(Galerie foto) La multi ani, Romania! Defilari militare impresionante in Bucuresti si mai multe orase din tara

Vineri, 01 Decembrie 2017, ora 13:10
17093 citiri
(Galerie foto) La multi ani, Romania! Defilari militare impresionante in Bucuresti si mai multe orase din tara
Foto: Ziare.com

Aproximativ 3.500 de militari romani si ai tarilor aliate si autovehicule de lupta au defilat vineri pe sub Arcul de Triumf, la parada de 1 Decembrie, in timp ce cerul a fost brazdat de aeronave militare.

Startul defilarii a fost dat de presedintele Klaus Iohannis, dupa intonarea imnului si salutul cu 21 de salve de tun dat de Brigada 30 Garda "Mihai Viteazul". La tribuna oficiala a fost prezent si premierul Mihai Tudose, insa presedintii celor doua camere din Parlament, Liviu Dragnea si Calin Popescu Tariceanu, au refuzat sa participe, pentru simplul motiv ca invitatia a venit de la seful statului.

Cei doi au participat la o ceremonie militara si religioasa organizata in Parcul Carol I din Capitala, la care a fost prezent si ambasadorul SUA, Hans Klemm.

Circa 30.000 de oameni au asistat la parada din Capitala. In multime s-au aflat si sustinatori PSD veniti cu cateva zeci de autocare din tara.

Ziare.com a transmis, in format LIVE TEXT, desfasurarea paradei militare de 1 Decembrie:

13:15 - O masa cu mancaruri traditionale si vin si tuica fiarta a fost intinsa in curtea sediului ALDE de langa Arcul de Triumf, dupa incheierea paradei.

Membrii si simpatizantii ALDE care au venit la sediul partidului pentru a asista la parada de Ziua Nationala au putut manca slanina, carnati, sunca, ceapa rosie, caltabos, coaste porc, branza, mamaliga. Unii dintre cei prezenti la sediul ALDE s-au prins si intr-o hora, arata News.ro.

13:10 - Parada s-a incheiat, insa bucuria copiilor acum e mai mare. Cei mici se fotografiaza la aceasta ora cu militarii care au luat parte la defilare, in Capitala.

Cei mai multi nu au pierdut ocazia de a urca in masinile de lupta. Cu mic cu mare, toata lumea vrea sa-si faca poze pe tancuri.

13:01 - 1 Decembrie inseamna "solidaritate", este ziua in care "suntem chemati sa aratam ca avem intelepciunea de a alege bucuria unei zile de sarbatoare si nu patima sau resentimentele", a afirmat, vineri, ministrul de Interne, Carmen Dan, in mesajul cu prilejul Zilei Nationale.

12:59 - Peste 2.000 de oameni participa, la Alba Iulia, la ceremonii, printre participanti aflandu-se si ministru Educatiei Liviu Pop, ministrul Agriculturii Petre Daea si ministrul delegat pentru Afaceri Europene Victor Negrescu, relateaza News.ro.

In program este inclusa, de la ora 13.00, o parada cu militari si tehnica militara din structurile Armatei Romane, MAI si alte institutii.

12:50 - Presedintii Senatului si Camerei Deputatilor, Calin Popescu Tariceanu si Liviu Dragnea, au participat, vineri, la o ceremonie militara si religioasa organizata in Parcul Carol I din Capitala, la care a fost prezent si ambasadorul SUA, Hans Klemm.

"SUA isi exprima multumirea pentru parteneriatul strategic pe care il avem cu Romania. Le dorim tuturor romanilor pace, dar, in acelasi timp celebram alaturi de ei unitatea de care se bucura astazi ca membru al comunitatii transatlantice.

Totodata, trebuie sa ne amintim, asa cum o facem si in aceasta dimineata, sacrificiul pe care l-au facut romanii pentru a obtine tot ceea ce au astazi. Iar acest sacrificiu, in special in ultimii peste o suta de ani ani, a fost enorm. Toate urarile de bine si felicitarile noastre Romaniei cu ocazia Zilei Nationale!", a afirmat ambasadorul, conform Agerpres.

Liviu Dragnea a postat pe Facebook mai multe fotografii de la ceremonie.

12:42 - Parada s-a incheiat. Iata cateva dintre cele dispozitivele de lupta care au defilat pe sub Arcul de Triumf.

12:38 - Klaus Iohannis s-a deplasat cu autoturismul doar cateva zeci de metri. A coborat si, in acest moment, face o baie de multime, strangand mainile celor care au asistat la parada de pe margine.

12:35 - Oficialitatile au parasit tribuna oficiala. Presedintele a schimbat cateva vorbe cu premierul, iar la final si-au strans mana. Klaus Iohannis s-a indreptat imediat catre masina care il astepta.

12:34 - Sfarsitul paradei se apropie.

De altfel, a inceput sa ploua si o parte dintre cei prezenti au inceput sa plece. Ultima care a defilat a fost fanfara militara.

12:31 - Cavaleria Jandarmeriei tocmai a trecut pe sub Arcul de Triumf.

12:24 - Aproximativ 2.000 de persoane au participat la ceremonia militara organizata la Monumentului Eroilor din Primul Razboi Mondial din municipiul Alexandria. Au fost puse la dispozitie 3.000 de portii de fasole cu carnati si 1.000 de litri de vin, potrivit Agerpres.

Si la Slatina municipalitatea a oferut 2.000 de portii de fasole cu carnati si vin fiert.

12:21 - Iesenii care participa la ceremoniile dedicate Zilei Nationale, circa 10.000, formeaza cozi imense pentru cele 5.000 de portii de fasole de post si carnati oferite de autoritati, anuta Mediafax.

12:15 La Cluj-Napoca, unde are loc de asemeni o parada de Ziua Nationala, au defilat in premiera mai multi militari ai Batalionului 400 Feleacul, imbracati in uniforme din Primul Razboi Mondial. In Cluj-Napoca, ceremonia se desfasoara in Piata "Avram Iancu".

In cadrul ceremoniei organizate cu ocazia Zilei Nationale a Romaniei, micul soldat Adrian Chira, din judetul Mures, imbracat in uniforma militara, in varsta de cinci ani si jumatate, a recitat doua poezii patriotice, anunta Mediafax.

In multime a fost afisat si un banner cu mesajul "Cand nedreptatea devine lege, nesupunerea devine datorie", de catre cei care au protestat in fiecare duminica fata de modificarile la legile justitiei.

12:07 - Anul acesta, in premiera, la Vama Veche, pe plaja, peste 100 de copii au format un steag uman, conform corespondentului Ziare.com.

Fotografii: Ziare.com

11:59 - In aceste momente trec pe sub Arcul de Triumf tancuri romanesti "Bizonul".

11:58 - Multimea a putut admira, la Bucuresti, avioanele fara pilot, transportoarele 8x8 Piranha 3 si 5, dar si autovehiculele blindate romanesti "Zimbrul".

11:44 - O ceremonie solemna are loc si la Sfantu Gheorghe, in judetul Covasna.

11:38 - Toate privirile sunt sus. Spectacolul aviatic e impresionant.

11:36 - Mai multe elicoptere militare survoleaza Arcul de Triumf. Unul dintre acestea poarta steagul Romaniei.

11:27 - Peste 2.000 de oameni participa, la aceasta ora, la Alba Iulia la ceremoniile de depunere de coroane de flori la statuia lui Mihai Viteazul, printre participanti aflandu-se si ministru Educatiei Liviu Pop, ministrul Agriculturii Petre Daea si ministrul delegat pentru Afaceri Europene Victor Negrescu.

Printre participanti se afla si un grup de tineri care militeaza pentru unirea Basarabiei cu Romania. Ei poarta steaguri tricolore si bannere cu mesajul "1918 Unire. 2018 Reunire" si se manifesta zgomotos, scandand "Basarabia, pamant romanesc!", "Acelasi sange, aceeasi tara/ Romani am fost cu toti odinioara" sau "Traiasca, traiasca si-nfloreasca Ardealul, Moldova si Tara Romaneasca!".

La ora 11.15 este programata primirea simbolica a soliilor in Sala Unirii, iar incepand cu ora 12.00 va avea loc o slujba Te Deum oficiata in fata Catedralei Reintregirii.

In program este inclusa, de la ora 13.00, si o parada cu militari si tehnica militara din structurile Armatei Romane, MAI si alte institutiil arata News.ro.

11:25 - Primarul Capitalei, Gabriela Firea, le transmite romanilor "La multi ani" intr-un mesaj video in care apare alaturi de sotul sau, Florentin Pandele, si de cei doi copii ai lor.

11:22 - Klaus Iohannis asista la parada flancat de premierul Mihai Tudose si de ministrul Apararii Nationale, Mihai Fifor. Nu departe de el se afla si fostii presedinti Emil Constantinescu si Traian Basescu.

Nu sunt prezenti presedintii Camerei Deputatilor si Senatului, Liviu Dragnea si Calin Popescu-Tariceanu. Conform Mediafax, Liviu Dragnea si Calin Popescu-Tariceanu sunt in fata sediului central al ALDE, aflat in imediata vecinatate a Arcului de Triumf.

11:21 - Poate fi vazut acum detasamentul italian de garda, in premiera la parada de 1 Decembrie. Urmeaza sa defileze militarii britanici.

11:20 - In aceste momente defileaza detasamentul polonez. Militarii in rezerva de pe margine il saluta.

11:17 - A defilat, in premiera, un detasament de 18 militari din brigada 30 Garda "Mihai Viteazul" in uniforme specifice Armatei Romane din Primul Razboi Mondial.

11:13 - Parada militara a fost deschisa, la fel ca in ultimii ani, de generalul-locotenent Adrian Tonea, loctiitorul sefului Statului Major.

11:08 - Presedintele a depus o coroana de flori la baza Arcului de Trimf, care comemoreaza victoria Romaniei in Primul Razboi Mondial.

11:04 - In aceste momente se intoneaza imnul national si se trag 21 de salve de tun, cate una la fiecare 10 secunde. Sunt folosite tunuri de calibrul 76 mm, model 1942. Acestea utilizeaza munitie de manevra.

11:01 - Si presedintele Klaus Iohannis a ajuns la Arcul de Triumf. Parada a inceput.

10:58 - Presedintele Camerei Deputatilor, Liviu Dragnea, a transmis, pe Facebook, un mesaj de Ziua Nationala, in care arata ca Romania trebuie sa aiba un ideal, idealul unei tari suverane si prospere, respectate in lume.

Pana la aceasta ora, Liviu Dragnea nu a anuntat daca va participa la vreun eveniment public de Ziua Nationala.

10:57 - Liderul PNL, Ludovic Orban, dar si Catalin Predoiu, au venit sa asiste la parada.

10:55 - Traian Basescu a sosit si el la parada, fiind insotit de una dintre fiice, Ioana, si de nepotii imbracati in costume nationale.

10:54 - Printre cei veniti sa vada parada este si sefa DNA, Laura Codruta Kovesi.

10:52 - A ajuns si premierul Mihai Tudose la parada. Acesta va asista de la tribuna oficiala.

10:47 - Trupele se aliniaza, urmeaza ca in cateva minute sa defileze.

10:39 - Mai sunt cateva minute pana la inceperea paradei. Oamenii, unii imbracati in costume nationale si tinand in maini mici steaguri, si-au ocupat locurile, pentru a privi defilarea.

10:31 - Ministrul Apararii, Mihai Fifor, a ajuns in zona Arcului de Triumf si da detalii despre parada, pentru Digi24: "Este cea mai spectaculoasa parada, ne-am dorit sa facem un dar romanilor. Nu e doar 1 Decembrie, e si debutul de centenar, prin urmare am gandit o parada cum nu s-a mai vazut in ultimii ani. E cea mai frumoasa imagine pe care Armata Romana o poate oferi celor care simt si gandesc romaneste".

10:20 - Familia Regala a transmis un mesaj de Ziua Nationala a Romaniei, "zi de fericita si optimista sarbatoare", in care, "aduce omagiu natiunii romane, care a facut sacrificiu de sange pentru unirea tarii".

Mesajul se adreseaza "celor din tara, celor din Republica Moldova, celor din vecinatatea Romaniei si celor aflati departe, in alte tari ale lumii".

09:59 - Premierul Mihai Tudose a revenit pe Facebook cu un mesaj mai amplu, in care arata ca "misiunea guvernantilor este sa contribuie in mod concret la dezvoltarea Romaniei, sa asigure servicii publice mai bune si prosperitate fiecarui roman".

09:47 - Presedintele Senatului, Calin Popescu Tariceanu, a transmis, pe Facebook, un mesaj video de Ziua Nationala, in care spune ca traim o perioada in care "drepturile si libertatile cetatenilor sunt amenintate, o perioada in care se pare ca romanii nu-si pot decide singuri viitorul". El isi exprima speranta ca romanii vor reusi sa cladeasca o societate mai buna, mai libera si mai prospera pentru toti.

09:42 - Presedintele Republicii Moldova, Igor Dodon, i-a trimis o scrisoare de felicitare lui Klaus Iohannis.

"Imi face o deosebita placere sa Va adresez, in numele poporului Republicii Moldova si al meu personal, cele mai sincere si cordiale felicitari cu prilejul Zilei Nationale a Romaniei, insotite de urari de pace si prosperitate pentru poporul roman. Totodata, tin sa va aduc sincere multumiri pentru suportul acordat de Romania Republicii Moldova.

Am ferma convingere ca si pe viitor vom mentine un dialog politic activ, iar raporturile de prietenie si colaborare existente intre tarile noastre vor continua sa se dezvolte si sa se consolideze pe multiple planuri, spre beneficiul ambelor state", se arata in scrisoarea transmisa de catre presedintele Republicii Moldova presedintelui Romaniei.

09:33 - Principesa Margareta a decis anularea calatoriei cu Trenul Regal de 1 Decembrie, din cauza starii de sanatata a Regelui Mihai, anunta, vineri, Casa Regala. Aceasta mai precizeaza ca joi seara principesa Maria a ajuns la resedinta din Elvetia a regelui.

09:15 - "La multi ani, Romania!", transmite pe Facebook premierul Mihai Tudose.

09:12 - Vineri dimineata sute de oameni adusi de mai multe organizatii PSD din tara au ajuns in Bucuresti. In jurul orei 08:30, in parcarea Romexpo erau deja aproximativ 20 de autocare, din Bihor, Hunedoara, Caras-Severin, Buzau, Prahova sau Calarasi, potrivit News.ro. Unii dintre ei sunt imbracati in costume nationale, iar la coborarea din masini au fost intampinati de tineri care le-au impartit stegulete si banderole tricolore.

"Suntem organizati. Noi intre noi ne-am organizat", explica un barbat venit de la Ploiesti, in timp ce altul, sosit de la Targu Jiu, spune ca a venit "pe gratis", dar nu prea stie scopul deplasarii.

08:50 - Presedintele Klaus Iohannis le ureaza romanilor "La multi ani" de Ziua Nationala, intr-un mesaj video transmis pe Facebook.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
Deputata AUR Gianina Şerban acuză că, de patru luni, Birourile permanente reunite al Camerei şi Senatului refuză, fără nicio justificare, să numească un membru al partidului în comisia...
Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîţu, fost premier și fost lider PNL, a anunțat că sunt probleme privind „candidatura coaliţiei toxice” în persoana medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei. El a...
#parada militara 1 decembrie 2017, #parada ziua nationala 2017 , #armata