Romania intoarce spatele istoriei. De ce nu invatam din lectia Crimeea? (Opinii)

Autor: Marius Doroftei - Editor Ziare.com
Sambata, 29 Martie 2014, ora 15:01
7314 citiri
Romania intoarce spatele istoriei. De ce nu invatam din lectia Crimeea? (Opinii)
Foto: Washington Post

Romania se intoarce, inca o data, cu spatele la istorie. Ca de fiecare data, tara noastra, prin conducatorii alesi in mod democratic, binenteles, este cu cativa pasi in urma evenimentelor majore de pe mapamond si refuza sa invete din propriile greseli facute nu cu atat de mult timp in urma.

Interventia militara a Rusiei in Crimeea, incheiata, deocamdata cel putin, cu anexarea peninsulei ucrainiene, este un act care va schimba radical relatiile internationale de-acum inainte, daca nu si cateva granite din coltul nostru de lume. Asta pentru ca si daca Vladimir Putin ar decide peste noapte retragerea trupelor din regiune ar fi imposibil sa se revina la statu-quo-ul de dinaintea interventiei in Crimeea.

In timp ce au loc aceste framantari si schimbari profunde, Romania este condusa de un grup de politicieni care par parasutati de pe o alta planeta.

Avem un presedinte pe care il vad deja intrat de ceva timp in campanie electorala, in razboi cu partidul de guvernamant si care se foloseste excesiv de singura carte pe care o are la indemana - relatia cu Occidentul, in particular cu Statele Unite.

Avem un premier ce imi pare neinteresat de politica externa, depasit complet de amploarea evenimentelor, concentrat aproape exclusiv pe micile batalii politice interne.

Avem un parlament supradimensionat, nefunctional, format din aproape 600 de indivizi, care reusesc sa se puna de acord si sa voteze in consecinta doar atunci cand trebuie blocate anchetele penale ale colegilor.

Ce trebuie sa invete Romania din lectia Crimeea?

Romania ar trebui sa-si insuseasca macar doua lucruri extrem de importante dupa evenimentele din Crimeea.

In primul rand, ar trebui sa constientizam ca Rusia se afla in punctul de maxima agresivitate din ultimele decenii, iar viitoarele actiuni ale lui Putin pot fi oricum, dar nu previzibile.

Sigur, este greu de crezut, aproape imposibil, ca presedintele Federatiei Ruse ar putea risca atat de mult incat sa forteze o ocupare a unor state membre NATO, fie ca ele se numesc Lituania, Letonia, Estonia, Polonia sau, de ce nu, Romania.

Dar daca ne intoarcem in urma cu jumatate de an, in septembrie-octombrie 2013, nu cumva ni se parea imposibil scenariul potrivit caruia Rusia urma sa ocupe peninsula Crimeea, dezmembrand-o apoi din Ucraina pentru a o alipi propriului teritoriu? Se gandea cineva ca Putin ar putea merge atat de departe? Si, totusi, iata ce se intampla acum, cand se vorbeste nu numai despre Crimeea, ci despre ocuparea intregii Ucraine, a Republicii Moldova si chiar a statelor baltice.

Basescu, la bilantul Armatei: Ne intrebam ce urmeaza dupa Crimeea

Panica liderilor occidentali, care s-au vazut dintr-o data fara solutii in fata unei agresiuni fara precedent de la incheierea Razboiului Rece, demonstreaza faptul ca Rusia lui Putin este in stare de orice.

A doua lectie pe care trebuie sa o invatam rapid este ca tratatele internationale nu valoreaza mai mult decat hartiile pe care sunt scrise. Suveranitatea si integritatea teritoriala a Ucrainei au fost incalcate chiar de una dintre puterile care si-au luat angajamentul de a le garanta. Iar ceilalti garanti n-au putut face altceva decat sa condamne si sa isi manifeste ingrijorarea.

Romania face parte din NATO si Uniunea Europeana, doua organizatii care, macar teoretic, inseamna mai mult decat tratatul semnat la Budapesta in 1994 prin care Ucrainei i se garanta integritatea teritoriala in schimbul renuntarii la arsenalul nuclear. Dar chiar asa sa fie?

Sa luam in discutie cel mai negru scenariu, cel despre care spunem ca nu are cum sa se intample. Anume ca Rusia isi va continua expansiunea, ca Armata a XIV-a rusa pleaca din Transnistria si ocupa fara mari probleme Republica Moldova. Va interveni cineva in apararea fratilor de peste Prut? Greu de crezut. Dar daca rusii nu se opresc la Chisinau, nu se opresc la Prut si inainteaza voios spre Botosani, Iasi, Bacau, Focsani? Romania invoca Articolul 5 din Tratatul NATO, dar ce se intampla mai departe?

Un lider de partid rus propune impartirea Ucrainei intre Rusia, Polonia, Romania si Ungaria

Avand in fata acest scenariu, avem argumente pentru a sustine ca Statele Unite, Franta, Marea Britanie, Italia si celelalte mari puteri militare din NATO vor risca un conflict armat cu o Rusie ale carei principale arme sunt cele cateva mii de focoase nucleare?

Oare un presedinte care nesocoteste toate tratatele si reglementarile internationale s-ar feri, la o adica, sa foloseasca si ultima, cea mai puternica dintre arme?

Sigur, este doar un scenariu greu de crezut, dar pana acum cateva luni asa era si anexarea Crimeii. Iar in Romania va reamintesc ca avem un presedinte care se bazeaza exclusiv pe forta militara a NATO si un premier care acum imi pare interesat de taxe si suprataxe pentru pomenile anului electoral 2014.

Ce trebuie sa faca Romania

Cand lumea intreaga se afla in pragul unui conflict, "rece" sau "fierbinte", care va redefini raportul de forte al planetei - exprimarea poate fi prapastioasa sau panicarda, dar departe de adevar nu este - tara noastra se afla, in buna ei traditie, intr-o situatie critica.

Forta armata a Romaniei, principalul argument care ar putea descuraja o ipotetica agresiune, este o gluma. Aviatia militara a fost inlocuita, daca va amintiti de ministrii Dobritoiu si Dusa, de Politia Aeriana, doua dintre cele trei fregate ale Marinei Militare - cele cumparate pe bani grei din Anglia - nu sunt inarmate, iar cele mai moderne echipamente ale Fortelor Tereste provin din donatii americane pentru sustinerea operatiunilor din Afganistan sau Irak.

Starea Armatei Romane nu difera cu nimic fata de cea de dinaintea celor doua razboaie mondiale cand, la fel, clasa noastra politica a ignorat cu gratie absolut toate evenimentele majore de pe scena internationala, iar soldatii nostri au sfarsit prin a fi carne de tun pe front.

In loc de concluzii

In momentul de fata nu trebuie sa ne panicam. Apartenenta la NATO si UE ar trebui sa fie o garantie destul de buna a integritatii Romaniei.

Dar nu trebuie, sub nicio forma, sa ne culcam pe-o ureche si sa ne bazam exclusiv pe partenerii externi, mai ales ca avem atatea experiente tragice in trecut.

Comandantul militar al NATO, ingrijorat: Rusia are forte pregatite in Transnistria

Nu suntem nici pe departe in punctul in care trebuie sa impartim arme civililor si sa sapam transee in jurul blocurilor. Dar suntem in punctul in care trebuie sa realizam ca avem nevoie de o Armata profesionista, formata din oameni foarte bine pregatiti si, mai ales, dotati corespunzator.

O scurta privire pe scena internationala ne poate spune multe despre ce va urma. Marile puteri, Statele Unite, China, Rusia, Anglia, Germania, Franta, toate se inarmeaza. Sigur, nu intr-un ritm alert, ca acum 40-50 de ani, dar nimeni nu sta degeaba. Polonia, Italia, Brazilia, India, Israel, Coreea de Sud au cumparat si continua sa cumpere echipamente militare de ultima generatie.

Romania insa intoarce spatele istoriei. Doar sa nu fie, pentru a cata oara, tragic.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Surpriza celui mai recent sondaj de opinie: Nicușor Dan pierde prima poziție în lupta pentru Primăria Capitalei
Surpriza celui mai recent sondaj de opinie: Nicușor Dan pierde prima poziție în lupta pentru Primăria Capitalei
Candidatul PPUSL la Primăria Capitalei Cristian Popescu - Piedone este cotat cu 38% din voturi, Nicuşor Dan -cu 27%, iar candidatul PSD-PNL Cătălin Cîrstoiu, cu 23%, relevă datele unui Sondaj...
Mai mulți miniștri, în frunte cu Marcel Ciolacu, ajung în Qatar, pentru "investiții de 15 miliarde de euro"
Mai mulți miniștri, în frunte cu Marcel Ciolacu, ajung în Qatar, pentru "investiții de 15 miliarde de euro"
Premierul Marcel Ciolacu şi şase miniştri se află, începând de marţi, în vizită de lucru în Qatar, dezvoltarea în România a unor proiecte de investiţii în valoare de 15 miliarde de...
#Romania lectie Ucraina, #Romania armata Rusia Ucraina, #Rusia invazie Crimeea , #armata