Exercitiu al Fortelor Speciale: Un militar roman care si-a pierdut un picior in Afganistan, in echipa de asalt

Marti, 23 Iunie 2015, ora 17:36
8495 citiri
Exercitiu al Fortelor Speciale: Un militar roman care si-a pierdut un picior in Afganistan, in echipa de asalt
Foto: Facebook / Ministerul Apararii Nationale

Militari din cadrul Fortelor Speciale au desfasurat, marti, in Poligonul Capu Midia, un exercitiu privind neutralizarea unui obiectiv controlat de inamic, printre participanti fiind si un militar ranit in Afganistan in urma cu noua ani, care a ramas fara un picior in urma accidentului.

Scenariul exercitiului din Poligonul Capu Midia a constat in executarea unui raid asupra unui punct de comanda foarte important al adversarului.

Pentru indeplinirea acestei misiuni, un detasament de operatii speciale s-a apropiat de obiectiv prin rapel din elicopter. Al doilea detasament a fost responsabil cu siguranta si sprijinul cu foc si a executat apropierea de obiectiv, ascuns, inainte de executarea atacului prin procedeul de parasutare de la mare inaltime, cu cadere libera si deschidere la joasa inaltime. Cea de-a treia echipa a executat apropierea de obiectiv prin imersiune, cu o noapte inainte, executand si misiunea de recunoastere speciala.

Pe timpul actiunii la obiectiv aceasta echipa s-a alaturat detasamentului de atac si captura.

Inainte de initierea atacatului, o echipa de lunetisti a deschis focul asupra celor care pazesc obiectivul. O echipa de geniu-distrugeri a detonat incarcaturile explozive amplasate in perimetrul exterior al obiectivului.

Avioane ale Fortelor Armate ale Statelor Unite de tipul A-10 au asigurat sprijin aerian, iar doua elicoptere de transport de tipul SA-70 si un avion de tipul CN-235 apartinand Fortelor Armate ale Turciei au transportat militarii spre obiectiv.

Exercitiul din Poligonul Capu Midia a fost executat de luptatori din detasamentele de operatii speciale ale Brigazii 6 Operatii Speciale "Mihai Viteazul", componenta terestra a Fortelor pentru Operatii Speciale din Armata Romaniei si din Sectia Scafandri pentru Operatii Speciale, componenta navala a Fortelor pentru Operatii Speciale. Impreuna cu acestia, au actionat militari din forte speciale din Statele Unite ale Americii si Turcia.

La acest exercitiu a participat si Laurentiu Serban (foto), militar ranit in Afganistan in 2006, cand si-a pierdut un picior in urma exploziei unei mine. El a coborat din elicopter in cadrul unei echipe care a atacat un obiectiv.

"Efectiv am fost parte a echipei de asalt care a atacat un obiectiv al unor forte insurgente si s-a capturat si o tinta importanta, un lider care poate influenta mersul razboiului", a declarat Laurentiu Serban la finalul exercitiului.

El a spus ca accidentul pe care l-a suferit nu l-a impiedicat sa participe la acest exercitiu.

"Nu au fost emotii, nu e prima oara cand fac acest lucru, e prima oara cand fac acest antrenament in aceasta ipostaza publica si in acelasi timp cu amputatia pe care am suferit-o in teatrul de operatii din Afganistan. Dupa cum observati, nu este un impediment sa mergem mai departe eu si toti cei care sunt in situatia mea. Aveam multe planuri la acel moment, planuri din punct de vedere al carierei, dar nu s-au terminat dupa cum vedeti, continua", a explicat Laurentiu Serban.

El a amintit si cum s-a intamplat incidentul in urma caruia si-a pierdut piciorul.

"In anul 2006, prima rotatie din Afganistan fiind efectiv ultima misiune din acea rotatie pe timpul unei patrule de noapte am fost atacati cu dispozitive explovize. Am calcat pe o mina antipersonal in momentul in care incercam sa acord primul ajutor colegilor din vehiculul care explodase", a mai spus Laurentiu Serban.

Fotografia zilei: Militari umar la umar - ROUSOFEX 15

Exercitii pe timp de noapte

Seful Componentei de Operatii Speciale din Armata Romaniei, colonelul Marius Craciun, a declarat ca actiunile militarilor din Fortele Speciale, inclusiv de genul celei prezentate astazi, se desfasoara pe timp de noapte.

"Tot ce ati vazut astazi pe timp de zi sunt actiuni pe timp de noapte, actiuni directe, actiuni de sprijin militar in strainatate, actiuni de cercetare speciala, sunt mai greu de scos in evidenta pentru ca altfel nu ar mai fi un exercitiu al Fortelor Speciale. De aceea am organizat si aceasta demonstratie, ca sa vedeti capabilitatile pe care le avem", a mentionat colonelul Marius Craciun.

Seful Statului Major General, general-locotenent Nicolae Ciuca, prezent la Poligonul Capu Midia, a declarat ca Exercitiul Rousofex 15 a fost minutios pregatit si au luat parte peste 1.500 de militari din opt tari.

"Este un exercitiu al Fortelor Speciale, la care au participat atat tari membre NATO, cat si tari partenere, un exercitiu deosebit de intens pregatit cu mult timp in urma. Scenariul exercitiului a fost realizat in anul 2013, el s-a executat in prima etapa anul trecut cand s-a pregatit, condus si finalizat faza de instruire prin simulare, iar anul acesta a fost planificata, condusa si executata partea practica a exercitiului. Pentru prima data avem un numar foarte mare de participanti, 1.597 de militari, el s-a desfasurat in 17 locatii. A fost un exercitiu prin care s-au putut verifica elementele de comanda si control pentru astfel de operatii, de asemenea, au fost stabilite obiective de verificare a procedurilor de coordonare a tuturor misiunilor Fortelor Speciale", a declarat Seful Statului Major General.

Exercitiul multinational Rousofex 15 se desfasoara, in perioada 16 - 26 iunie, in garnizoanele Bacau, Braila, Buzau si Constanta, poligoanele de la Babadag si Capu Midia, aerodromurile din Bacau, Boboc, Ianca si Mihail Kogalniceanu.

Rousofex 15 este un exercitiu cu trupe in teren al Fortelor pentru operatii speciale (FOS), la care participa peste 1.500 de militari, cu peste 100 de mijloace de lupta, din Bulgaria, Georgia, Grecia, Republica Moldova, Polonia, Romania, Statele Unite ale Americii si Turcia, in cooperare cu structuri ale Ministerului Afacerilor Interne si ale companiei OMV Petrom.

Scopul exercitiului este de a antrena structurile de comanda-control din Fortele de Operatii Speciale pentru planificarea, organizarea, conducerea si executarea unei operatii speciale independente de nivel operativ-strategic, de tip operatie bazata pe informatii, in contextul unei crize politico-militare regionale, pe un scenariu fictiv specific interventiei la criza, cu misiuni de asistenta militara, actiuni directe si contra-teroriste, in sprijinul unei tari vecine si aliate.

Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea, candidatul PSD la Primăria Capitalei, nu va sta la birou în timpul campaniei electorale. Firea a declarat miercuri, 24 aprilie, că îşi va axa campania în primul rând pe...
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Preşedintele PNL Prahova, Iulian Dumitrescu, inculpat pentru corupţie şi cu interdicţia de a exercita funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Prahova, şi-a depus miercuri, 24 aprilie,...
#militar fara picior exercitiu Midia, #Laurentiu Serban ranit Afganistan, #Rousofex 2015 , #armata