Fortele aeriene romane, la comanda aeroportului international de la Kabul

Vineri, 01 Aprilie 2011, ora 23:46
2587 citiri
Fortele aeriene romane, la comanda aeroportului international de la Kabul
Foto: Arhiva

Fortele aeriene romane au preluat oficial vineri de la fortele aeriene ungare comanda Aeroportului International din Kabul (KAIA), pe o durata de un an.

Romania este prima tara care preia comanda Aeroportului International din Kabul pentru o perioada de un an (prin rotirea a doua detasamente la un interval de sase luni), in cadrul Fortei de Asistenta de Securitate din Afganistan, aflata sub comanda operationala a NATO.

In aceasta perioada militarii vor ocupa functii-cheie in structurile administrative si de comanda ale aeroportului: controlul traficului aerian, conducerea operatiilor aeriene, asigurarea securitatii zborului, asigurarea suportului logistic si comunicatiilor.

"Aveti inaintea dumneavoastra o misiune dificila. Va revine responsabilitatea de a coordona activitatile pe un aerodrom care deserveste zilnic intre 450 si 500 de zboruri diferite, intr-o zona aflata in permanenta sub semnul amenintarilor teroriste", declara ministrul Apararii, Gabriel Oprea, intr-un mesaj transmis cu ocazia ceremoniei de plecare in Afganistan a celor 75 de militari din detasamentul KAIA.

Romania a mai detinut comanda aeroportului din Kabul in urma cu cinci ani, iar aviatorii militari romani s-au bucurat de aprecieri in ceea ce priveste profesionalismul si seriozitatea.

La ceremonia prezidata vineri de loctiitorul comandantului Componentei Aeriene a Comandamentului Intrunit al ISAF, general-maior Joachim Wundrak, au participat seful Statului Major al Fortelor Aeriene, general-maior Carnu Fanica, si o delegatie a Statului Major General, condusa de generalul-maior Alexandru Rus.

Dupa intonarea imnurilor nationale ale Afganistanului, Ungariei si Romaniei, drapelul KAIA a fost preluat de catre generalul de flotila aeriana Victor Strimbeanu, comandantul detasamentului Fortelor Aeriene Romane, si a fost semnat protocolul de predare-primire a misiunii.

La finalul ceremoniei de la Kabul, generalul maior Wundrak a declarat ca este convins ca echipa romaneasca este entuziasta si profesionista, fiind "unul dintre cele mai bine pregatite detasamente nationale care isi asuma coordonarea KAIA, de la debutul operatiunii ISAF. Va multumesc pentru tot ceea ce faceti aici pentru poporul si natiunea afgana", le-a spus inaltul oficial militar aviatorilor romani.

Romania are in prezent 1.851 de militari in Afganistan si a pierdut 14 soldati in acest teatru de operatiuni incepand cu 2003.

Ultimul mesaj al lui Piedone despre posibila retragere din cursa pentru Capitală: ”Îi las pe contracandidaţi să facă campanie când cerurile sunt deschise”
Ultimul mesaj al lui Piedone despre posibila retragere din cursa pentru Capitală: ”Îi las pe contracandidaţi să facă campanie când cerurile sunt deschise”
Cristian Popescu Piedone a anunțat joi, 25 aprilie, că rămâne în cursa pentru Primăria Bucureștiului, în ciuda tuturor zvonurilor. "Haideţi să închidem odată... Retragere, mesaje,...
Orban acuză Biroul Electoral Central că favorizează alianța PSD-PNL: ”Le-a dat voie să desfacă alianţa împotriva firii”
Orban acuză Biroul Electoral Central că favorizează alianța PSD-PNL: ”Le-a dat voie să desfacă alianţa împotriva firii”
Liderul Forţa Dreptei, Ludovic Orban, a acuzat joi, 25 aprilie, Biroul Electoral Central că ar fi modificat „în mod ilegal” o hotărâre de guvern şi că instituţia ar fi...
#forte aeriene romanesti aeroport kabul, #comanda aeroport kabul , #armata
Comentarii
Poza Nastratin
Nastratin
rank 1
talibanii romani....