Ziare.com

Cat cheltuie tarile lumii pe inarmare?

de Florin Necula
Luni, 23 Aprilie 2012, ora 10:17

   

Cat cheltuie tarile lumii pe inarmare?
Statele Unite ale Americii conduc topul tarilor care cheltuie cei mai multi bani pentru inarmare, fiind urmate de China si Rusia. Numai in 2011, comertul mondial cu arme s-a ridicat la 1.700 de miliarde de dolari.

Comertul mondial cu arme pare a fi aproape neatins de recesiune. Astfel, The Guardian noteaza ca, in timp ce cheltuielile bugetare sunt reduse pe tot globul, cele militare raman remarcabil de constante.

Astfel, in 2011, tarile lumii au cheltuit 1.700 de miliarde de dolari pe inarmare si dotarile pentru armata, potrivit Institutului International de Cercetare pentru Pace din Stockholm (Sipri).

Aceste sume s-au schimbat foarte putin fata de anul anterior, fiind in scadere in tarile occidentale, dar inregistrand cresteri semnificative in China, Rusia si in tarile din Orientul Mijlociu.

La nivel mondial, cresterea din ultimii 23 de ani a fost de 200 de miliarde de dolari, de la 1.500 de miliarde de dolari, cat alocau tarile lumii pentru armata si inarmare, in 1988.

Pe primul loc al celor mai mari cheltuieli militare se afla Statele Unite ale Americii, la mare distanta de locul doi. Astfel, bugetul american al apararii a fost de 711 miliarde de dolari, in 2011.

SUA sunt urmate de China, care a cheltuit circa 143 de miliarde de dolari pe fortele sale armate. Tara si-a crescut cheltuielile militare cu 170%, din anul 2002.

Rusia a cheltuit aproape 72 de miliarde de dolari pe inarmare, anul trecut, depasind Marea Britanie, cu 62,7 miliarde de dolari, si Franta, cu 62,5 miliarde de dolari. Moscova planuieste alte cresteri, bugetul destinat apararii urmand sa fie cu 53% mai mare pana in 2014.

Alte tari care au inregistrat cresteri semnificative in curs pentru inarmare sunt India, 49 de miliarde de dolari, cu o crestere de 66% in ultimul deceniu, si Vietnam, cu o crestere de 82%. Ambele tari au reactionat in acest fel ca urmare a progreselor Chinei. India incearca sa se lupte pentru suprematie in regiune, in timp ce Vietnamul a investit masiv in marina, in ultimii ani, si din cauza tensiunilor maritime cu China.

Bugete impresionante pentru armata au si Japonia, cu 59,3 miliarde de dolari destinati in acest scop, si Germania, cu 46,7 miliarde de dolari.

Cat cheltuie Romania pentru inarmare?

Romania a beneficiat de un buget al apararii de 2,145 de miliarde de dolari, in 2011, ceea ce a reprezentat 1,3% din PIB-ul tarii pe anul trecut. Spre comparatie, in 1988, tara noastra cheltuia aprape noua miliarde de dolari pe inarmare, ceea ce echivala, la acea data, cu 4,3% din PIB.

In schimb, cheltuielile militare din Moldova au fost de doar 21 de milioane de dolari, in 2011, adica 0,3% din PIB. Tara este printre ultimele, la nivel mondial, in ceea ce priveste banii alocati pentru aparare.

Raportat la PIB-ul fiecarei tari, Arabia Saudita a alocat cel mai mare procent inarmarii, in 2011, 10,1% din PIB sau fiind destinat apararii, ceea ce a insemnat 48,5 miliarde de dolari.

Omanul a directionat 8,5% din PIB catre armata si inarmare, in 2011, fiind urmat de Emiratele Arabe Unite si Israel, cu 6,9%, respectiv 6,5%.

Cum arata situatia din ultimele doua decenii

La nivel mondial, in perioada 1988-2011, tarile din Orientul Mijlociu au alocat, in medie, cele mai multe procente din PIB pentru aparare.

Primul loc este ocupat, insa, de Eritrea, tara africana directionand nu mai putin de 22,6% din PIB catre inarmare. Este drept ca aceste date nu contin cifre din toti anii perioadei respective si ca este vorba despre o medie.

Pe locurile urmatoare se afla Kuwait, cu 15%, Oman, cu 12,9%, si Arabia Saudita, cu 10,8% din PIB destinat apararii, cifre medii pentru anii 1988-2011.

De departe, Orientul Mijlociu s-a aratat cel mai preocupat de acest aspect, care a inregistrat o crestere fulminanta intre 1989 si 1991, culminand cu perioada dintre 1991 si 1992. Tot in acei ani, in celalalta parte a lumii, in America, a avut loc acelasi fenomen.

In ultimii ani, insa, tarile din America, Asia si Orientul MIjlociu au inceput sa arate din nou atentie bugetelor apararii, crescand procentul din PIB alocat acestuia.

In schimb, in Europa, acest nivel este constant descrescator, semn ca tarile europene au inceput sa fie din ce in mai putin preocupate de inarmare, pe fondul climatului pasnic de pe continent din ultimele peste doua decenii, cu exceptia situatiei din fosta Republica Iugoslavia.

Astfel, Rusia a pus la dispozitia apararii cel mai mare procent din PIB dintre toate statele europene, 5,5%, reprezentand media anilor 1988-2011, fiind urmata de Croatia, cu 4,6%, si Cipru, cu 3,9%.

Acest clasament este continuat de Turcia, Grecia, Serbia, dar si de Georgia si Armenia, semn ca, in Balcani, in sud-estul continentului si in zona Caucaz a existat o stare de incertitudine si de tensiune mai mare decat in restul continentului.

Spre comparatie, Romania a alocat 2,8% din PIB apararii, in perioada mentionata, iar Moldova, doar 0,6%. Dar, daca tara noastra a avut o medie de putin peste trei miliarde de dolari pe an, vecinii de peste Prut au cheltuit extrem de putin pentru armata - 23 de milioane de dolari, medie anuala.

Nu in ultimul rand trebuie spus ca, si in ultimele doua decenii, SUA au dominat acest capitol, cu 496 de miliarde de dolari alocati, in medie, pe an. Tara este urmata, la mare de distanta, de Rusia, cu aproape 77 de miliarde de dolari, Franta cu 61 de miliarde de dolari, Japonia, Marea Britanie, China si Germania, fiecare cu putin peste 50 de miliarde de dolari destinati apararii, in fiecare an, intre 1988 si 2011.

Baza de date a Sipri, referitoare la cheltuielile militare, acopera 172 de tari si contine date consistente pentru perioada de dupa 1988.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 6990 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
8 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

no ., ce chestie !

Ma intreb , unde e Roubini acum ?....de ce nu ne spune ca sunt multi bani cheltuiti pe inarmare ?
Sau gramada de analisti financiari americani care sunt specialisti in economia europeana .Unde sunt acum ?
Adica , cum s-ar spune , vin toti sa ne dea lectii de austeritate si purcoiul de bani aruncat pe "gloante" nu mai conteaza .Da' in acelasi timp sunt si prea multi pe planeta , nu-i asa ?
Doamne , Doamne ,...ce manipulare se mai face ....de zile mari .

 

Delta.

Afla cate ceva despre "complexul militar-industrial" si cei care-l tin in functiune cu cate o misiune de "democratizare" marca "tomahawk" (mai sunt si alte marci,dar asta e de top).
Libia a fost eliberata de Gadafi si acum se duce cu "saru' mana" la FMI si la Bancul Mondial.Cei care au dat cu bombele eliberatoare,nu au bani acum sa repare ce-au stricat.Doar un exemplu recent.

Romania arunca cu bani in vuitoanele lui Udrea!

basescu arunca banii pe kurvele care-l viziteaza noaptea la Cotroceni iar ziua fac pe ministresele...Boagiu, udrea, roberta...sa nu mai zic cum au rasarit ca ciupercile vilele si masinile de lux ale baronilor escroci ai PDL...cam la fel faceau inainte si baronii USL, mai ales renumitii escroci Mitrea, Hrebe, Bombo, vacaroiu, patriciu, felix, etc...in cirdasie cu interlopii SOV, etc

HALAL ,,barbati'' are planeta....

sa arunci anual vreo 2000 de miliarde din banii publici
= bataie de joc,lipsa de respect fata de cetatenii
planetei.
Inarmare = Dezumanizare
Spre ce civilizatie se indreapta societatile ?!

Tu vezi-ti de treaba ta.

Ma deranjezi la numaratul banilor si tot trebuie s-o iau de la capat, ca nu mai taceti o data din gura.

atata timp cat

vor exista multi sclavi platitori de taxe speriati, regula dezbina si cucereste va functiona superb.

 

Aici te-ai ascuns!?

Hai, scoate banii ptr 6 milioane.

" -fiind urmat de/ si Israel, cu/ 6,5%"

Mazel tov, don Necula! Acele 6,5% erau banii de tigari.
Banii cei multi i-am investit in armata USA.

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor