Majoritatea romanilor, de acord cu stagiul militar pe baza de voluntariat - sondaj INSCOP

Joi, 30 Iulie 2015, ora 14:48
2706 citiri
Majoritatea romanilor, de acord cu stagiul militar pe baza de voluntariat - sondaj INSCOP

Majoritatea romanilor sprijina initiativa introducerii stagiului militar pe baza de voluntariat, ar sustine orice actiune a armatei romane in eventualitatea unui razboi si percep SUA drept principalul sprijin in cazul unei agresiuni, releva un sondaj realizat de Inscop.

In egala masura, trebuie remarcat ca putin peste jumatate dintre cei intervievati se declara ingrijorati de posibilitatea unor atentate teroriste care sa afecteze Romania, potrivit Barometrului INSCOP-ADEVARUL.

79,4% dintre romani au o parere buna despre initiativa introducerii stagiului militar pe baza de voluntariat, 15,1% o parere proasta, 55,8% dintre ei percep pozitiv masura SUA de a trimite soldati si armament greu la granita NATO (inclusiv in Romania), 28,4% percep negativ aceasta masura, in timp ce 15,8% nu stiu sau nu raspund la aceasta intrebare.

Peste 50% dintre romani vor armata obligatorie - sondaj

Potrivit sondajului, 66,8% dintre respondenti declara ca, in cazul implicarii Romaniei intr-un conflict militar, ar sustine orice actiune a armatei, 21,2% nu ar face acest lucru, iar 11,9% dintre cei chestionati nu stiu sau nu raspund.

De asemenea, 64,6% dintre persoanele intervievate considera ca, in cazul in care un stat membru NATO e atacat, Romania trebuie sa ajute acea tara prin toate mijloacele civile si militare, 20,3% nu sunt de acord cu acest lucru, in timp ce 15,1% nu stiu sau nu raspund la aceasta intrebare.

Dusa vrea reintroducerea de urgenta a stagiului militar voluntar

La o intrebare deschisa, 54,5% dintre romani indica spontan SUA drept statul care ne-ar ajuta sigur intr-un eventual conflict militar, 13,8% Germania, 7,1% Franta, 2,4% Anglia, 2,9% alte state din NATO, 1,7% alte state non membre NATO. 4,5% dintre romani considera ca niciun stat nu ar ajuta cu adevarat Romania in timpul unui conflict militar, in timp ce procentul nonraspunsurilor este de 13%, indica cercetarea Inscop.

79,6% dintre respondenti au auzit despre atentatele recente ale Statului Islamic din Tunisia, Siria si Franta, in timp ce 17,5% nu au auzit despre aceste evenimente.

Stagiul militar voluntar in Romania, tot mai aproape de realitate - se vor putea inrola si fetele

Sondajul releva ca 52,8% dintre romani se declara ingrijorati sau foarte ingrijorati ca atentate teroriste ar putea avea loc si in Romania, iar 43,3% se declara putin sau deloc ingrijorati de aceasta perspectiva.

"Barometrul INSCOP - ADEVARUL despre Romania" a fost realizat de INSCOP Research la comanda Adevarul in perioada 9 - 14 iulie 2015. Volumul esantionului a fost de 1.075 persoane si este reprezentativ pentru populatia Romaniei de 18 ani si peste 18 ani. Eroarea maxima admisa a datelor este de a 3%, la un grad de incredere de 95%. Metoda folosita a fost cea a sondajului de opinie pe baza unui chestionar aplicat de operatorii de interviu la domiciliul respondentilor.

Citeste si:
LIVETEXT Miniștrii guvernului Cioloș, audiați marți în comisiile de specialitate. Propunerile USR cad pe capete. Cătălin Drulă, singurul care a primit aviz pozitiv
LIVETEXT Miniștrii guvernului Cioloș, audiați marți în comisiile de specialitate. Propunerile USR cad pe capete. Cătălin Drulă, singurul care a primit aviz pozitiv
Candidaţii propuşi de premierul desemnat Dacian Cioloş pentru funcţiile de miniştri sunt audiaţi marţi în comisiile de specialitate. Primii programaţi sunt candidaţii de la Cultură şi...
USR, după ce miniștrii propuși au primit avize negative în serie: „Avem o nouă majoritate USL în parlament. PNL și PSD fug de responsabilitate”
USR, după ce miniștrii propuși au primit avize negative în serie: „Avem o nouă majoritate USL în parlament. PNL și PSD fug de responsabilitate”
USR a reacționat marți, 19 octombrie, după ce, în afară de Cătălin Drulă, toate propunerile de ministru ale formațiunii au picat pe capete la audierile din Parlament până la ora 14.00....
Sursa: AGERPRES