Se pregateste, in secret, o mare armata a UE?

Sambata, 28 Mai 2016, ora 12:05
12939 citiri
Se pregateste, in secret, o mare armata a UE?
Foto: emgfa.pt

In presa britanica apar tot mai multe zvonuri conform carora oficialii europeni pregatesc, in secret fata de cetateni, unificarea armatelor din tarile membre UE, insa speculatiile sunt dezmintite categoric de decidentii de la Bruxelles si nu numai.

"UE ascunde acest plan fata de alegatori", titreaza Times, in timp ce cu doua zile inainte, un general in rezerva din armata britanica, mr.gen. Tim Ross, declarase pentru Daily Express ca "UE se indreapta cu siguranta catre o uniune politica totala, iar asta va veni la pachet", adica va include "unificarea fortelor armate", relateaza The Guardian.

Vineri, liderul Ukip, euroscepticul Nigel Farage, si-a acuzat opozantii ca mint in aceasta privinta, iar fostul secretar al Apararii Liam Fox a atentionat asupra faptului ca proiectul este o "fantezie periculoasa", care risca sa desprinda Marea Britanie de SUA, "cel mai apropiat si mai puternic aliat".

Este adevarat?

Nu e niciun secret ca UE are o politica comuna de aparare si securitate. Tony Blair a inventat-o atunci cand a semnat acordul de cooperare impreuna cu Jacques Chirac, in 1998.

Iar aceasta cooperare a devenit tot mai intensa dupa adoptarea ultimelor tratate ale uniunii, clauza de aparare mutuala fiind introdusa in tratatul de la Lisabona. Potrivit acesteia, statele membre isi sar in ajutor in caz de nevoie.

Insa nu este niciun secret nici ca unii si-ar dori o armata unica a UE. Presedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a declarat ca UE trebuie sa ii arate Rusiei ca vorbeste foarte serios atunci cand isi apara valorile.

Citeste despre avertismentele lansate de Vladimir Putin la adresa Romaniei si Poloniei si vezi care a fost reactia fostului presedinte Traian Basescu.

Este acesta un lucru iminent? Nu, afirma autorul articolului citat.

In prezent, UE conduce sase misiuni militare, plus 11 operatiuni civile, cele mai multe in Balcani, Orientul Mijlociu si Africa. Insa trupele care participa nu sunt inrolate sub drapel UE, ci al fortelor armate din tarile lor. Militarii britanici sunt la comanda operatiunilor UE impotriva piratilor somalezi, in timp ce francezii conduc antrenamentele soldatilor de infanterie in Mali.

Politica de aparare a UE ramane in mainile guverneleor europene, nu in cele ale executivului european.

La finalul lunii iunie, seful politicii externe a UE, Federica Mogherini, va prezenta "strategia globala pe probleme de politica externa si securitate", iar documentul vorbeste despre adancirea cooperarii intre armate, un scop urmarit si sustinut de multe state, inclusiv de Germania.

In ciuda zvonurilor, documentul nu va propune crearea unei armate unice a UE. "Nu exista absolut niciun plan de stabilire a unei armate UE in strategia globala", a declarat un purtator de cuvant al lui Mogherini.

De asemenea, Nick Witney, fost director executiv al Agentiei Europene pentru Aparare, a declarat ca nimeni nu ia in serios crearea unei armate a UE, pentru ca nimeni n-ar vrea sa vada "un general slovac dand ordine militarilor germani".

"Nici noi nu dorim asta, nici vreunul dintre celelalte 27 de state", a dat el asigurari. De asemenea, Paddy Ashdown, fost lider Liberal Democrat care a condus misiunea UE in Bosnia, a declarat ca ideea unei armate unice este un "nonsens", pentru "fraieri".

Totusi, el a recunoscut ca liderii europeni trebuie sa inceapa sa ia foarte in serios domeniul apararii, insa asta nu tine de misiunile militare, deoarece "conflictele intra in zona NATO", cat mai ales de o "industrie integrata a apararii, pan-europeana", adica de procurare de nave de razboi, avoane sau alte dispozitive militare.

Nici SUA nu se pregateste pentru o armata UE, mai sustine autorul articolului citat.

Prin urmare, o armata UE marsaluind sub comanda Bruxelles-ului este o fantezie impartasita de eurosceptici si de un numar redus de sustinatori ai federalizarii. Europa va continua pe drumul cooperarii armate, iar visul unei armate a UE ramane doar pentru generalii de birou.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#armata unica Uniunea Europeana, #unificare armate UE , #armata