Iulian Fota: Clasa politica nu a inteles ce inseamna securitate nationala Interviu

Duminica, 05 Iulie 2015, ora 17:48
6284 citiri
Iulian Fota: Clasa politica nu a inteles ce inseamna securitate nationala Interviu
Foto: captura YouTube / WroclawGlobalForum

Secretarul general NATO, Jens Stoltenberg, a transmis cateva mesaje importante la Bucuresti, printre care si acela ca "trebuie sa tratam economia ca pe o problema de securitate nationala", subliniaza fostul consilier prezidential Iulian Fota.

Intr-un interviu acordat Ziare.com dupa incheierea vizitei secretarului general NATO la Bucuresti, Iulian Fota atrage atentia asupra faptului ca Jens Stoltenberg a facut apel la "responsabilitate fiscala" si spune ca in proiectia bugetara nu se vad semne ca Armata va beneficia pana in 2017 de 2% din PIB, asa cum Guvernul s-a angajat.

In plus, fostul consilier prezidential pentru securitate nationala vorbeste despre faptul ca Occidentul face front comun impotriva Rusiei, iar aceasta reactioneaza prin declaratii "ostile, unele chiar extravagante", context in care Romania a adoptat Strategia Nationala de Aparare, rapid, fara dezbaterile necesare, cea mai mare parte a clasei politice dand dovada de "neseriozitate si incompetenta".

Cat de importanta este vizita secretarului general NATO la Bucuresti si care au fost principalele mesaje transmise?

Orice vizita a secretarului general NATO e importanta si este binevenita, el fiind cel mai vizibil reprezentant al NATO. Mai ales in contextul international actual, din ce in ce mai complicat, in special in estul continentului european.

A adus la Bucuresti mesaje importante. As desprinde doua aspecte. Pe de o parte, ne-a felicitat, ceea ce arata ca Armata isi face treaba si asta este ok. Pe de alta parte, felicitarile obliga in continuare la responsabilitate.

In primul rand, Guvernul trebuie sa fie responsabil din punct de vedere fiscal. Cred ca din 1999-2000 nu am mai vazut un inalt reprezentant al NATO sa includa in mesajele sale un apel la responsabilitate fiscala.

In al doilea rand, NATO asteapta de la clasa politica sa garanteze acel 2% din PIB catre armata, procent pe care eu nu prea il vad aparand in cifre, in actuala proiectie bugetara. Am dubii ca bugetul de anul asta va contine in final ceea ce armata are nevoie pentru a ajunge in 2017 la 2%.

Nu in ultimul rand, Jens Stoltenberg a venit la Bucuresti sa sublinieze inca o data ca avem aliati care sunt alaturi de noi, ca Romania nu e singura si ca, proportional cu degradarea mediului de securitate in est si in sud, NATO ia masuri. De asta s-a si inaugurat acel centru de comanda si control intre armata Romaniei si NATO, parte integranta din structura de comanda a Aliantei.

Sunt mesaje foarte importante, pe care le-a adus Stoltenberg la Bucuresti. Trebuie sa fim atenti si la armata si la economie! Trebuie sa tratam economia ca pe o problema de securitate nationala. Parca secretarul general NATO voia sa spuna: "Ajunge o Grecie in NATO!".

Seful NATO: Suntem pregatiti sa aparam Romania

Seful NATO, la Bucuresti: Rusia incearca sa schimbe prin forta granitele

Credeti ca Moscova a identificat pe parcursul acestei vizite si mesaje deranjante?

Repet ceea ce am mai spus si altadata: Daca ii deranjeaza ceva pe rusi, i-a deranjat acum 11 ani, cand am intrat noi in NATO, sau acum 8 ani, cand am aderat la UE. Nu declaratiile secretarului general NATO, nu declaratiile noastre, nu cele ale americanilor ii supara, ci faptul ca NATO si UE s-au extins.

Pe rusi nu ii deranjeaza Romania, pe rusi ii deranjeaza Occidentul, iar asta inseamna Romania, SUA, Germania si ceilalti la un loc. Sunt convins ca au monitorizat vizita, ca au analizat ce s-a discutat, cum de altfel ii monitorizam si noi pe ei, dar indiferent ce spun, noi stim ca pe ei nu ii deranjeaza o vizita, ii deranjeaza apartenenta Romaniei la NATO si la Occident.

Rusia agita batul prin gard - ancheta privind recunoasterea independentei unor state NATO

Cum comentati declaratia procurorului general al Rusiei conform careia va examina daca Uniunea Sovietica a actionat legal cand a recunoscut independenta celor trei state baltice, in prezent membre NATO?

Ca in orice meci de tenis, trebuie sa returnezi mingea adversarului, chiar in forta daca se poate. In ultimul timp, rusii au pierdut mult pe teren diplomatic. Si va dau cateva exemple.

In primul rand, SUA s-au hotarat sa foloseasca un limbaj mult mai transant in legatura cu Rusia. Am vazut si la G7 si in documentele strategice americane definirea Rusiei ca stat agresor. Pe de alta parte, restul Vestului se racordeaza la aceasta attitudine.

Ultima reuniune a G7, spre disperarea Rusiei, a fost o manifestare de coerenta si de unitate in interiorul lumii occidentale, attitudine la care a aderat si Japonia. Pe baza asta a fost hotarata continuarea sanctiunilor impotriva Moscovei. Uitati-va si la Parlamentul European, care a dat acea rezolutie in care solicita Comisiei Europene sa nu mai considere Rusia un partener al UE. E un alt document important, al tuturor tarilor reprezentate in UE, care demonstreaza schimbarea politicii fata de Rusia.

Sunt doar cateva exemple din care puteti intelege ca in ultimul timp, spre neplacerea ei, Rusia constata existenta unui front comun al Occidentului, hotarat sa isi apere valorile si sa puna piciorul in prag fata de comportamentul ei.

Pentru ca nu vrea sa ramana mai prejos, Rusia vine cu tot felul de declaratii ostile, unele chiar extravagante, cum ar fi contestarea aselenizarii americanilor pe Luna.

Pentru ca sunt in pierdere si pe plan diplomatic, si pe planul perceptiei publice, rusii fac un efort sa se pastreze in jocul pe care l-au declansat. Pot sa ii inteleg ca se mai iau de noi, spunand ca suntem tinta, ca se iau de polonezi. Ce sa faca? Sa spuna 'Am facut o mare prostie ca am anexat Crimeea si acum avem o mare problema pe care nu stim cum sa o rezolvam'?

In acest context complicat, Parlamentul a adoptat Strategia Nationala de Aparare (SNAp) propusa de presedintele Iohannis. Cum comentati noua strategie?

In actualul context international, Strategia Nationala de Aparare a Tarii este mai importanta ca oricind. Este importanta nu numai ca document, dar si ca oportunitate de discutie, de evaluare a marilor probleme de securitate nationala.

Este bine ca s-a adoptat documentul, dar este pacat ca nu am valorificat oportunitatea de a fi discutat mai mult, de a fi avut o discutie mult mai serioasa asupra a ceea ce este azi securitatea nationala a Romaniei.

Discutia pe strategie, gazduita de grupul PSD, a durat doar 11 minute. Nici macar un minut de pagina. De ce?

Strategia lui Iohannis, adoptata de Parlament la limita si cu scandal

Noi am mai pierdut oportunitatea asta si in 2010, cand dezbaterea s-a invartit doar in jurul paragrafului legat de campaniile de presa desi (si atunci ca si azi) SNAp venea dupa un razboi al Rusiei declansat impotriva unei tari care vroia sa adere la NATO.

Nu-mi place ca si in 2015 procesul de adoptare a strategiei a mers prea repede, fara discutii, fara dezbateri, fara sa intelegem care sunt marile probleme de securitate ale Romaniei si mai ales ce avem de facut.

Si mai e un lucru care nu imi place. Neseriozitatea si incompetenta cu care clasa politica abordeaza din ce in ce mai des problemele de securitate nationala. Politicienii s-au strans la Cotroceni, au zis 'bine, bine' si dupa doua saptamani, pentru ca politica a devenit mai turbulenta, au inceput sa spuna ca nu le mai place Strategia.

Nu poti sa te schimbi la 180 de grade intr-un interval atat de scurt pe chestiuni atat de importante. Esti neserios. Ori te-ai dus prima data pregatit superficial la discutii si intre timp ti-ai dat seama ca ai gresit, ori ai fost serios prima data, dar ai devenit neserios schimbandu-ti atitudinea.

Nu ne mai putem juca cu securitatea nationala, mai ales acum. S-a vazut aceasta neseriozitate si la numirea lui Mihai Razvan Ungureanu la sefia SIE, unde la nivelul comisiei de control nu a avut loc nici o dezbatere.

Exista o tendinta a clasei politice de a politiza zona de securitate nationala si mie acest lucru nu imi place. Dupa 25 de ani clasa politica, in marea ei majoritate, inca nu a inteles ce este securitatea nationala.

Mihai Razvan Ungureanu e noul sef al SIE: Multumiri pentru Iohannis si planuri sa schimbe legislatia

Politicienii români care au fost țintiți de hackeri sprijiniți de Rusia. „Agresiunile se desfășoară împotriva demnitarilor vocali”
Politicienii români care au fost țintiți de hackeri sprijiniți de Rusia. „Agresiunile se desfășoară împotriva demnitarilor vocali”
Războiul hibrid dus de Rusia afectează și politicienii români. Mai multe grupuri de hackeri sprijiniți de Rusia, China și Iran au avut ca țintă în ultimii ani politicieni și oficiali...
Horia Constantinescu, preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, renunță la funcție
Horia Constantinescu, preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, renunță la funcție
Preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, Horia Constantinescu, renunţă la funcţie după ce a devenit candidatul PSD la Primăria Constanţa. El precizează că...
#Iulian Fota vizita Stoltenberg Bucuresti, #Fota Securitate nationala, #FOta Rusia NATO , #armata