Le Monde: Taranii romani din Deveselu si armata americana

Marti, 09 Aprilie 2013, ora 16:29
7610 citiri
Le Monde: Taranii romani din Deveselu si armata americana

Steagul instelat al Statelor Unite ale Americii flutura deasupra unui camp de rapita de la intrarea in Deveselu, micul sat din "Romania profunda", asa cum incepe cotidianul francez Le Monde articolul despre "taranii romani si armata americana".

Localitatea este situata la 30 de kilometri de frontierea romano-bulgara, mandrindu-se ca a fost aleasa, in anul 2011, de armata americana care a instalat aici unul dintre scuturile sale antiracheta destinate apararii Europei, scrie Le Monde.

Cei 3.000 de tarani s-au obisnuit deja cu prezenta uniformelor pe pamanturile lor. In anul 1952, Romania, pe atunci aliat al Uniunii Sovietice, a construit la Deveselu o baza militara si un aeroport care au primit, in anii '80, 48 de avioane de vanatoare MIG-21 si o suta de piloti, "mandria armatei romane", potrivit cotidianului francez.

Insa, dupa caderea comunismului, in anul 1989, baza militara a pierdut putin cate putin din faima sa si si-a inchis portile in anul 2002.

Sosirea la putere a presedintelui pro-american Traian Basescu, in anul 2004, a schimbat datele, mai arata cotidianul citat. Favorabil unui parteneriat strategic cu Statele Unite, seful de stat a semnat in anul 2011 un acord de instalare la Deveselu a faimosului scut antiracheta.

In ciuda protestelor Moscovei, putin dispusa sa vada rachete americane instalate la fostele frontiere ale Uniunii sovietice, Romania si-a deschis larg portile pentru armata americana, care numara in prezent patru baze militare pe teritoriul tarii.

Sosirea americanilor a suscitat entuziasmul taranilor din Deveselu. In jur de 328 de milioane de euro urmeaza sa fie investiti in localitate pentru a intineri baza militara si pentru a construi infrastructura necesara.

In anul 2013, armata americana va injecta 265 de milioane de dolari pentru a moderniza aeroportul si pentru a asfalta drumurile cu gropi din sat. Totodata, satenii vor beneficia de un sistem de canalizare care n-a existat niciodata in comuna lor. Apa curenta ar trebui deja sa produca o mica revolutie in acest modest sat, scrie sursa citata.

Insa proiectul s-a confruntat deja cu opozanti in randul taranilor. Daca cei mai optimisti sunt convinsi ca sosirea americanilor le va permite sa gasesca un loc de munca, cei mai putini convinsi se tem ca prezenta rachetelor va expune satul la amenintari teroriste.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#armata americana Deveselu, #Le Monde tarani Deveselu SUA, #SUA scut antiracheta Deveselu , #armata