Numirea unui roman in fruntea EULEX provoaca nemultumiri in Kosovo

Joi, 28 Aprilie 2011, ora 10:43
3858 citiri
Numirea unui roman in fruntea EULEX provoaca nemultumiri in Kosovo

Numirea colonelului roman Marian Petre in fruntea Departamentului Special de Politie EULEX din Kosovo a provocat o serie de reactii negative din partea unor partide politice.

Miscarea politica Vetevendosje (Determinarea N.R.), al doilea grup parlamentar din Opozitie, i-a trimis o scrisoare sefului diplomatiei europene, Catherine Ashton, in care isi exprima opozitia fata de numirea colonelului roman in acest post.

Potrivit scrisorii, citata de SETimes, Guvernul roman, care l-a delegat pe colonelul Petre, este acelasi care se face responsabil de moartea unor protestatari pasnici la 10 februarie 2007, in timpul unei manifestatii organizate de Miscarea Vetevendosje.

In timpul manifestatiilor din februarie 2007 s-au inregistrat zeci de raniti, dar si doi morti, din partea protestatarilor albanezi.

In replica, Ministerul Administratiei si Internelor a precizat ca Marian Petre, colonel in Jandarmeria Romana si numit sef al Departamentului de Politie Speciala in EULEX, nu se afla in Kosovo in 2007, el ocupind la acea vreme functia de comandant al centrului Jandarmeriei de la Ochiuri.

In plus, Selin Krasniqi, consilier politic in cadrul Ministerului Fortelor de Securitate din Kosovo, obiecteaza fata de numirea romanului in cadrul EULEX reamintind ca tara noastra nu a recunoscut independenta statului kosovar.

Purtatorul de cuvant al EULEX a precizat insa ca Petre "a fost numit pe baza profesionalismului, nu a tarii de apartenenta".

Romania nu recunoaste Kosovo

Romania nu recunoaste Kosovo ca stat, considerand ca acest teritoriu este parte integranta a Serbiei, de-a lungul timpului MAE de la Bucuresti exprimandu-si speranta in reluarea dialogului dintre Belgrad si Pristina in vederea identificarii unei solutii care sa corespunda intereselor ambelor parti si care sa vizeze stabilitatea si perspectiva europeana a regiunii.

Pana in acest moment, doar 74 de state membre ale ONU au recunoscut independenta Republicii Kosovo, inclusiv 22 din cele 27 de tari membre ale Uniunii Europene, si 24 din cele 28 de state ale NATO.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#roman eulex, #roman politie kosovo, #kosovo nemultumire roman , #armata