Romania, veriga slaba a NATO

Autor: Catalin Avramescu - conferentiar
Luni, 17 Octombrie 2016, ora 14:04
29264 citiri

Prin 1991 am dat concurs si m-am angajat la Externe. (Am stat putin, pentru ca mi-am dat demisia si am plecat la studii). Acolo am lucrat la un departament numit Controlul Armamentului si Dezarmare. Era destul de interesant. Ma ocupam de aplicarea acordurilor de reducere si de verificare a armamentului precum CFE sau "Cer deschis".

In acea perioada - am aflam cu stupefactie - Romania avea tunuri antiaeriene din... 1937. Ati citit bine. Si restul echipamentului militar era, in general, format din epave.

Am fost ingrozit. Am realizat ca fortele armate romane erau o butaforie. Existau pe hartie, dar capacitatea lor de a face fata unui conflict real era nula. Oricum erau de ani de zile folosite de familia Ceausescu pentru a culege cartofi de pe camp.

Ce s-a schimbat de atunci? Nimic. De fapt, da. Situatia este mai grava.

De curand au iesit in fata conducatorii sa se laude cu achizitia (fara licitatie!) a 12 avioane F-16 vechi, din Portugalia. Costa... 630 de milioane de euro. Ceva imi scapa aici... Din datele publice rezulta ca ele costa circa 52 de milioane de euro fiecare. Cam acelasi pret ca un F-18 SuperHornet nou-nout.

Haideti sa lasam insa carteala si sa ne uitam la statistici, sa vedem cum stam. Am inceput cu fortele aeriene, pentru ca acestea sunt prima linie intr-un conflict contemporan.

Pe langa cele sase "Mana-a-Doua" care au intrat in dotare, avem 36 MIG-21 Lancer, care sunt obiecte de muzeu in conditiile tehnice de astazi. Si 22 de elicopere de atac Puma 330 de pe vremea lui Nea Nicu.

Antiaeriana mai are in dotare tunuri antiaeriene sovietice din anii '50 (AZP S-60 care l-au apucat pe Petru Groza), radare din 1975 fabricate in URSS (P-37) si rachete S-75 Dvina, fabricate tot in URSS pe vremea lui Gheorghiu-Dej.

Vorba americanului: You gotta be kidding me! Nici un om care mai are uzul ratiunii nu poate crede ca aceasta colectie poate fi numita "forta aeriana". Nu intr-o tara europeana de 20 de milioane de locuitori.

Iata, spre comparatie, dotarile fortelor aeriene din Singapore. Sigur, o tara mai bogata, dar cu o populatie de 4 de ori mai mica decat Romania si cu un teritoriu jumatate din suprafata judetului Ilfov (cel mai mic judet). 40 avioane F-15E Strike Eagle. 60 avioane F-16. 27 avioane F-5. 17 elicoptere AH-64 Apache.

Problema nu este doar lipsa avioanelor de atac. Stam intre prost si catastrofal la capitolul munitie. Nu avem deloc radare aeroportate, esentiale in razboiul modern. (Singapore are 4 avioane Gulfstream G-550). Nu avem absolut nici un avion pentru realimentarea in aer, ceea ce reduce drastic tipul misiunilor care pot fi indeplinite. (Singapore are 4 avioane KC-135 Stratotanker).

Cum sa numesc toata aceasta afacere? Neglijenta criminala? Prostie? De douazeci de ani singurul submarin militar sta ancorat pentru ca nu mai are... baterii. Nu avem aviatie navala. Nu avem rachete anti-nava. Despre apararea civila prefer sa nici nu vorbim...

Sa va spun eu ce s-a intamplat in 25 de ani. Guverne succesive au taiat practic toti banii pentru dotarea Armatei. Sau i-au folosit pentru cate un "smen" din acelea care au ajuns - unele dintre ele - sa fie anchetate de procurori.

Pe ce s-au dus banii? Pe "asistenta sociala". In vreme ce fortele armate romane deveneau o umbra, satele romanesti se umpleau de "asistati sociali". Este pretul pe care politicienii l-au platit (din buzunarele noastre) pentru a avea electorat captiv. Cu care ei s-au tot ales si reales...

De ce credeti ca Rusia isi permite sa fie atat de agresiva in vecinatatea noastra? Pentru ca stie ca statele europene sunt slabe. Ca apararea lor este o fictiune in fata unei puteri militare care poate sa lanseze rachete de croaziera asupra unor tinte conventionale de la mii de kilometri, din corvete de pe Marea Caspica, de pe bombardiere strategice sau de pe submarine silentioase.

Vorbim nu doar despre o slabiciune militara, in termeni de trupe si echipament. Ci mai ales despre una politica. In Romania coruptia si ineficienta au ajuns la cote inspaimantatoare. In Indicele Perceptiei Coruptiei suntem pe locul 58. Sub Cuba (56), Arabia Saudita (48) sau Ruanda (44). Armata romana s-a umplut de "doctori". Generali avem cam cati au Statele Unite. Pensiile generalilor au ajuns in stratosfera.

Vad ca toti patriotii de la televizor se declara pro-americani si pro-NATO. E usor sa vorbesti, nu costa nimic. Problema este ca aceiasi mari romani, atunci cand au avut in mana decizia, au optat pentru o directie foarte diferita. Aveau alte interese, electorale si personale.

Romania, sub conducerea unei clase politice iesita din magazia de efecte ale Securitatii, a ajuns veriga slaba a NATO. Sigur, sunt si alte state care au forte armate slabe si care cheltuiesc chiar sub un procent din PIB pentru "aparare" (nici nu stiu ce mai inseamna acest termen in conditiile date). Dar acestea nu sunt atat de expuse ca noi.

Oligarhiei din Romania ii place sa vorbeasca despre "militarii nostri". Prinde la public. Au trimis cateva batalioane prin Afganistan sau Irak. Este bine ca ne sprijinim - punctual - aliatii. Dar cu acestea nu se face o armata.

Dupa cum realitatea sistemului de educatie de la noi, cu toalete in curtea scolilor si dascali cu salarii de mizerie, nu poate fi mascata cu cativa olimpici (care practic toti emigreaza rapid).

Am sa raspund cu alta ocazie intrebarii legitime: "Ce este de facut?". Mai intai sa ne dam cu apa rece pe fata. Aici suntem. Majoritatea tancurilor din dotarea Armatei sunt de tip T-55. A fost desenat in 1945, pe vremea asaltului asupra Berlinului.

Un mare ganditor al strategiei moderne, Claus von Clausewitz, avea o expresie care a devenit celebra: "Razboiul este continuarea politicii prin alte mijlloace". Este chiar asa.

Catalin Avramescu este conferentiar la Facultatea de Stiinte Politice, Universitatea Bucuresti, fost consilier de stat, seful Cancelariei Prezidentiale (2008-2011) si ambasador in Finlanda si Estonia (2011-2016).

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.



Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Încă trei aeronave de tip F-16, cumpărate de la Norvegia, au sosit în România. Au aterizat la Baza de la Câmpia Turzii FOTO
Încă trei aeronave de tip F-16, cumpărate de la Norvegia, au sosit în România. Au aterizat la Baza de la Câmpia Turzii FOTO
Trei aeronave F-16 Fighting Falcon achiziționate de România de la Regatul Norvegiei au aterizat vineri, 19 aprilie, în Baza 71 Aeriană „General Emanoil Ionescu”, de la Câmpia Turzii, în...
Mesajul lui Nicușor Dan pentru Gabriela Firea: ”Nu ar mai trebui să deschidă gura, darămite să vrea să mai fie primar”
Mesajul lui Nicușor Dan pentru Gabriela Firea: ”Nu ar mai trebui să deschidă gura, darămite să vrea să mai fie primar”
Intrarea Gabrielei Firea în cursa pentru Primăria Capitalei nu-l afectează pe actualul edil. Nicuşor Dan a declarat marţi, 23 aprilie, că lupta se va da între el şi Cristian Popescu...
#Romania NATO, #Romania echipament militar, #Romania F16 , #armata