Opinii Armata Romana ! Sa traiti...?

Duminica, 23 Mai 2010, ora 14:43
6977 citiri
Opinii Armata Romana ! Sa traiti...?

Sa fii militar poate parea, din exterior, o meserie, dar, din interior este o onoare! Iar daca actualul ministru al apararii va apara onoarea militarilor, asa cum declara ca vrea sa o faca, eu personal, imi voi ridica palaria !

Ma gandeam, zilele trecute, la o legenda pusa pe seama lui Al. I. Cuza. In 1862, la primele reviste de front ale noilor corpuri comune ale viitoarei Armate Nationale, Cuza a ramas surprins la finalul unei din inspectii si l-a intrebat pe Ministrul de Razboi (la vremea aceea fiind printul Ion Gr. Ghica): "Domnule ministru, cum se face ca "spatele" e mai bine echipat decat trupa?". (n.a. adica "spatele frontului" - elementele de logistica, iar "trupa"- elementele luptatoare!).

De fapt, Cuza, colonel al Armatei Romane, ramas militar in fibra lui identitara chiar si dupa primirea rangului de Principe al Principatelor Unite, n-a facut decat sa dea glas unei uimiri care ne mai urmareste si azi: cum se face ca "luptatorii" sunt mai saraci decat "logistica" ?

N-ar fi trebuit sa fie invers? Caci, inclusiv la 1862, ca si acum, secretarii de la primariile comunale erau incaltati cu cizme "cu scart", iar dorobantii isi cumparau singuri obielele cu care-si suplimentau picioarele incaltate cu opincile din piele de porc aduse de acasa.

Cultura militara? Pentru cine?

Statul roman nu mai are, de 65 de ani, nici un fel de cultura a respectului pentru Armata ci, incidental, pentru anumite personaje gratinate imbracate in diverse uniforme elucubrante.

Spiritul de gratitudine si onoare pentru simbolul Armatei a murit odata cu primele tancuri ale Diviziei Tudor Vladimirescu. Tancuri care inca mai defileaza prin amintirile politicienilor post-decembristi si ai opiniei publice prea obisnuita cu mall-urile de "fitze", gagicile de lux si autoturismele date cu ceara (sau invers?).

Sa fii militar poate parea, din exterior, o meserie, dar, din interior este o onoare! Onoarea de a muri primul! Nu multi au "sansa" asta!

"Dupa ce zeci de ani Armata a fost umilita fiind folosita la munci in agricultura, minerit, constructii, cai ferate, metrou, baraje, canale, iata ca o noua clasa politica ii propune Armatei sa treaca la alte sacrificii" (Infomondo).

Sacrificiul asta o sa fie de natura pecuniara, caci asa va privi vechiul meu operator (de radiolocatie de pe navele maritime de atac) aceasta reducere cu 25% a veniturilor lui: ca pe o amenda, pentru faptul ca s-a incapatanat sa ramana in serviciul tarii.

Bineinteles ca nea' Ilie, de la Radiolocatie, putea de mult sa plece in viata civila. Numai ca nu a gasit firme, companii, primarii, partide politice sau alte consiliii judetene unde se cauta specialisti in radiolocatie navala de lupta! Asa cum il indeamna acuma alti feciori imberbi cu ifose de politicieni: sa-si gaseasca o slujba in viata civila !

La fel ca si ultimul meu comandant care, la 55 de ani, in conformitate cu legislatia NATO asumata de Romania, va iesi la pensie, in iunie, cu onoruri, multumiri si-o diploma din partea ministrului: colorata, plastifiata, pe-un carton de 0,6 lei cumparata de vreo secretara blonda, la pachet de-o mie, de la vreo librarie care le face lor reducere! Atat.

Din partea gazetelor si a opiniei publice, colonelul, de indata ce va iesi pe poarta unitatii, va primi doar scuipaturi, pietre in cap de la vecinul de la 3 si huiduilei! Ca e prea tanar. Si, pe deasupra, mai e si "nesimtit". Ca asa i-a invatat, la B1TV, pe romani, actualul premier, Emil Boc!

Si parca si pe "analistii militari" de pe la televiziuni i-am auzit confundand "serviciile" cu militarii. Stiti despre cine vorbesc! Analistii aia care au facut Colegii Nationale de Aparare, pe banii statului! Si-acuma se dau "mari" ! Va amintiti de ei?

Si parca si pe comandantul suprem l-am auzit mormaind, intr-o noapte mai..."nocturna", ceva, parca pe la OTV, despre militarii astia care ies prea devreme la pensie. De parca ati vrea voi, poporul roman, sa aveti vreun maior, la 65 de ani, pe camp, ca sa alerge cu mitraliera in mana, sa va apere!

Si tot pe comandantul suprem l-am auzit, zilele trecute, decretandu-si verbal propria minte neridicata din somn, ca cica sunt prea multi generali de "birou". Ca nu avem si noi, draga doamne, "generali facuti in teatrul de operatii".

Domnule comandant suprem. Noi ne bucuram ca nu avem. Si nici nu vrem sa avem. E foarte bine ca n-avem! Nici de aia si nici teatre de operatii! Totusi, e bine ca avem comandanti supremi care abia au terminat ciclul de instructie!

Sacrificiu, criza mondiala sau batjocura?

Desi poate parea paradoxal, nu neaparat reducerea veniturilor i-ar deranja pe cei mai multi dintre militari, caci si asta ar insemna, totusi, un sacrificiu. Ca ei sunt destul de obisnuiti cu sacrificiile. Politica damboviteana i-a invatat, demult, sa stea mereu cu valiza "de alarma" pregatita langa usa, cine stie carui politican ii mai vin idei nastrusnice !

I s-a cerut Armatei sa concedieze 300.000 de militari in 15 ani? A facut-o! Din '93 pana in 2008! A stiut cineva? (Chiar sunt curios daca stia cineva!?) De dragul integrarii Romaniei in NATO si Uniunea Europeana.

Asa cum n-a facut-o nici o structura bugetara: trei sferturi din efective ! Si, dupa ce si-a concediat militarii, acuma cica statul le da prea multi bani! Si cica sunt nesimtiti!

Cica, datorita crizei, Armatei nu o sa i se cumpere avioanele de lupta mult promise si nu o sa i se echipeze navele de lupta. De parca le-ar lua cu ei acasa sa le foloseasca ca pe niste jucarii de Anul Nou. Daca tara nu vrea, parca poate Armata sa o oblige?

Mai mult, cica CSAT-ul o sa se imbete in continuare, cu diverse soiuri de apa rece, la gandul ca nu stiu ce scut anti-racheta o sa ne protejeze impotriva nu stiu caror rachete. Si totusi acelasi CSAT uita ca adevaratul "calcai al lui Ahile" este aicea, jos, la talpa tarii, la soldatii care inca lucreaza pentru 6-7 milioane pe luna, o norma de hrana si-un salut de general pe saptamana!

Ce nu inteleg militarii este alta!

De ce altii-si bat joc de tara-ntr-o veselie si nu-i trage nimeni la raspundere? Doar fiindca-s membri de partid si au imunitate?

Au inteles ca ei, militarii, nu mai au dreptul la sporuri si prime. Dar, asta doar ca sa "impuste" functionarii politici si alte consiliere parlamentare si guvernamentale cate 100-200 de milioane pe luna, prin diverse AGA si CA ?

Si-acum de ce sunt batjocoriti militarii si-s facuti "nesimititi" ? Doar fiindca altii nu-si pot justifica neputinta guvernamentala ?

Li s-a cerut sa taca din gura si sa inteleaga momentul dificil prin care trece tara. Din nou! Ca de obicei in ultima suta de ani! E ceva nou? Si-au inteles!

Acuma, se uita si ei, militarii, ca-s oameni destepti, la diverse scheme cu gagici parlamentare si multimilionari si alti avocati si senatori si deputati. Acuma, parca poti sa-i condamni ca inteleg si ei cum merge "treaba" in democratia asta romaneasca?

Si, totusi, pe ei, pe militarii astia, nu-i nemultumeste "furnicaraia" asta de spagi, interese, santaje si curvasarii.

Ii nemultumeste doar terfelirea si aruncarea in desuet a mandriei si a onoarei Armatei. Ca doar Armata nu e a lor, un obiect de portelan, pentru uzul personal, o distractie de copii mari ci e o institutie a tarii. Pe care Tara a inventat-o pentru ca a avut nevoie de ea! Daca mai are nevoie de ea !

Gabriel Oprea

Acum avem un alt ministru al apararii, al 15-lea (!) in 20 de ani. Provenit din structurile militare. Prea putin ma intereseaza de la ce arma provine, ca o fi fost de la intendenta, informatii, tancuri sau infanterie. Nici nu ma intereseaza gradele lui, stelele lui, cate or fi si cum i s-au urcat pe umar! Pentru mine, totuna este.

Insa, pentru militari, e bine ca, macar, pentru prima data in ultimii ani, au un ministru care ar trebui sa le cunoasca problemele din interior. Indiferent de modul in care a ajuns sa fie ministru al apararii, c-o fi fost bine c-o fi fost rau, ca a plecat de la nu stiu ce partid, ca si-a facut propriul partid, sunt convins ca pe militari nu ii prea intereseaza!

Ei insa au mari asteptari de la Gabriel Oprea. Ca doar nu ar trebui sa inventeze mari strategii de aparare sau alte metode de lupta. Ar trebui sa faca doar doua lucruri! Sa gestioneze saracia (ca de la 2.38% din PIB la 1,3% e cale lunga !) dar, mai ales, sa apere onoarea militarilor!

Si daca Gabriel Oprea isi va pastra verticalitatea si onoarea in continuare, eu, personal, imi voi scoate palaria !

Caci, acest cuvant, "onoare", desi poate sa para un substantiv comun in vocabularul popular, un titlu de articol pentru ziaristi si o vorba de propaganda pentru politicienii aflati in campanie electorala, pentru militari reprezinta unul dintre cei trei piloni ai identitatii lor: Tara, Poporul si Onoarea !

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a afirmat, joi seară, că, în acest moment, Cătălin Cîrstoiu este candidatul alianţei PSD-PNL, dar acesta trebuie să clarifice public toate aspectele care...
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
#reduceri salarii Armara Romana, #onoare militari, #echipare armata, #Gabriel Oprea , #armata