Cum poate salva Aviatia Militara economia Romaniei (Opinii)

Autor: Marius Doroftei - Editor Ziare.com
Miercuri, 12 Septembrie 2012, ora 16:26
5996 citiri
Cum poate salva Aviatia Militara economia Romaniei (Opinii)

Fortele Ariene Romane pot salva, indirect, economia tarii. Totul depinde de controversatul proces de achizitie a unui avion de lupta multirol, proces care poate genera investitii straine de miliarde de euro in tara noastra sau care, dimpotriva, poate trimite in strainatate cateva sute de milioane de euro.

In momentul de fata, singurul lucru cert este ca Aviatia Militara are nevoie de avioane multirol. MiG-urile 21 LanceR folosite pentru misiuni de politie aeriana sunt la final de cariera, iar fara ele tara noastra risca sa ajunga in situatia de a nu-si mai putea proteja propriul spatiu aerian si de a nu-si putea indeplini obligatiile asumate in momentul intrarii in NATO.

Discutia daca Romania are nevoie sau isi permite avioane pentru astfel de misiuni este inutila. Suntem membri ai Uniunii Europene si ai NATO, facem parte din structuri puternice, avem pe teritoriul nostru reprezentante ale companiilor mari de pe glob, asa ca nu exista posibilitatea de a lasa spatiul aerian neprotejat.

Fie avem noi grija de el, cu avioanele si pilotii nostri, fie au partenerii din NATO misiunea asta. Numai ca strainii care ar veni sa patruleze pe cerul Romaniei ar face-o pe bani, bani foarte multi.

Concluzia este ca Romania nu isi permite sa nu aiba avioane capabile de misiuni de politie aeriana, insa, din cauza vechimii aeronavelor aflate in dotare, risca sa ajunga in situatia de a-i plati pe vecini, unguri, cehi, polonezi, sa vina pe aerodromurile noastre si sa ne apere de posibilele atacuri din aer.

Pentru a nu ajunge in aceasta situatie scumpa si degradanta, Ministerul Apararii a demarat, in urma cu mai multi ani, un proces de achizitie a unui avion multirol. Practic, specialistii de acolo au stabilit ce nevoi au Fortele Aeriene, ce producatori fac avioane ce se pliaza pe aceste nevoi, s-au facut teste, insa totul s-a oprit din lipsa de bani.

Anii au trecut, MiG-urile noastre au facut pasi mari catre "pensie", insa problema financiara persista, ca sa nu spun chiar ca s-a agravat.

In ultima vreme, ministrul Apararii, Corneliu Dobritoiu, a anuntat reluarea procesului de achizitie si chiar accelerarea lui. Inainte de a analiza optiunea ministrului, trebuie vazute posibilitatile noastre.

Romania poate cumpara fie un avion multirol la mana a doua, aflat in uz in tarile mai dezvoltate, fie unul nou, direct de la producator. In primul caz, am avea avantajul pretului mai mic, desi aici costul e relativ fiindca vorbim de tehnica militara destul de veche, care va necesita, fara indoiala, modernizare, deci alti bani.

Cea de-a doua optiune este mai scumpa, considerabil mai scumpa la prima vedere, insa are doua mari avantaje - tehnica noua si moderna, plus un program de investitii in economia Romaniei, asa numitul offset.

Ce-au facut polonezii?

Pentru a intelege mai bine avantajele unui astfel de program de achizitie, voi reda, cat se poate de scurt, exemplul Poloniei. In urma cu mai bine de un deceniu, polonezii se gaseau, mai mult sau mai putin, in situatia noastra. Aveau o flota de avioane vechi, toate de origine sovietica, necompatibile si inferioare aparatelor noilor aliati occidentali.

In mod logic, a fost luata decizia modernizarii Fortelor Aeriene. Ministerul lor al Apararii a elaborat un caiet de conditii pe care noul avion trebuia sa le indeplineasca, au fost trimise cereri de informare catre mai multi producatori, s-au analizat ofertele, dupa care s-au transmis cereri de oferte producatorilor selectati.

Intre timp, Guvernul de la Varsovia a stabilit o prioritate bugetara in suma de 3,5 miliarde de dolari, bani care trebuiau sa acopere costurile achizitiei a 48 de avioane.

Dupa indelungi negocieri, analize si discutii, polonezii au selectat avionul american F-16, in variantele C/D Block 52, practic cele mai moderne la acea data.

Ce au obtinut polonezii in urma cumpararii de F-16? In primul rand, si-au dotat Aviatia Militara cu avioane moderne, care vor fi folosite cel putin 30 de ani. Au obtinut un program de finantare direct de la Trezoreria SUA, program care acopera in proportie de 100% costul integral al avioanelor, intins pe 13 ani, cu o perioada de gratie de 5 ani, avand si o dobanda preferentiala de 5,8%.

Au obtinut, extrem de important, prin programul de offset, investitii directe si indirecte in economia poloneza in valoare de 6,03 miliarde de dolari, intinse pe o durata de 10 ani.

Potentialul programului de offset a fost estimat, la data respectiva, la peste 50.000 de locuri de munca create in Polonia, atat in industria militara, unde vorbim de specialisti de top, cat si pe orizontala economiei, in companiile care furnizeaza cele necesare industriei de aparare.

Companiile din domeniul militar au format parteneriate strategice cu cele americane si lucreaza si acum la capacitate maxima, aducand multe sute de milioane de euro anual la bugetul de stat.

Ce vrea Romania?

Daca il ascultam pe ministrul Dobritoiu, Romania vrea sa renunte de buna voie si nesilita de nimeni la un program urias de investitii in propria economie. Asta pentru ca ministrul a propus, nu numai o data, achizitionarea de avioane F-16 la mana a doua, din Portugalia.

Aceste aparate ar fi, intr-adevar, mai ieftine. Insa ele au o vechime de aproape 20 de ani, ele fiind depasite din punct de vedere al tehnologiei incorporate inca din 1999. Atunci, la conflictul din Kosovo, avioanele lusitane au fost limitate la misiuni de escorta deasupra Iugoslaviei pentru ca nu aveau capabilitatile necesare pentru a sustine misiuni de lupta.

In mod normal, aceste F-16 din Portugalia necesita o imediata modernizare la nivelul avionicii de la bord. Aceasta modernizare se traduce prin investitii estimate la cateva sute de milioane de euro. Adaugand aici costul initial de achizitie, pentru ca portughezii nu le-ar da gratis, ajungem la o suma uriasa, care va fi platita de noi toti.

In urma cu trei ani, cand presedintele Basescu marsa pe ideea cumpararii de F-16 la mana a doua, dar de la americani, avansand chiar si pretul - un miliard de euro pentru 24 de avioane, plus modernizarea de rigoare - suedezii de la Saab ne-au oferit aparatele lor, Gripen, in acelasi numar, dar noi. Plus un program atractiv de offset. Totul, la aceiasi bani.

Din motive care nu au fost facute publice niciodata, oferta a fost refuzata, insa, la presiunea publica, Basescu a renuntat la ideea de a cumpara avioane la mana a doua din America. Acum, ministrul Dobritoiu vrea cam acelasi lucru, ignorand si el sansa fantastica pe care ar avea-o Romania printr-un program inteligent structurat de investitii in industria militara, si nu numai.

Revitalizarea unor companii importante, angajarea catorva zeci de mii de oameni, multi dintre ei specialisti in domenii de top, ar reprezenta o mare gura de oxigen pentru bugetul de stat, care ar avea, dintr-o data, incasari sensibil mai mari.

Iar poate cel mai important lucru, cu un contract de credit bine negociat cu producatorul, Romania isi poate plati avioanele chiar din banii pe care strainii i-ar investi in tara noastra. Asta inseamna ca o perioada de gratie de cativa ani, coroborata cu demararea programului de offset imediat dupa semnarea actelor, ar aduce la buget banii necesari achitarii ratelor anuale pentru avioane.

PNL acuză PSD de blat cu Simion, după respingerea candidaturii Dianei Șoșoacă: „Nu mi-a fost niciodată simpatică, dar e clar că au făcut tot ce-au putut ca să scape de ea”
PNL acuză PSD de blat cu Simion, după respingerea candidaturii Dianei Șoșoacă: „Nu mi-a fost niciodată simpatică, dar e clar că au făcut tot ce-au putut ca să scape de ea”
Liberalul Florin Roman a scris, sâmbătă, 5 octombrie, pe Facebook, că George Simion este „blatistul de casă al PSD” și că prin respingerea candidaturii Dianei Șoșoacă,...
Reacția Dianei Șoșoacă, după ce i-a fost respinsă candidatura la prezidențiale: „Să vă fie teamă pentru viața mea”. Se întoarce în Senatul României?
Reacția Dianei Șoșoacă, după ce i-a fost respinsă candidatura la prezidențiale: „Să vă fie teamă pentru viața mea”. Se întoarce în Senatul României?
Diana Șoșoacă a declarat sâmbătă, 5 octombrie, că dacă poporul nu reacționează acum, după ce CCR i-a respins candidatura la prezidențiale, atunci își merită soarta. Totodată,...
#Romania achzitie avioane militare, #Romania avioane militare noi , #armata
  1. Cum a fost păcălit fostul șef CIA Mike Pompeo de doi comedianți ruși. Ce le-a dezvăluit fără să vrea „regilor păcălelilor” telefonice
  2. Zeci de manifestanți, printre care și Greta Thunberg, au blocat o stradă din Bruxelles. Care sunt revendicările protestatarilor
  3. Macron vrea oprirea livărilor de arme către Israel, dacă acestea sunt folosite în conflictul din Gaza
  4. Sabie rară, veche de 3.000 de ani, descoperită într-o pădure din România. Ce recompensă va primi cel care a făcut descoperirea
  5. Două eleve de la un liceu din Gorj, agresate fizic de un bărbat. Care este motivul altercației
  6. Cum a încercat fostul șef al NATO, Jens Stoltenberg, să recruteze un agent KGB
  7. Peste 100 de elefanți, evacuați dintr-un sanctuar din nordul Thailandei din cauza inundațiilor. Două exemplare au murit VIDEO
  8. Viteza nebună cu care circula un bărbat beat și fără permis. A abandonat maşina şi a fugit
  9. Mersul pe jos, un "mijloc eficient şi accesibil" pentru prevenirea durerilor de spate recurente STUDIU
  10. Descoperirea sinistră făcută de arheologii din Peru: Loc de sacrificare a copiilor, vechi de 600 de ani