Pentagonul confirma: Un avion militar rus a urmarit nava USS Donald Cook in Marea Neagra

Luni, 14 Aprilie 2014, ora 22:02
5552 citiri
Pentagonul confirma: Un avion militar rus a urmarit nava USS Donald Cook in Marea Neagra
Foto: Arhiva

Un avion de vanatoare rus a zburat la joasa altitudine, in mod repetat, deasupra distrugatorului american Donald Cook, zilele trecute, anunta Pentagonul, condamnand actiunea "provocatoare si neprofesionista" a Rusiei.

Potrivit Departamentului american al Apararii, un avion de vanatoare rus de tip Suhoi Su-24 (Fencer) a trecut de 12 ori, zilele trecute, pe deasupra navei militare USS Donald Cook, un Marea Neagra. Se pare ca avionul nu avea la bord munitie.

"Aceasta actiune provocatoare si neprofesionista a Rusiei intra in contradictie cu procedurile nationale si cu acordurile anterioare privind interactiunea profesionala intre armatele noastre", a reactionat, conform Reuters, colonelul Steve Warren, un purtator de cuvant al Pentagonului.

Distrugatorul american Donald Cook, escala in Portul Constanta (Video)

In momentul manevrelor avionului militar rus, nava USS Donald Cook efectua operatiuni de patrulare in apele internationale, in partea de vest a Marii Negre.

Duminica, Ankara a semnalat prezenta unui avion rus de recunoastere in Marea Neagra, in apropierea spatiului aerian al Romaniei, Bulgariei si Turciei. Potrivit Statului Major al armatei turce, un avion militar rus de tip Iliusin IL-20 (Coot-A, conform terminologiei NATO) a fost observat duminica la pranz in spatiul international, in largul coastelor Romaniei, Bulgariei si Turciei.

"Apropiindu-se dinspre Romania, un avion rus de tip Iliusin IL-20 a zburat 30-40 de kilometri paralel cu coastele Turciei, in spatiul aerian international", a precizat Statul major al armatei turce. Fortele aeriene turce au trimis patru avioane de vanatoare de tip F-16, de la bazele aeriene Bandirma si Merzifon.

Rusia acuza: Navele din Marea Neagra incalca tratatele internationale - reactia Turciei

Distrugatorul american Donald Cook si nava militara franceza Dupuy de Lome se afla in Marea Neagra in contextul tensiunilor dintre Occident si Rusia din cauza crizei ucrainene. "Este vorba de o misiune pentru oferirea de garantii de securitate aliatilor din cadrul NATO si partenerilor de la Marea Neagra", a comunicat Departamentul american al Apararii.

Nava militara USS Donald Cook a ajuns, luni. in Portul Constanta.

Rusia a acuzat Turcia ca nu respecta acordurile internationale prin autorizarea patrunderii navelor militare NATO in Marea Neagra. Guvernul de la Ankara a respins acuzatiile. "Este curios ca Rusia ridica semne de intrebare in mod insistent in legatura cu respectarea Tratatului de la Montreux", a anuntat Ministerul turc de Externe.

Conform acestui tratat international, navele de razboi ale tarilor nonriverane Marii Negre nu pot stationa in zona mai mult de 21 de zile. Moscova a exprimat preocupare in legatura cu prezenta navelor NATO in Marea Neagra. Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a atras atentia ca nave militare americane au depasit de mai multe ori limita de 21 de zile in Marea Neagra.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#avion rus urmarit nava Donald Cook, #avion rus Marea Neagra, #nava Donald Cook Marea Neagra, #nava americana Marea Neagra , #armata