MIG-uri, tancuri si tunuri scoase din uz, donate de MApN

Marti, 24 Ianuarie 2012, ora 00:16
6814 citiri
MIG-uri, tancuri si tunuri scoase din uz, donate de MApN

Mai multe avioane MIG 21, dar si tancuri si tunuri scoase din functiune si demilitarizate vor fi cedate de Ministerul Apararii Nationale(MApN) catre mai multe comune si orase din tara, in vederea amenajarii unor monumente comemorative, se arata intr-un proiect de lege postat pe site-ul MApN.

Tehnica de lupta urmeaza sa fie donata in vederea expunerii statice in cinstea eroilor neamului.

Astfel, MApN va face demersurile necesare pentru ca 5 avioane MIG 21 demilitarizate sa ajunga in mai multe localitati din tara. Potrivit unei anexe la proiectul de lege postat pe site-ul MApN, cel mai scump avion are o valoare actuala de 7145 de lei, iar cel mai ieftin mai valoreaza doar 929 de lei. Avioanele vor fi trimise catre consiliile locale din localitatile Stoenesti, judetul Olt, Caransebes, judetul Caras-Severin, Mihail Kogalniceanu si Navodari din judetul Constanta.

De asemenea, doua tancuri T 55-100 demilitarizate, in valoare de aproximativ 6.000 de lei, vor fi cedate Consiliului Local al municipiului Pitesti.

In plus, 4 tunuri de calibrul 76 milimetri, model 1942, cu o valoare de 39 de lei, vor ajunge la Consiliul Local al comunei Prisacani din judetul Iasi.

Valoarea totala a bunurilor donate de MApN este de 29.720, 28 lei.

Consiliile locale mentionate, se obliga sa realizeze cu fonduri proprii si prin mijloace proprii preluarea si transportul bunurilor mobile de la locul de depozitare a

acestora la locul de amplasare precum si amplasarea intr-un loc vizibil unui public larg, angajandu-se totodata sa dispuna masurile necesare de ambientare suplimentara a zonei si de asigurarea securitatii, integritatii si intretinerii bunurilor, se arata in nota de fundamentare a proiectului de lege.

MApN a dat, in 2011, Arhiepiscopiei Romanului si Bacaului, ministerelor Educatiei, Transporturilor si Internelor, precum si mai multor consilii locale avioane MIG 21 si IAR 93, dezafectate de dotarile specific militare, in valoare totala de 2,33 milioane de lei.

Avioanele cedate Arhiepiscopiei Romanului si Bacaului urmau sa fie folosite de catre Centrul Misionar Filantropic "Stefan cel Mare si Sfant" din Bacau si Parohia "Sfintii Apostoli" din Moinesti (judetul Bacau).

Aparatele transferate ministerelor vor fi utilizate de catre Institutul National pentru Cercetari Aerospatiale, Universitatea Tehnica "Gheorghe Asachi" din Iasi (Ministerul Educatiei), Aeroclubul Romaniei (Ministerul Transporturilor) si Inspectoratul General de Aviatie (Ministerul Administratiei si Internelor).

Alte astfel de aparate au fost cedate consiliilor locale din Campia Turzii (Cluj), Bacau, Deveselu si Colonesti (Olt), Mihail Kogalniceanu si Navodari (Constanta), Balabanesti (Galati), Balaci si Rosiori de Vede (Teleorman) si Sanpaul (Mures).

Citește și:
Vasile Dîncu, întrevedere cu premierul Republicii Moldova Natalia Gavriliță: ”NATO nu caută o confruntare cu Federaţia Rusă”
Vasile Dîncu, întrevedere cu premierul Republicii Moldova Natalia Gavriliță: ”NATO nu caută o confruntare cu Federaţia Rusă”
Ministrul Apărării Naţionale, Vasile Dîncu, a avut sâmbătă, 1 octombrie, o serie de întrevederi cu premierul Natalia Gavriliţa, cu preşedintele Parlamentului Republicii Moldova, Igor...
Cine e deputatul PSD surprins în ipostaze intime cu un tânăr: Absolvent de Teologie și fost primar
Cine e deputatul PSD surprins în ipostaze intime cu un tânăr: Absolvent de Teologie și fost primar
Deputatul Aurel Bălășoiu a fost surprins sâmbătă, 1 octombrie, în mai multe ipostaze intime alături de un băiat, motiv pentru care conducerea partidului a decis să-l excludă. Bălășoiu...