Ministrul Apararii, despre alternativa Romaniei la armata obligatorie: Lege pentru rezervisti voluntari

Duminica, 20 Martie 2016, ora 11:51
16171 citiri
Ministrul Apararii, despre alternativa Romaniei la armata obligatorie: Lege pentru rezervisti voluntari
Foto: Arhiva Ministerul Apararii

Ministrul Apararii, Mihnea Motoc, a vorbit, duminica, despre alternativa Romaniei la serviciul miliatr obligatoriu, care in tara noastra nu a fost desfiintat, ci suspendat.

Intrebat, la emisiunea "Dupa 20 de ani" difuzata de Pro TV, daca Romania se gandeste sa reintroduca armata obligatorie, asa cum a facut deja Lituania, Motoc a declarat ca in tara noastra exista o alternativa.

De frica lui Putin, o tara europeana reintroduce serviciul militar obligatoriu

"Nu ne gandim deloc in momentul acesta, dar suntem foarte preocupati de faptul ca de la suspendarea sa - serviciul militar nu este eliminat, este suspendat - nu am actionat imediat pentru a crea o rezerva in locul militarilor in termen.

Am inceput sa facem ceva in acest sens de anul trecut, cand am venit cu o formula adaptata realitatilor din ziua de azi, cu legea rezervistilor voluntari. Legea va intra insa in vigoare de la 1 ianuarie 2017, insa avem pregatite masurile pentru implementarea ei, inclusiv suportul bugetar pentru asigurarea unei formule de pregatire periodica suficienta pentru acesti rezervisti voluntari", a spus acesta.

Ministrul Apararii a explicat ca rezervistii voluntari sunt de doua tipuri - cei care au facut deja armata si cei care vin fara pregatire militara.

"Ei sunt de doua tipuri: unii care au facut serviciul militar, deci au un corp de baza de pregatire, nu e nevoie decat de actualizarea ei, si cei care vin fara background militar si pentru care pregatirea e un pic mai exigenta.

Ceea ce inseamna si o stimulare salariala pentru ei. Ii platim cu un anumit procent din salariul mediu pe economie, ei isi continua activitatea acolo unde sunt angajati, dar in perioada de instructie primesc o anumita remuneratie, iar cand nu fac instructie primesc un procent din salariul mediu pe economie", a aratat ministrul.

Peste 50% dintre romani vor armata obligatorie - sondaj

Mihnea Motoc a precizat ca nu poate spune cu exactitate, in acest moment, cate persoane sunt vizate de lege.

"Legea va intra in vigoare de la anul. Orice armata are un potential in rezerva, cred ca vom fi mai limpezi cand incepe aplicarea. Aceasta formula trebuie citita in paralel cu un alt exercitiu pe care l-am lansat, strategia de promovare a profesiei militare, e vorba de cresterea atractivitatii profesiei militare. Speram sa genereze interes atat pentru formula activa cat si pentru potentialii rezervisti militari", a aratat ministrul.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

A crescut cifra de afaceri din industrie în România. Ultimele date INS privind piața internă și externă
A crescut cifra de afaceri din industrie în România. Ultimele date INS privind piața internă și externă
Conform datelor anunțate la 17 aprilie de INS, pentru februarie 2024, cifra de afaceri din industrie (piaţa internă şi piaţa externă), a crescut față de luna ianuarie cu 11,7%, și cu 8,2%...
Final în scandalul din PMP, după 2 ani. Cine rămâne la conducerea partidului
Final în scandalul din PMP, după 2 ani. Cine rămâne la conducerea partidului
Partidul Mişcarea Populară (PMP) a anunţat că, în cursul zilei de miercuri, Curtea de Apel Bucureşti a respins recursurile formulate de Cristian Diaconescu şi, prin urmare, ”a fost validat...
#armata obligatorie Romania, #alternativa armata obligatorie Romania, #rezervisti voluntari , #armata