Romania va avea brigada multinationala NATO: De ce la Craiova?

Joi, 29 Septembrie 2016, ora 09:38
15476 citiri
Romania va avea brigada multinationala NATO: De ce la Craiova?
Foto: Facebook/Brigada 2 Infanterie "Rovine"

Ministerul Apararii (MApN) a decis ca Brigada 2 Infanterie "Rovine" din Craiova sa devina brigada multinationala a NATO, urmand sa devina functionala in 2018. Motivele care stau in spatele acestei decizii sunt legate de performantele inregistrate de militarii din Banie.

Anuntul a fost facut de presedintele Klaus Iohannis, marti, dupa sedinta Consiliului Suprem de Aparare a Tarii (CSAT).

"MApN a decis care unitate din Romania se va constitui in aceasta brigada multinationala. Este vorba de Brigada 2 Infanterie Rovine care va prelua rolul de brigada multinationala. Aceasta brigada isi are sediul in Craiova si acolo va functiona si brigada multinationala", a declarat presedintele.

Klaus Iohannis a mai spus ca "nu este oportun" sa spuna cu ce state aliate negociaza Romania pentru a asigura efectivele brigazii multinationale. Cel putin, momentan. Abia anul viitor ni se vor comunica natiunile ce vor fi implicate in proiect, iar in 2018 aceasta brigada ar putea deveni functionala.

De ce a fost aleasa, totusi, unitatea de la Craiova?

Reprezentantii MApN sustin ca Brigada 2 Infanterie "Rovine" a fost aleasa sa fie baza de constituire a brigazii multinationale a NATO gratie nivelului inalt de pregatire a militarilor, gradului de incadrare si inzestrarii cu tehnica de lupta, dupa cum se arata intr-un raspuns trimis de minister la solicitarea Ziare.com.

"Militarii brigazii au o solida experienta in teatrele de operatii, consolidata in ultimele doua decenii in multiple misiuni executate in Afganistan, Irak si Balcanii de Vest", potrivit Ministerului Apararii.

Reprezentantii MApN ne-au dat ca exemplu misiunea din Afganistan, care a fost deschisa, in anul 2002, de catre Batalionul 21 Infanterie - "Scorpionii Rosii", din cadrul Brigazii 2 Infanterie "Rovine".

Astfel, aceasta a fost prima unitate a Armatei Romaniei desemnata sa execute misiuni de lupta in afara teritoriului national, dupa Al Doilea Razboi Mondial, ne-au explicat reprezentantii MApN.

In plus, brigada de la Craiova dispune de cea mai moderna tehnica de lupta din armata noastra, ceea ce "va asigura deplina compatibilitate si interoperabilitate cu structurile care vor fi integrate de catre aliatii nostri din NATO in compunerea brigazii multinationale", ne-au mai spus reprezentantii MApN.

In ce stadiu se afla negocierile pentru brigada multinationala?

I-am intrebat pe reprezentantii MApN si in ce stadiu se afla negocierile pentru brigada multinationala a NATO.

"Suntem, la acest moment, in etapa de cristalizare a optiunilor pentru incadrarea brigazii cu militari din alte tari. In perioada ce va urma vor fi stabilite detaliile tehnice, procedurale si actionale, in cadrul unei serii de consultari si intalniri, in diferite formate, atat la nivel bilateral, cat si in context aliat", a fost raspunsul celor de la MApN.

Reamintim ca, in iulie, la summit-ul NATO de la Varsovia, secretarul general al Aliantei, Jens Stoltenberg, a anuntat ca va transforma o brigada romaneasca intr-o brigada multinationala pentru a intari prezenta NATO in sud-estul Europei si pentru apararea impotriva atacurilor venite din afara.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ironia lui Nicușor Dan după ce Piedone a venit cu un tricou pe care scria ”Şi eu sunt interlop”: ”Ştim toţi!”
Ironia lui Nicușor Dan după ce Piedone a venit cu un tricou pe care scria ”Şi eu sunt interlop”: ”Ştim toţi!”
Primarul Capitalei, Nicuşor Dan, a postat sâmbătă pe Facebook o fotografie în care apare în tribune, la un meci, afişând un tricou cu mesajul: Ştim Toţi!, ca răspuns la mesajul de pe...
Ludovic Orban, ales președintele Forţa Dreptei. "Adevăraţii liberali sunt în acest partid"
Ludovic Orban, ales președintele Forţa Dreptei. "Adevăraţii liberali sunt în acest partid"
Ludovic Orban a fost ales, sâmbătă, 20 aprilie, preşedintele partidului Forţa Dreptei la primul Congres al formaţiunii, adunare la care au participat, la Palatul Parlamentului, peste 1.200 de...
#craiova brigada multinationala nato, #birgada multinationala nato , #armata