Departamentul de Stat american a aprobat, luni, o posibila vanzare catre Romania a unor sisteme militare Patriot de aparare aeriana, iar aceasta informatie a facut inconjurul lumii.
"Rusia nu va fi fericita: Departamentul de Stat aproba vanzarea de sisteme antiracheta catre Romania", titreaza Newsweek.
Sursa citata noteaza ca aceasta miscare "va infuria probabil Rusia" si ca Moscova a ridicat anterior problema gazduirii de catre Romania a unui scut antiracheta despre care Kremlinul sustine ca este o amenintare pentru securitatea sa.
Stirea privind vanzarea de sisteme Patriot catre Romania vine intr-o perioada in care Statele Unite si-au desfasurat sistemul de aparare aeriana pentru prima oara in Lituania, aceasta tara baltica si vecinii sai incercand sa impiedice orice incursiune militara a Rusiei.
Sputnik News titreaza ca "Statele Unite aproba vanzarea de sisteme de aparare aeriana in valoare de 3,9 miliarde de dolari catre Romania", mai departe citand din comunicatul agentiei americane de cooperare in domeniul securitatii. Site-ul de stiri, care apartine Guvernului rus, nu face alte comentarii pe marginea acestei informatii.
In schimb, RIA Novosti scrie ca, potrivit unor experti, achizitia de catre Polonia a unor sisteme antiracheta Patriot nu ameninta securitatea nationala a Rusiei, iar "aceste tehnici 'depasite' nu pot fi comparate cu sistemul modern S-400 rusesc".
Site-ul in limba rusa Politnavigator.net noteaza ca SUA au vandut sisteme antiracheta Patriot catre Romania pentru "protectie fata de Rusia".
"Achizitia este un semn in plus ca Bucurestiul este ingrijorat in legatura cu rolul Kremlinului in zona Marii Negre", scrie si Deutsche Welle. Sursa citata subliniaza ca oficialii romani iau in considerare faptul ca Peninsula Crimeea, anexata de Rusia, este la cateva sute de kilometri distanta, iar tara se invecineaza cu Serbia, care s-a apropiat de Kremlin prin cumpararea de avioane de lupta si sisteme antiracheta din Rusia.
The Hill scrie ca aceasta vanzare "va atrage probabil furia Rusiei, care sustine ca sistemele antiracheta din Europa de Est sunt 'un mare pericol'". Si Press Tv aminteste ca "Rusia si-a exprimat ingrijorarile privind gazduirea de catre Romania a unui scut american antiracheta, numindu-l o amenintare pentru securitatea ruseasca".
Site-ul Defense News aminteste ca toate anunturile agentiei americane de cooperare in domeniul securitatii fac subiectul aprobarii Congresului si trebuie apoi sa treaca prin negocierile finale cu potentialul cumparator, in cadrul carora suma totala deseori scade fata de cea anuntata initial.
Agentia Reuters noteaza ca principalii contractori vor fi Raytheon Corporation din Andover, Massachusetts, si Lockheed-Martin din Dallas, Texas, iar Radio Europa Libera informeaza ca SUA sunt pe cale sa aprobe o vanzare de rachete Patriot de 4 miliarde de dolari catre Romania.
De asemenea, Radio Free Europe scrie ca sistemul mobil antiracheta Patriot este proiectat sa intercepteze rachete balistice, rachete de croaziera de joasa altitudine si avioane. Aceleasi informatii sunt difuzate si de France 24, agentia bulgara Focus si B92, care citeaza AFP.
Agentia franceza este citata si de site-ul France Soir, care scrie ca anuntul "vizeaza implicit Rusia".
Amintim ca, pe langa baterii de rachete, sisteme de ghidare, statii de lansare, in solicitarea Guvernului Romaniei sunt incluse echipamente de comunicatii, instrumente de testare, echipamente de suport, generatoare, publicatii si documentatie tehnica, echipamente de antrenament, piese de rezerva si reparatii, pregatirea personalului, servicii de suport logistic, integrarea si verificarea sistemelor, alte elemente conexe de logistica si suport.
Agentia americana de cooperare in domeniul securitatii mai sustine ca achizitia acestor rachete si echipamente de catre tara noastra nu va schimba balanta militara din regiune.
Sistemul de rachete Patriot, considerat cel mai performant din lume, se afla in dotarea armatelor din 13 tari. In afara de Statele Unite, mai sunt 5 tari din Europa - Germania, Olanda, Grecia, Spania si Polonia - si 7 din Asia - Turcia, Israel, Arabia Saudita, Kuwait, Emiratele Arabe Unite, Japonia si Coreea de Sud.
- Astea ar trebui instalate pe Nipru. Vezi tot