Consecintele apropierii de Israel: Romaero cumpara sistemul de aparare Iron Dome de la o firma israeliana

Vineri, 18 Mai 2018, ora 10:22
9420 citiri
Consecintele apropierii de Israel: Romaero cumpara sistemul de aparare Iron Dome de la o firma israeliana
Foto: captura video

Firma israeliana Rafael Advanced Defense Systems a semnat, joi, la Bucuresti, un acord de cooperare cu Romaero, care va permite in premiera exportul sistemelor de interceptare a rachetelor Iron Dome (Cupola de Fier).

Acordul, a carui valoare nu a fost precizata, prevede si dezvoltarea unei versiuni navale a sistemului Iron Dome de aparare impotriva rachetelor cu raza scurta de actiune, a sistemului de telecomanda pentru armament Samson si a rachetelor tactice Spike, scrie publicatia online Times of Israel, citand o declaratie a companiei Rafael.

Fortele armate israeliene au utilizat cu succes in ultimii ani Iron Dome, care a asigurat o rata ridicata de interceptare a rachetelor trase asupra teritoriului israelian. Sistemul nu a fost inca exportat de Israel, mentioneaza Xinhua.

Iata cum functioneaza sistemul:

Romaero este o companie cu capital majoritar de stat, director general fiind Remus Vulpescu.

Amintim ca in ultimele luni au avut loc contacte sustinute intre guvern, liderul PSD, Liviu Dragnea, si oficiali israelieni.

Premierul Viorica Dancila, Liviu Dragnea si ministrul de Externe, Teodor Melescanu, au efectuat, la sfarsitul lunii aprilie, o vizita in Israel, vizita tinuta secret pana in ultimul moment.

Citeste si Odiseea unui memorandum confidential al Guvernului, dar anuntat de Liviu Dragnea: Cine l-a propus si de ce e secret?

Totusi, pana acum nu a fost comunicata intentia Romaniei de a cumpara acest tip de armament din Israel.

De altfel, pozitia Romaniei fata de Israel a si declansat un conflict institutional, intre Guvern si Presdintie, dupa ce Liviu Dragnea a anuntat ca Romania isi va muta ambasada din Israel, de la Tel Aviv la Ierusalim.

#Sistem israelian Iron Dome, #contract Romaero firma israeliana , #armata