VIDEO LIVE Presedintele Iohannis, la Ziua Marinei: Fortele Navale Romane sunt parte importanta a Armatei - actioneaza pentru ca marile si oceanele sa fie mai sigure

Sambata, 15 August 2020, ora 10:41
5498 citiri
VIDEO LIVE Presedintele Iohannis, la Ziua Marinei: Fortele Navale Romane sunt parte importanta a Armatei - actioneaza pentru ca marile si oceanele sa fie mai sigure
Foto: Captura foto

Ceremoniile prilejuite de Ziua Marinei de la Constanta se desfasoara fara spectactori, din cauza masurilor luate pentru prevenirea raspandirii noului coronavirus. Vor lipsi baile de multime de pe faleza, iar majoritatea evenimentelor se vor muta in mediul online.

La eveniment participa si presedintele Romaniei, Klaus Iohannis, si premierul Romaniei, Ludovid Orban.

UPDATE ORA 10.40

Discursul presedintelui Klaus Iohannis:

"Fortele Navale Romane, de la a caror infiintare se implinesc anul acesta 160 de ani, sunt parte importanta a Armatei Romaniei, actioneaza alaturi de camarazii lor din NATO pentru ca marile si oceanele sa fie mai sigure. Dar misiunile Fortelor Navale nu pot fi indeplinite doar prin abnegatia si implicarea marinarilor, fiind necesare echipamente performante cu care sa-si realizeze sarcinile incredintate, la cele mai inalte standarde. Eforturile pe care marinarii le fac pentru a-si indeplini misiunile, in conditii pe care si le-ar dori mai bune, spun totul despre dedicarea si capacitatea lor de sacrificiu. Alocarea, incepand cu anul 2017, a 2% din Produsul Intern Brut pentru bugetul Apararii si garantia acordarii acestor resurse pe termen lung au creat conditiile necesare pentru modernizarea inzestrarii Armatei Romaniei, inclusiv a Fortelor Navale, ceea ce constituie si un impuls necesar revigorarii industriei nationale de aparare. Prin programe multianuale coerente, vom oferi industriei romanesti sanse de relansare. De asemenea, mai multe resurse inseamna si conditii mai bune pentru instruirea militarilor, cat mai aproape de noile realitati ale conflictelor actuale si cele ale viitorului ", a declarat Klaus Iohannis, sambata, in discursul sustinut in cadrul activitatilor desfasurate in Portul Militar din Constanta cu prilejul sarbatoririi Zilei Marinei Romane.

El a subliniat ca anul acesta amploarea festivitatilor dedicate Zilei Marinei este restrictionata din cauza masurilor de preventie necesare in contextul provocat de pandemia de COVID-19.

"Celebram astazi, odata cu Praznicul Adormirii Maicii Domnului, Ziua Marinei, cel mai potrivit prilej pentru a ne manifesta pretuirea fata de cei care isi fac datoria pe marile si oceanele lumii, sub drapelul tricolor. Tot astazi, aducem cu profunda recunostinta un omagiu eroilor marilor, deopotriva militari si civili, cazuti la datorie. Aniversarea Zilei Marinei este in egala masura o sarbatoare a Fortelor Navale Romane, a Politiei de Frontiera, a Marinei Comerciale si a oraselor-porturi. Anul acesta, din pacate, amploarea festivitatilor si participarea celor care iubesc si pretuiesc Fortele Navale sunt restrictionate din cauza masurilor de preventie necesare in contextul provocat de pandemia de COVID-19, care ne afecteaza de la inceputul acestui an", a afirmat Iohannis.

Seful statului a punctat ca criza generata de pandemie reprezinta un test dur pentru capacitatea statelor, dar si a fiecaruia dintre noi de a ne adapta, cu vointa de actiune comuna, la o realitate diferita.

"Rapiditatea cu care pandemia s-a propagat la nivel global si efectele pe care le-a produs aproape in toate domeniile de activitate ne arata cat de complexe si impredictibile sunt provocarile si amenintarile cu care ne confruntam. Este, iata, esential sa ne consolidam capacitatea de anticipare si de reactie institutionala, sa identificam si sa implementam rapid solutii eficiente pentru a raspunde dificultatilor pe care crize de o asemenea anvergura le pot genera in plan economic, dar si in plan social. Apreciez sprijinul acordat de catre Fortele Navale structurilor Ministerului Afacerilor Interne, Ministerului Sanatatii si autoritatilor locale, prin preluarea unor obiective si zone de patrulare, asigurarea de personal specializat pe diverse domenii si operationalizarea unui spital militar ROL-2 la Constanta", a spus Iohannis.

Presedintele a subliniat si faptul ca, in ultimii ani, Romania si-a consolidat statutul de aliat si actor regional care participa activ la asigurarea securitatii euro-atlantice si internationale.

"Evolutiile din vecinatatea noastra estica si pozitionarea la frontiera externa a Uniunii Europene si a NATO reclama asumarea de catre tara noastra a unui profil mai activ din punct de vedere politic, diplomatic si economic, in procesul de consolidare a securitatii regionale. Statutul Romaniei de vector de stabilitate si furnizor de securitate regionala, care este deja o realitate, va continua sa fie valorificat prin aplicarea consecventa a liniilor de politica externa asumate in ultimii ani. Regiunea Marii Negre este o zona de interes strategic nu numai pentru Romania, ci si pentru NATO si Uniunea Europeana. De aceea, trebuie sa fie un spatiu sigur si predictibil, aspecte esentiale pentru securitatea nationala si pentru cea europeana si transatlantica. Vom continua, asadar, demersurile pentru dezvoltarea posturii nationale de aparare si pentru sporirea prezentei aliatilor in structurile NATO de pe teritoriul Romaniei, concomitent cu cresterea eficientei eforturilor intreprinse de statul roman, astfel incat securitatea nationala sa fie intarita", a afirmat Iohannis.

El a mentionat, in context, ca obiectivele Romaniei la Marea Neagra raman neschimbate: "Respectiv, consolidare in partea estica a unei zone stabile democratice si prospere prin racordarea spatiului Marii Negre la valorile si procesele de cooperare europene si euroatlantice, precum si dinamizarea cooperari regionale cu accent pe proiecte care genereaza beneficii concrete pentru cetatenii Romaniei si ai statelor din regiune".

Totodata presedintele i-a felicitat pe marinarii participanti anul acesta la Exercitiul multinational "Sea Breeze 20".

"Navele romane si personalul aferent desfasoara periodic si in mod constant misiuni si exercitii NATO, precum si alte misiuni multinationale in Marea Neagra. Ii felicit pe participantii la Exercitiul multinational "Sea Breeze 20", recent incheiat, unul dintre cele mai mari exercitii, precum si pe toti membrii echipajelor navelor militare sub pavilion romanesc care au participat la misiuni si aplicatii impreuna cu alte nave ale aliatilor si partenerilor nostri", a afirmat Iohannis.

Nu in ultimul rand, seful statului i-a felicitat si pe cei care, prin activitatea lor desfasurata pe uscat, fac posibila activitatea marinarilor pe fluvii, mari si oceane.

La finalul discursului sau, presedintele le-a multumit marinarilor romani pentru patriotismul si profesionalismul lor.

"Prin juramantul pe care l-ati depus, fiecare dintre voi a facut o promisiune solemna si s-a angajat la o viata caracterizata de onoare, dar si de sacrificiu si privatiuni.Va multumesc pentru patriotismul si profesionalismul vostru, precum si pentru modul in care va indepliniti misiunile, promovand astfel, peste mari si tari, prin conduita voastra, valorile si spiritul romanesti. Va doresc multa sanatate, alaturi de familiile dumneavoastra, si va doresc mult succes in activitate! Sfanta Fecioara Maria, protectoarea Marinei Romaniei, sa va ocroteasca, oriunde veti naviga cu drapelul Romaniei la catarg! La Multi Ani Marinei Romaniei si Fortelor Navale! ", a conchis presedintele Klaus Iohannis.

UPDATE ORA 10.30

La ceremoniile de la Constanta sunt prezenti, pe langa presedinte si prim-ministru, ambasadorul SUA la Bucuresti Adrian Zuckerman, ministrul Apararii Nicolae Ciuca, ministrul de Interne Marcel Vela.

UPDATE ORA 10.11

Se oficiaza serviciul religios de catre IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului.

UPDATE ORA 10.00

Presedintele Klaus Iohannis trece in revista garda de onoare. Urmeaza ceremonialul ridicarii Pavilionului, Geacului si a Marelui Pavoaz la bordul navelor militare, odata cu intonarea imnului de stat si cu executarea a 21 de salve de tun.

Premierul Romaniei, Ludovic Orban, a sosit in portul Militar.

Urmariti imagini LIVE AICI:

Editia din acest an a Zilei Marinei este dedicata implinirii a 160 de ani de la infiintarea Fortelor Navale Romane si va fi sarbatorita altfel, avand in vedere noile conditii impuse de pandemia de coronavirus.

La Constanta, ceremonia militara si religioasa este organizata in interiorul portului militar si incepe cu intampinarea Presedintelui Romaniei, Klaus Iohannis. Urmeaza trecerea in revista a garzii de onoare, la ora 10.00, este programat ceremonialul ridicarii Pavilionului, Geacului si a Marelui Pavoaz la bordul navelor militare, odata cu intonarea imnului de stat si cu executarea a 21 de salve de tun. In continuare, va fi oficiat serviciul religios, care va fi urmat de alocutiunea presedintelui tarii.

Dupa ceremonia din portul militar, marinarii vor prezenta Exercitiul naval intrunit "Fortele Navale Romane 2020" (FNR-20), care se va desfasura in acvatoriul portului Constanta si in rada exterioara a acestuia. Exercitiul va debuta cu secventele de combatere a migratiei transfrontaliere realizate de Garda de Coasta, urmate de actiunile scafandrilor de lupta de distrugere a dispozitivelor de cercetare submarina.

Urmeaza defilarea navelor militare pe mare, de la Constanta la Midia, intre orele 11,30 si 13,30, iar pe Dunare, la Braila si la Tulcea, navele militare fluviale saluta publicul in intervalul orar 10,00 - 11,00.

"An de an, la ceremoniile organizate la Galati de Ziua Marinei participau mii de oameni pe Faleza Dunarii si ne pare foarte rau ca aceasta traditie a fost intrerupta anul acesta, din cauza pandemiei. Ziua Marinei este o sarbatoare foarte importanta pentru galateni, dar consideram ca sunt mult mai importante sanatatea si siguranta tuturor. La recomandarea Directiei de Sanatate Publica si a Inspectoratului Judetean de Politie, s-a luat decizia de a se evita marile aglomerari de persoane, pentru ca, in mod evident, este imposibil sa ii alegi pe cei maximum 500 de galateni care pot participa in mod legal la un eveniment intr-un spatiu deschis", au transmis reprezentantii Primariei Galati, citati de Viata Libera.

20 de femei, operate de un fals medic estetician. A încasat mii de euro pentru intervenții
20 de femei, operate de un fals medic estetician. A încasat mii de euro pentru intervenții
Poliția anunță că o femeie care a făcut intervenţii chirirgicale estetice fără a avea calitatea de medic este cercetată de agenții din București care au identificat 20 de victime....
Plan roșu de intervenție activat în Constanța după impactul dintre un microbuz cu 15 elevi și o mașină VIDEO
Plan roșu de intervenție activat în Constanța după impactul dintre un microbuz cu 15 elevi și o mașină VIDEO
Autorităţile din Constanta au activat, miercuri, 27 martie, Planul Roşu de Intervenţie, după un accident în care au fost implicate un autoturism si un microbuz. Cincisprezece copii sunt...
#Ziua Marinei, #ceremonii Ziua Marinei, #Constanta , #armata
Comentarii