Cat costa achizitionarea rachetelor Patriot si cand se va face plata

Luni, 23 Octombrie 2017, ora 22:13
8482 citiri
Cat costa achizitionarea rachetelor Patriot si cand se va face plata
Foto: Departamentul de Stat

Cele 7 sisteme de rachete sol-aer Patriot pe care Romania urmeaza sa le achizitioneze de la Guvernul SUA, incepand cu anul 2017, costa 3,9 miliarde de dolari, fara TVA, potrivit unui proiect de lege elaborat de MApN si pus in dezbatere publica.

Acelasi proiect arata ca plata pentru acestea se va face inaintea livrarilor.

Astfel, MApN a pus in dezbatere publica Legea pentru realizarea "Capabilitatii de aparare aeriana cu baza la sol" aferenta programului de inzestrare esential "Sistem de rachete sol-aer cu bataie mare (HSAM) ", care prevede atribuirea de catre Guvernul Romaniei Guvernului SUA a contractelor de stat tip Letter of Offer and Acceptance - LOA specifice Programului Foreign Military Sales - FMS pentru achizitionarea, incepand cu anul 2017, a 7 sisteme de rachete sol-aer Patriot.

Proiectul mentionat prevede asigurarea in bugetul MApN a fondurilor necesare realizarii acestor achizitii in cuantum de aproximativ 3,9 miliarde de dolari, fara TVA.

In expunerea de motive a proiectului de lege se mentioneaza ca totalul estimat al achizitiilor este de 3,9 miliarde USD fara TVA, incepand cu anul 2017, si fara sumele necesare realizarii infrastructurii.

Primul sistem de rachete sol-aer cu bataie mare (HSAM) dintre cele achizitionate va fi contractat pana la sfarsitul anului 2017, in configuratia si contravaloarea in lei a sumei de 764,78 milioane de dolari, prin primul contract de stat de tip LOA, la care se adauga TVA, se mai arata in proiectul MApN.

In expunerea de motive a proiectului de lege se arata si faptul ca MApN va derula plati in avans pentru aceste achizitii.

"Ministerul Apararii Nationale va efectua pentru inceperea derularii LOA plati in avans, iar aceste plati vor putea fi justificate prin bunuri livrate si servicii prestate la termenul final stabilit prin LOA, care va depasi cel putin un an bugetar", se mentioneaza in expunerea de motive a proiectului de lege al MApN.

In documentul citat se subliniaza faptul ca, pentru Romania, constituie interes esential de securitate realizarea capabilitatii de aparare aeriana cu baza la sol, intrucat asigura intarirea securitatii nationale si regionale si contribuie in mod semnificativ la consolidarea parteneriatului strategic cu Statele Unite ale Americii.

Proiectul de lege este pus in acest moment in dezbatere publica, pe site-ul MApN, urmand a fi inaintat ulterior Parlamentului, spre dezbatere si aprobare.

Ministerul Economiei, prin Aerostar SA, si compania americana Raytheon International Defence System au semnat, miercuri, in prezenta premierului Mihai Tudose, Memorandumul privind colaborarea in domeniul echipamentelor si componentelor aferente sistemului integrat multilevel de aparare aeriana.

Amintim ca pe 27 septembrie, ministrul Apararii Nationale, Mihai Fifor, a anuntat ca pana la finele anului, Armata Romana va achizitiona primul sistem Patriot, precum si 10 transportoare blindate Piranha.

Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria va continua să susţină accederea României în spaţiul Schengen cu frontierele terestre în acest an, a transmis ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, în urma unei...
#Romania America rachete Patriot, #Romania rachete Patriot, #plata rachete Patriot , #armata