Departamentul de Stat si-a dat acordul: Romania poate cumpara sisteme Patriot de 3,9 miliarde de dolari

Marti, 11 Iulie 2017, ora 23:17
12320 citiri
Departamentul de Stat si-a dat acordul: Romania poate cumpara sisteme Patriot de 3,9 miliarde de dolari
Foto: Departamentul de Stat

Departamentul de Stat a aprobat o vanzare potentiala catre Romania pentru sistemele militare Patriot de aparare aeriana. Costul estimat este de 3,9 miliarde de dolari.

Agentia americana de cooperare in domeniul securitatii a emis certificarea necesara si a notificat Congresul SUA despre aceasta posibila tranzactie pe 10 iulie 2017.

Respectiva agentie mentioneaza intr-un comunicat de presa specificatiile tehnice ale echipamentelor militare solicitate de Guvernul Romaniei. Pe langa baterii de rachete, sisteme de ghidare, statii de lansare, sunt incluse in aceasta solicitare echipamente de comunicatii, instrumente de testare, echipamente de suport, generatoare, publicatii si documentatie tehnica, echipamente de antrenament, piese de rezerva si reparatii, pregatirea personalului, servicii de suport logistic, integrarea si verificarea sistemelor, alte elemente conexe de logistica si suport.

"Aceasta vanzare va intari obiectivele politicii externe si securitatii nationale ale Statelor Unite ajutand la imbunatatirea apararii unui aliat NATO, care a fost si continua sa fie o forta importanta pentru stabilitatea politica si progresul economic in Europa. Vanzarea propusa a sistemului Patriot va sprijini nevoile Romaniei de autoaparare si va intari obiectivele de aparare ale NATO.

Romania va folosi sistemul de rachete Patriot pentru a-si consolida apararea nationala si pentru a descuraja amenintarile regionale. Vanzarea propusa va spori capacitatile defensive ale armatei romane de a se proteja de agresiune si de a proteja aliatii NATO care adesea se antreneaza si opereaza in interiorul granitelor Romaniei. Romania nu ar trebui sa aiba nicio dificultate sa absoarba acest sistem in fortele sale armate", mai arata comunicatul citat.

Agentia mai sustine ca achizitia acestor rachete si echipamente de catre tara noastra nu va schimba balanta militara din regiune.

Contractorii principali vor fi Raytheon Corporation din Andover, Massachusetts, si Lockheed-Martin din Dallas, Texas.

Aceasta notificare a vanzarii potentiale este impusa de legea americana si nu inseamna ca tranzactia a fost incheiata.

AFP noteaza ca Congresul american are 30 de zile la dispozitie pentru a ridica obiectii la aceasta tranzactie militara, insa agentia de presa franceza nu crede ca va fi cazul, avand in vedere ca Romania este aliat NATO.

„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
#SUA vanzare sisteme Patriot Romania , #armata