Ministerul Apararii Nationale are alocat in 2017 un buget de 11,02 miliarde lei, mai mic cu 2,2% si echivalent cu 1,35% din produsul intern brut (PIB) estimat pentru acest an, desi PSD s-a angajat sa aloce 2% din PIB in acest an.
Cu toate acestea, Guvernul sustine ca va aloca, pentru Aparare, 2% din PIB in 2017.
"In 2017, Ministerul Apararii Nationale va avea un buget care reprezinta 2% din PIB", arata un comunicat al Ministerului Finantelor, fara a da detalii si fara a explica diferenta dintre acest procent si bugetul efectiv alocat ministerului, potrivit News.ro.
Totusi, cheltuielile pentru Aparare includ, pe langa bugetul alocat efectiv ministerului, si credite de angajament, prin care Armata poate finanta cheltuieli de inzestrare, in principal.
Exact asta explica un comunicat ulterior venit, de data aceasta, de la Ministerul Apararii.
"Bugetul Ministerului Apararii Nationale pentru anul 2017 se incadreaza in prevederile Acordului politic nattional privind creșterea finanttării pentru Apărare, procentul din Produsul Intern Brut propus fiind de 2,18.
Astfel, conform documentelor publicate pe site-ul Ministerului Finantelor Publice, MApN are alocat de la bugetul de stat 11,022232 miliarde lei, reprezentand 1,35 la suta din PIB, format din creditele bugetare, in valoare de 10,620560 miliarde lei, reprezentand 1,30 la suta din PIB - mai mare cu 40 de milioane de lei decat executia bugetara pe anul 2016 - si veniturile proprii, in valoare de 401,672 milioane lei.
La acestea se adauga, conform articolului 27 din proiectul de lege mai sus mentionat, creditele de angajament, in suma de 7,632 miliarde lei, reprezentand 0,93 la suta din PIB. Aceasta valoare permite demararea achizitiilor din programele majore de inzestrare ale Armatei Romaniei. Insumand, rezulta un buget total de 18,654232 miliarde lei, reprezentand 2,18 la suta din PIB.
Suma alocata constituie premiza dotarii fortelor armate cu echipamente de lupta moderne si interoperabile, in vederea indeplinirii misiunilor stabilite si a angajamentelor asumate fata de NATO, UE si partenerii strategici, conform documentelor din domeniul planificarii apararii si a programului de guvernare", se arata in comunicatul MApN remis Ziare.com.
In 2016, Guvernul a majorat plafonul de credite de angajament cu 5 miliarde lei si a ridicat limitele la achizitiile pentru inzestrare.
Astfel, actul normativ prin care s-a facut ultima rectificare bugetara, din noiembrie 2016, prevedea ca, "in vederea finalizarii unor achizitii de echipamente militare, se autorizeaza Ministerul Apararii Nationale sa efectueze virari de credite bugetare si de angajament, intre capitole bugetare si intre programe, peste limitele prevazute, cu incadrarea in prevederile bugetare aprobate".
In plus, Executivul a decis ca achizitiile de echipamente sau reparatiile de tehnica de lupta pot fi finantate si din fondul de rezerva al guvernului, ceea ce face dificila calcularea cheltuielilor efective pentru aparare ale Romaniei.
Amintim ca Liviu Dragnea, care tocmai s-a intors dintr-o vizita din SUA unde a participat la ceremonia de investitura a lui Donald Trump, s-a laudat saptamana trecuta pe Facebook ca la Washington s-a intalnit consilierul pentru securitate al lui Trump, Michael Flynn, pe care l-a asigurat ca Guvernul va aloca 2% pentru Aparare.
Alocarea unui buget de 2% pentru aparare este un angajament luat de Romania in fata partenerilor internationali.
Vezi aici de unde a mai taiat Grindeanu ca sa aiba bani de maririle de pensii si salarii
A.S.
si acum in 2017 , raporteaza cifre false pentru ca... Vezi tot