Topul celor mai bune zece armate din lume

Vineri, 11 Februarie 2011, ora 19:59
36045 citiri
Topul celor mai bune zece armate din lume
Foto: army.mil

Multe dintre armatele lumii, care au fost implicate in conflicte majore, in timpul celor doua Razboaie Mondiale si in timpul Razboiului Coreean, au facut obiectul unui clasament al celor mai bune zece armate din istorie.

Clasamentul, realizat de National Journal este bazat pe istoria lor militara, pe operatiunile desfasurate in prezent, dar si pe reputatia lor.

Armata din Pakistan, care a avut conflicte cu tarile vecine - Afganistan si India, a fost implicata in Razboiul din Golf, precum si salvarea soldatilor americani, prizonieri in Mogadishu, Somalia, in 1993. Se afla pe locul 10 si are un efectiv de peste 550.000 de militari.

Dupa atentatul de la 11 septembrie, Pakistanul s-a alaturat SUA pentru a lupta impotriva terorismului. Au fost trimisi peste 72.000 de soldati la frontiera vestica a Pakistanului, pentru a captura talibanii si militantii Al-Qaida.

Fortele de aparare israeliene Israel Defence (Force I.D.F), fondate in 1948, care cuprind unitati terestre, aeriene si navale, se afla pe urmatorul loc. Istoria militara a acestei armate include Razboiul arabo-israelian din 1973, Razboiul de Sase Zile si numeroase conflicte cu Liban si Palestina.

Pe urmatoarea pozitie se gasesc Fortele Armate Rusesti, fondate in 1992, dupa destramarea Uniunii Sovietice. Intre 1918 si 1946, a fost numita Armata Rosie. In timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial, industria de razboi sovietica s-a dezvoltat enorm, pentru ca in Razboiul Rece armamentul nuclear sa creasca proportional cu cel al SUA.

Locul 7 in clasament este ocupat de o ramura a armatei turcesti, fortele terestre ale Turciei. Aceasta este una dintre putinele care au ramas neutre in timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial. A participat la Razboiul Coreean si, desigur, in timpul razboiului de independenta. Turcia are a doua cea mai mare armata din NATO, pe primul loc fiind Statele Unite.

Pe pozitia a 6-a se claseaza armata nord-coreeana care numara peste 1 milion de soldati.

Armata germana se afla pe locul cinci in clasament. Una din cauzele izbucnirii celui de-al Doilea Razboi Mondial a fost invadarea Poloniei de catre armata germana. Dupa terminarea razboiului, Germania a fost divizata si s-au format armatele din est si din vest, apoi dupa 1990 s-au reunificat. Germania are in jur de 200.000 de soldati activi.

Armata Indiei, cu peste 1.000.000 de militari se afla pe locul 4.

Armata Britanica are un loc pe pdodium si ocupa pozitia a 3-a in clasament. Aceasta are peste 113.000 de soldati si este a doua ca marime in Uniunea Europeana, dupa Armata Franceza, si a patra in NATO.

Armata chineza se afla pe loc doi, fiind cea mai mare din lume, cu un efectiv de doua milioane de soldati. A fost fondata in 1927 si a luat parte la conflictul chino-japonez, la cel de-al Doilea Razboi Mondial, la Razboiul Coreean si la cel din Vietnam.

In fruntea topului se situeaza armata Statelor Unite ale Americii, formata in 1775. Are peste 500.000 de soldati activi, peste 560.000 de rezervisti si personal din Garda Nationala.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#top cele mai bune armate, #cele mai bune armate , #armata
Comentarii