Congresul SUA a dat unda verde Romaniei sa cumpere sistemul HIMARS, lansator multiplu de rachete cu bataie mare

Miercuri, 06 Septembrie 2017, ora 16:44
6485 citiri
Congresul SUA a dat unda verde Romaniei sa cumpere sistemul HIMARS, lansator multiplu de rachete cu bataie mare
Foto: Arhiva Pixabay

Ambasada SUA a instiintat, miercuri, MApN, ca solicitarea Romaniei privind achizitionarea de sisteme tip lansator multiplu de rachete cu bataie mare (HIMARS) a primit aprobarea Congresului SUA, potrivit unui comunicat al ministerului Apararii.

"Ministerul Apararii Nationale a fost instiintat miercuri, 6 septembrie, de catre Ambasada SUA in Romania, cu privire la faptul ca solicitarea tarii noastre privind disponibilitatea achizitionarii de sisteme tip Lansator Multiplu de Rachete cu Bataie Mare (High Mobility Artillery Rocket Systems - HIMARS) a primit aprobarea Congresului SUA, conform procedurilor standard americane", se mentioneaza in comunicat.

In cadrul programului de inzestrare cu sistemul HIMARS, Romania a solicitat SUA achizitia a 54 de instalatii de lansare si elemente auxiliare pentru dotarea a trei batalioane luptatoare.

MApN precizeaza ca programul se afla intr-o etapa intermediara, dupa aprobarea Congresului SUA urmand a fi desfasurate discutii si negocieri de natura tehnica pentru stabilirea configuratiei finale a achizitiei, dar si optiunile de transfer tehnologic si implicarea industriei nationale de aparare in furnizarea de echipamente necesare productiei si mentenantei.

Optiunea pentru inzestrarea Armatei Romaniei cu sistemul HIMARS deriva din necesitatea asigurarii unor echipamente de artilerie moderne, care sa contribuie la intarirea capacitatii de aparare a teritoriului national si la cresterea gradului de interoperabilitate cu armatele aliate, prin furnizarea unei capabilitati de descurajare credibile, precizeaza MApN.

Institutia mentioneaza, totodata, ca achizitia sistemului HIMARS face parte dintre cele opt programe esentiale de inzestrare prevazute in Planul de inzestrare a Armatei Romaniei 2017-2026, pentru care Parlamentul Romaniei a transmis, in luna mai 2017, aprobarea prealabila de initiere a procedurilor de atribuire a contractelor aferente.

Potrivit sursei citate, HIMARS este unul dintre cele mai fiabile sisteme de sprijin de lupta testate si utilizate in misiuni reale de Fortele Terestre si Corpul de Infanterie Marina ale SUA si ofera o capacitate de lupta superioara, asigurand structurilor militare un avantaj substantial, oferind comandantilor optiuni pentru succesul misiunii in operatiile specifice. Rata de fiabilitate HIMARS si gradul de interoperabilitate intre fortele SUA si Aliate reduc costurile finale operationale si de intretinere.

HIMARS este al doilea sistem care primeste aprobarea Congresului SUA, dupa ce achizitia a sapte sisteme de rachete sol-aer cu bataie mare (HSAM), de tipul PATRIOT, configuratia 3 plus, a parcurs aceeasi procedura luna trecuta.

Citeste si Batalia dintre SUA si Europa pentru inzestrarea armatei romane, castigata net de americani pana acum

Aprobarea achizitiei a fost anuntata si de catre fostul ministru al Apararii, Adrian Tutuianu care a prezentat, miercuri, pe Facebook, un bilant al activitatii sale la MApN.

Adrian Tutuianu spune ca s-a implicat activ in procedurile de inzestrare cu rachete HIMARS, rachete PATRIOT, corvete multifunctionale si transportorul blindat, a contribuit la procesul de revitalizare a Institutului Cantacuzino si si-a propus si reinfiintarea unor licee si scoli militare prin care sa se asigure necesarul de specialisti in diverse domenii cheie in Armata Romana.

"Si, ca o ironie a sortii, astazi, 6 septembrie, dupa momentul demisiei, solicitarea Romaniei cu privire la achizitionarea sistemului HIMARS a trecut de Congresul SUA, urmand, la fel ca in cazul sistemului PATRIOT, sa se inceapa discutiile tehnice si specifice in urma carora se va configura, pana la ultimul detaliu, sistemul ce va intra in dotarea Armatei Romane. Pe foarte scurt, aceasta este activitatea din cele 2 luni si 5 zile de mandat intr-un minister in care singura politica este cea de aparare a tarii. Activitatea, in extenso, se afla pe website-ul Ministerului Apararii Nationale. Repet! Plec cu fruntea sus! Plec cu sentimentul muncii indeplinite!", a scris Adrian Tutuianu.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ciolacu laudă candidatura lui Firea la primărie: "Este cea mai bună alegere pentru bucureștenii care își doresc mai puțin spectacol"
Ciolacu laudă candidatura lui Firea la primărie: "Este cea mai bună alegere pentru bucureștenii care își doresc mai puțin spectacol"
După decizia luată în coaliția PSD-PNL de a retrage sprijinul pentru candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la primăria Capitalei, Marcel Ciolacu o prezintă pe Gabriela Firea ca cea mai bună...
Iohannis, întrebat de ce a mers în Coreea de Sud cu un avion de lux: „Am venit cu o aeronavă mică. Nu ştiu cum definiţi un avion de lux”
Iohannis, întrebat de ce a mers în Coreea de Sud cu un avion de lux: „Am venit cu o aeronavă mică. Nu ştiu cum definiţi un avion de lux”
Klaus Iohannis a răspuns marţi, 23 aprilie, de ce s-a deplasat în Coreea de Sud cu un avion de lux în timp ce miniştrii au mers cu un avion de linie, precizând că a venit într-o deplasare...
#congres SUA himars Romania, #sistem himars Romania , #armata