Mihnea Motoc: Scutul de la Deveselu, cel mai important proiect strategic romano-american

Vineri, 18 Decembrie 2015, ora 14:41
2264 citiri
Mihnea Motoc: Scutul de la Deveselu, cel mai important proiect strategic romano-american
Foto: B1TV

Sistemul antiracheta de la Deveselu este indiscutabil cel mai important proiect strategic bilateral romano-american, a afirmat, vineri, ministrul Apararii, Mihnea Motoc, la ceremonia de declarare a capabilitatii tehnice a facilitatii antiracheta Aegis Ashore din cadrul Bazei militare de la Deveselu.

In opinia sa, gazduirea unor elemente de aparare antiracheta confirma inca o data profilul activ pe care Romania si l-a asumat inca de la aderarea la NATO. Ministrul a amintit ca, in ceea ce priveste acest proiect, partea romana si-a onorat la termen toate angajamentele asumate.

Ambasadorul SUA, la finalizarea scutului antiracheta: Nu este indreptat impotriva Rusiei

"Mutatiile strategice actuale din mediul de securitate european si global au generat firesc consolidarea cooperarii intre aliati, atat in aplicarea planului de crestere a capacitatii operationale a NATO, cat si in ceea ce speram si asteptam a fi consacrarea ferma a adaptarii sale strategice la summitul de la Varsovia.

Pentru Romania s-a dovedit esential ca intarirea acestei componente multilaterale sa fie complementata prin intensificarea cooperarii cu SUA in cadrul parteneriatului strategic dintre cele doua natiuni. Sistemul antiracheta de la Deveselu e indiscutabil cel mai important proiect strategic bilateral romano-american. Facilitatea contribuie concret si tangibil la securitatea Romaniei, dar si a SUA", a declarat Motoc.

Comanescu despre finalizarea scutului antiracheta: Un moment important pentru Romania, SUA, NATO

El a aratat ca baza de la Deveselu este una dintre cele mai moderne unitati militare din administrarea MApN, care a investit in ea aproximativ 11,2 milioane dolari la care se adauga resurse mobilizate din alte parti ale bugetului de stat pentru infrastructura de sprijin.

"Suntem in acest punct datorita unui veritabil efort de echipa al oficialilor si expertilor romani si americani, inceput si continuat de asemenea maniera din 2010 incoace. Salut viziunea si sprijinul Departamentului de Stat si Pentagonului, respectiv implicarea Comandamentului European al SUA, ca esentiale in acest demers.

Astazi incheiem o etapa importanta, dar si privim inspre viitor, in primul rand pentru a continua modernizarea infrastructurii de la Deveselu, la cele mai ridicate standarde NATO. In al doilea rand, in mai anul viitor, sistemul american antiracheta urmeaza sa fie acreditat si sa devina complet operational, marcand astfel finalizarea etapei a doua de dezvoltare a componentei sale europene", a adaugat Mihnea Motoc.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#Motoc scut antiracheta activat , #armata
Comentarii
Poza MacGigi
MacGigi
rank 5
Scutul de la Deveselu, 100% operational. Frumos cadou pentru