construita in Franta, in Romania sau in alta parte a lumii, asigura francezii. Este ceea ce ei numesc o afacere "fara niciun risc".

Foto: Ziare.com / santierul Naval Group din Lorient

Naval Group este specializata in acest mod de a produce nave chiar in tara clientului, prin transfer de tehnologie, iar in clipa de fata construieste patru submarine din clasa Scorpene in Brazilia, la fel de bine cum ar face-o in celebrul santier naval din Brest, infiintat in 1631, la ordinul cardinalului Richelieu, unde se fac acum submarinele nucleare franceze si unde a fost construit portavionul Charles de Gaulle, singurul portavion nuclear care nu este american.

Reteta a fost testata de francezi si in privinta corvetelor Gowind 2500, pe care le-au construit cu succes in Egipt si Malaezia.

Foto: Ziare.com / santierul Naval Group din Lorient

"Le vom construi fara probleme la Constanta", a declarat Laurent Moser, managerul santierului Naval Group din Lorient, in timpul unei vizite de informare a jurnalistilor romani. Acesta sustine ca SNC are tot ce-i trebuie pentru a construi corvetele Gowind 2500 in Romania, la fel cum oamenii sai o fac in Lorient.

Foto: Naval Group / santierul naval din Lorient

Malaezia a fost prima tara care a contractat sase corvete din gama Gowind, in 2011. Acestea sunt construite de partenerul local Boustead Naval Shipyard, cu asistenta tehnica franceza.

Si Marina Egipteana a comandat patru corvete Gowind 2500, in 2014. Prima corveta a fost realizata in Franta, la Lorient, si livrata Egiptului anului trecut, iar celelalte sunt construite in Alexandria, in baza unui acord de transfer tehnologic.

De asemenea, Naval Group a semnat anul trecut un nou contract pentru a livra doua corvete Emiratelor Arabe Unite.

Foto: Naval Group / corveta Gowind 2500 in santierul din Lorient

Ar putea fi construite chiar la Constanta

"Realizarea transferului de tehnologie de varf este absolut esentiala si creeaza premisele unei dezvoltari reale a industriei de constructii militare in Romania, in care toate procesele de business, de la cele decizionale, la cele de proiectare si inginerie tehnologica, aprovizionare materiale si achizitii echipamente, management de proiect si productie, calitate si testare pana la livrare, sunt realizate in totalitate pe teritoriul Romaniei", declara recent si Radu Rusen, directorul general al Santierului Naval Constanta.

Foto: Naval Group / etapele construirii unei corvete Gowind 2500

Acesta sustine ca un mare atu este si faptul ca "SNC este o companie cu capital integral romanesc, nu o simpla sucursala a unei companii straine care primeste comenzi pe bucati, si are capacitatea de a realiza un proiect complet, de la faza de design pana la faza de receptie si verificare. Alegerea unei companii solide si cu traditie din Romania asigura o participare directa si activa, nu o reduce la statutul de simpla fabrica de productie, in calitate de subcontractor al partenerului extern, caruia sa i se subordoneze complet", a mai spus Rusen.

Mai mult, pentru ca se afla deja in dotarea Marinei Franceze, care opereaza in diverse zone de conflict de pe glob, navele, tehnologiile si armele folosite sunt deja testate si verificate in lupta.

Foto: Naval Group / capabilitatile corvetelor Gowind 2500

De exemplu, tehnologia stealth folosita pentru corvetele Gowind 2500, care este menita sa le ascunda intr-o cat mai mare masura de radarele adversarilor, poate fi regasita pe cele mai noi fregate multirol ale francezilor, la fel ca sistemul de senzori panoramici PSIM, sistemul antisubmarin MU90 sau sistemul de contramasuri pentru atacul cu torpile CANTO.

Foto: Naval Group / capabilitatile corvetelor Gowind 2500

Toate aceste sisteme de ultima generatie sunt folosite deja cu succes de Marina Franceza, de la corvete la fregate sau celebrele nave din clasa Mistral, dupa cum a precizat si capitanul-comandor Stanislas Gentien, din partea Fortelor Navale Franceze din Marea Mediterana, in timpul unui tur de prezentare a bazei militare navale din Toulon, cea mai mare din Franta, unde Naval Group are integrat un santier naval urias.

De asemenea, acestea sunt perfect compatibile cu sistemele NATO, Marina Romana si cea franceza avand deja o lunga traditie de colaborare la exercitii militare comune in cadrul aliantei.

Foto: Portavionul nuclear Charles de Gaulle, dupa modernizarea in santierul Naval Group din Toulon, cu cateva ore inainte sa iasa din port pentru teste in largul marii - septembrie 2018.

Competitia este acerba. Se joaca in Romania

Olandezii de la Damen detin in clipa de fata santierul naval din Galati, acesta fiind si cel mai mare de care dispun, plus 49% din santierul de la Mangalia.

Damen Shipyards Galati SA tocmai a scos din docul uscat un spargator de gheata lung de 160 de metri, construit pentru australieni, care va fi gata in 2020 si va costa peste un miliard de euro.

Pentru dotarea fortelor navale romane, Damen ofera corvetele Sigma 10514, cu armament american de la Boeing si Raytheon. De altfel, olandezii primiseara in 2016, in timpul guvernarii Ciolos, comanda pentru realizarea celor patru corvete multirol in Romania, prin Hotarare de Guvern, insa aceasta a fost abrogata de Guvernul Grindeanu, in martie 2017, pe motiv ca nu a fost aprobata si de Parlament.

Nemtii de la ThyssenKrupp Marine Systems s-au inscris in competitie cu nava K130 Braunschweig, care va fi produsa in santierul Damen din Mangalia, conform unui acord de colaborare semnat abia la inceputul lunii septembrie.

Constructorul german a intampinat dificultati serioase chiar acasa si foarte recent. In primavara, TKMS a fost exclusa din competitia pentru producerea fregatelor MKS180, care vor intra in dotarea Deutsche Marine si abia a reusit sa intre inapoi in joc, printr-un parteneriat de ultima ora cu santierul naval din Kiel (GNYK) . Guvernul german si-a motivat decizia spunand ca nu mai are incredere in TKMS, dupa rateurile cu fregatele F125 si corvetele K130, care au intampinat diverse probleme in timpul testelor in larg.

Foto: K130 Braunschweig / Ein Dahmer - Own work, CC BY-SA 4.0, Link

Nu in ultimul rand, italienii de la Fincantieri, care detin in Romania santierele navale din Braila si Tulcea, prin compania norvegiana Vard, respectiv VARD Holding SRL, propun marinei militare corvete similare celor din clasa Abu Dhabi, livrate in 2013 in Emiratele Arabe.

Conducerea grupului italian a declarat recent ca nu s-ar descurca fara santierele din Romania. "Fara Tulcea sau Braila inchidem Fincantieri", le-a spus recent jurnalistilor romani directorul general al grupului, Alberto Maestrini, in conditiile in care in tara noastra lucreaza peste 25% dintre angajatii grupului italian.

Foto: Fincantieri / corveta din clasa Abu Dhabi

Pe ultima suta de metri

O comisie de evaluare formata din reprezentanti ai Departamentului pentru Armamente din carul MApN, ai Fortelor Navale Romane si ai Companiei Nationale "Romtehnica" S.A. urmeaza sa decida in doar cateva saptamani cine este castigatorul licitatiei, conform procedurii, urmatorul pas fiind semnarea acordului-cadru pentru construirea noilor corvete multifunctionale.

Marina Militara Romana are astfel sansa de a beneficia, dupa decenii de lipsuri, de tot ce este mai bun, la ora actuala, in materie de nave proiectate pentru lupta.

#corvete multirol Romania, #corvete noi Romania, #Naval Group SNC corvete , #armata