Pana cumpara avioanele multirol, Romania repara MiG-uri

Luni, 25 Martie 2013, ora 19:46
3515 citiri
Pana cumpara avioanele multirol, Romania repara MiG-uri

Ministrul Apararii Nationale, Mircea Dusa, a precizat care sunt etapele pe care Romania le mai are de parcurs pana sa demareze procesul de achizitie a avioanelor multirol.

"Decizia Consiliului Suprem de Aparare a Tarii este ca Romania sa achizitioneze avioane multirol care sunt deja in uz. Au fost primite mai multe oferte, iar in prezent suntem in discutii cu Portugalia. Am fost mandatat la ultima sedinta CSAT pentru a demara discutiile cu partea portugheza.

O comisie tehnica a MApN se va deplasa, saptamana aceasta, la Lisabona pentru a demara discutiile tehnice, urmand ca si eu sa ma intalnesc cu omologul portughez pentru a definitiva negocierile. In functie de negocieri, programul se deruleaza pe o perioada mai indelungata de timp, cu transe anuale, care vizeaza atat modernizarea avioanelor, pregatirea pilotilor, achizitionarea separata a avionicii si a sistemului de razboi electronic, precum si alte masuri de natura organizatorica", a explicat Mircea Dusa.

Pana cand va reusi sa cumpere avioanele multirol, Romania va repara MiG-urile 21 LanceR, Ministerul Apararii urmand sa plateasca pentru acest lucru.

"Pretul pentru reparatia capitala a unui avion MiG-21 LanceR este de aproximativ sase milioane de lei, aceasta operatiune prelungind resursa aeronavei cu aproximativ 10 ani", a precizat ministrul.

Pana la ora actuala, Romania a modernizat 110 avioane MiG-21 LanceR ale Fortelor Aeriene, dintr-un total de peste 300 de aeronave.

"Dintre acestea, unele sunt in inzestrare, altele sunt conservate cu necesar de reparatie capitala, zece au fost distruse in catastrofe, unul este expus la Muzeul Aviatiei Romane, iar unul este folosit pentru activitati didactice la Scoala de maistri militari si subofiteri de la Boboc", a adaugat oficialul militar.

In ce priveste contractul pentru avioanele Spartan, Dusa precizeaza ca "pentru achizitia a sapte avioane tip C-27J Spartan si a suportului logistic initial necesar pentru operarea si mentenanta acestor avioane a fost semnat un contract multianual, in baza caruia compania Alenia Aermacchi SpA - Italia a livrat Fortelor Aeriene Romane, pana in prezent, cinci aeronave C-27J Spartan, un simulator de zbor si suportul logistic aferent".

Pe de alta parte, Mircea Dusa mentioneaza ca, dupa multi ani, Ministerul Apararii

are un buget cu 15% mai mare decat anul precedent pentru ca toti factorii de decizie au inteles ca trebuie investit in Armata Romaniei. Mai mult, el afirma ca, pana in anul 2016, bugetul va atinge pragul de 2% din PIB, conform cerintelor NATO.

"Spre deosebire de anul trecut, anul acesta avem un buget mai mare cu 15%, ceea ce inseamna 1,3% din PIB, iar Ministerul Finantelor a acceptat doua programe de inzestrare a Armatei - unul pe termen scurt, pana in 2016, si unul pe termen lung, pana in anul 2022. Acest lucru ne permite ca, in cadrul negocierilor pentru contractele de modernizare, sa discutam si problema mentenantei, pentru a crea noi locuri de munca in domeniu", a declarat Dusa.

Citeste si:
Cum a reușit Dacian Cioloș să-i ia fața lui Barna în prima rundă de alegeri din USR PLUS. Rolul ieșirii de la guvernare
Cum a reușit Dacian Cioloș să-i ia fața lui Barna în prima rundă de alegeri din USR PLUS. Rolul ieșirii de la guvernare
Dacian Cioloș a câștigat joi, 23 septembrie, prima rundă a alegerilor pentru șefia USR PLUS, reușind să-l întreacă cu două procente pe principalul său contracandidat, Dan Barna, cel care...
Care este strategia PNL după Congresul din 25 septembrie. Rareș Bogdan: ”Pentru majoritatea parlamentară nu luăm voturi de la AUR”
Care este strategia PNL după Congresul din 25 septembrie. Rareș Bogdan: ”Pentru majoritatea parlamentară nu luăm voturi de la AUR”
Rareş Bogdan dezvăluie strategia PNL după Congresul din 25 septembrie 2021. El a spus că nu nu vor lua voturi de la AUR. Rareș Bogdan a explicat joi seara, într-o emisiune tv, că...
Sursa: AGERPRES