Ministrul Apararii anunta ca cele doua fregate ale Marinei Militare vor fi modernizate

Sambata, 08 August 2015, ora 16:13
3207 citiri
Ministrul Apararii anunta ca cele doua fregate ale Marinei Militare vor fi modernizate
Foto: Captura Youtube/Litoral TV

Ministrul Apararii, Mircea Dusa, a declarat, sambata, la Constanta, ca cele doua fregate apartinand Marinei Militare vor intra intr-un proces de modernizare din aceasta toamna, urmand sa fie achizitionate si nave tip corveta, dar si remorchere.

Mircea Dusa a fost prezent, sambata, la Ziua Portilor Deschise, in Portul militar Constanta, activitate dedicata Zilei Fortelor Navale, iar cu acest prilej ministrul le-a spus jurnalistilor ca fregatele "Regina Maria" si "Regele Ferdinand", apartinand Marinei Militare, vor fi modernizate in toamna acestui an.

"Acordam o atentie deosebita modernizarii flotei militare. In primul rand, in aceasta toamna, vor intra in procesul de modernizare, etapa a doua, cele doua fregate, modernizarea insemnand dotarea cu aparatura electronica de ultima generaratie, cu aparatura de razboi electronica de ultima generatie si dotarea cu armament de ultima generatie", a afirmat Mircea Dusa.

Ministrul a precizat ca pe langa fregate vor fi modernizate si alte nave militare, dar vor fi achizitionate si cateva corvete si remorchere.

"In acelasi timp, avem un program pe o perioada mai lunga care se refera atat la modernizarea altor nave din dotarea Fortelor Navale, dar si la achizitia de nave noi, mai ales a navelor de tip corveta, care sunt foarte necesare Fortelor Navale. De asemenea, probabil chiar din acest an va urma achizitionarea a doua remorchere care sa ne permita sa manevram vasele noastre militare aici in port la dane pentru a nu mai solicita inchirierea unor remorchere de la Marina Civila", a explicat ministrul Apararii.

Intrebat la cat se ridica fondurile pentru modernizarea fregatelor, Mircea Dusa a raspuns: "Am alocat deja banii pentru a putea declansa procedurile de licitatie, valoarea investitiei va rezulta in urma licitatiei".

De asemenea, ministrul a fost intrebat si daca submarinul Delfinul, care nu mai este functional din 1996, va fi repus in functiune, Dusa spunand ca si acesta se afla pe lista de modernizare a flotei militare.

"In ultimii ani, am beneficiat de un buget mai mare. Speram sa avem acel doi la suta din PIB asa cum au semnat partidele acel acord. In momentul de fata, am ajuns la 1,51 la suta din PIB. Pe programul de modernizare a flotei noastre este pe o pozitie in functie de asigurarea fondurilor si submarinul Delfinul. Dar trebuie sa precizez ca anul trecut si in acest an si Marina Militara a beneficiat de fonduri mult mai multe decat in anii anteriori, lucru ce a facut posibil sa demaram procesele de modernizare, si nu doar procesele de modernizare si inzestrare, ci si marirea numarului de exercitii de pregatire si instruire in comun cu militarii din NATO", a mai spus Mircea Dusa.

Ministrul a precizat ca a propus presedintelui Romaniei decorarea drapelului de lupta al Fortelor Navale, dar si a unor militari din aceasta structura.

"Am propus presedintelui Romaniei sa decoreze drapelul de lupta al Fortelor Navale. Eu voi decora drapelul de lupta al Fortelor Navale cu cea mai mare distinctie a Armatei, Emblema de Onoare. De asemenea, am propus decorarea a mai multor comandanti incepand de la amirali pana la subofiteri si maistri militari, presedintelui Romaniei si asa dupa cum stiti presedintele a semnat decretul de oferire a decoratiilor militarilor de la Fortele Navale", a mentionat Mircea Dusa.

Ministrul Apararii a declarat ca in acest an se implinesc 155 de ani de la infiintarea Marinei Militare.

Ministrul Apararii Nationale, Mircea Dusa, a fost prezent, sambata, la Ziua Portilor Deschise in Portul militar Constanta. Astfel, cei interesati pot vizita pana la ora 17.00 navele militare si sunt organizate expozitii de tehnica (torpile, rachete, bombe antisubmarin, mine si sisteme de comunicatii etc.), precum si o expozitie de pictura cu tematica marina.

De asemenea, cu acest prilej va fi prezentata oferta educationala a Fortelor Navale Romane prin organizarea de ateliere interactive si standuri de prezentare ale institutiilor militare de invatamant, iar Muzica Militara a Fortelor Navale va sustine un spectacol.

Citește și:
Vasile Dîncu, întrevedere cu premierul Republicii Moldova Natalia Gavriliță: ”NATO nu caută o confruntare cu Federaţia Rusă”
Vasile Dîncu, întrevedere cu premierul Republicii Moldova Natalia Gavriliță: ”NATO nu caută o confruntare cu Federaţia Rusă”
Ministrul Apărării Naţionale, Vasile Dîncu, a avut sâmbătă, 1 octombrie, o serie de întrevederi cu premierul Natalia Gavriliţa, cu preşedintele Parlamentului Republicii Moldova, Igor...
Cine e deputatul PSD surprins în ipostaze intime cu un tânăr: Absolvent de Teologie și fost primar
Cine e deputatul PSD surprins în ipostaze intime cu un tânăr: Absolvent de Teologie și fost primar
Deputatul Aurel Bălășoiu a fost surprins sâmbătă, 1 octombrie, în mai multe ipostaze intime alături de un băiat, motiv pentru care conducerea partidului a decis să-l excludă. Bălășoiu...
Comentarii