Ziare.com

Primul exercitiu militar major gazduit de Romania dupa summit-ul NATO de la Varsovia: Ce mesaj a transmis Iohannis

Joi, 04 August 2016, ora 21:58

   

Primul exercitiu militar major gazduit de Romania dupa summit-ul NATO de la Varsovia: Ce mesaj a transmis Iohannis
Peste 2.700 de militari din cinci tari membre ale NATO si cinci state membre ale Parteneriatului pentru Pace participa, de joi si pana duminica, la exercitiul multinational "Saber Guardian -16", ce se desfasoara in poligojul din Cincu (Brasov).

Joi, in prima zi a exercitiului comun, la Cincu a fost prezent si presedintele Klaus Iohannis, alaturi de ambasadorul SUA, Hans Klemm.

Presedintele Iohannis a declarat la final ca acest exercitiu este "una din expresiile practice ale angajamentului Romaniei de a fi un partener credibil si de a contribui la constructia de securitate din regiune".

Seful statului a fost intampinat de Garda de Onoare, dupa care a asistat la sesiunea de trageri cu toate tipurile de munitie, el declarandu-se impresionat de desfasurarea de forte si apreciind eforturile militarilor.

"Este primul exercitiu major gazduit de Romania dupa Summitul NATO de la Varsovia, care prefigureaza un program foarte intens deja pentru anul 2017. Pentru Romania, Parteneriatul Strategic cu Statele Unite ale Americii si apartenenta la NATO reprezinta piloni ai politicii externe si de securitate, iar exercitiul de astazi este una din expresiile practice ale angajamentului nostru de a fi un partener credibil si de a contribui la constructia de securitate din regiune. Avem astfel oportunitatea de a creste interoperabilitatea actiunilor in cadru intrunit si multinational, in facilitatile de instruire puse la dispozitie de Romania", a afirmat Klaus Iohannis.

El a adaugat ca acest exercitiu este si o expresie a consolidarii relatiilor dintre statele membre NATO si tarile partenere si o punere in practica a uneia dintre misiunile fundamentale ale NATO - securitatea prin cooperare.

Seful statului a precizat ca exercitiul permite, pentru prima oara, "ca Unitatea de Integrare a Fortelor NATO, acel NFIU, si Comandamentul Diviziei Multinationale de Sud - Est sa lucreze practic in teren, intr-un mediu multinational", mentionand ca cele doua structuri NATO "au rolul de a facilita dislocarea rapida a fortelor aliate in regiune, planificarea, conducerea si coordonarea fortelor Aliate prin exercitii complexe".

Klaus Iohannis a mai spus ca exercitiului militar multinational "Saber Guardian-16" de la Cincu permite Romaniei sa isi evalueze nivelul de dotare si calitatea echipamentelor militare, precum si masura in care acestea corespund "nivelului de ambitie asumat".

Peste 2.700 de militari din cinci tari membre ale NATO (Bulgaria, Canada, Polonia, Romania si Statele Unite ale Americii) si cinci state membre ale Parteneriatului pentru Pace (Armenia, Azerbaidjan, Georgia, Republica Moldova si Ucraina) participa pana 7 august, la exercitiul multinational "Saber Guardian -16".

Exercitiul planificat de Statul Major al Fortelor Terestre si condus de un comandament constituit din militari apartinand Diviziei Multinationale de Sud-Est se desfasoara in patru etape - exercitii de comandament, de instruire prin simulare asistata de calculator, de antrenament cu trupe in teren si exercitii tactice cu trageri de lupta cu toate categoriile de armament.

La exercitii participa peste 900 de militari din Fortele Terestre Romane, impreuna cu 1.700 de militari americani dotati cu tancuri M1A2 Abrams si masini de lupta blindate Bradley si cu 47 de militari canadieni cu masini de lupta ale infanteriei. Acestia vor executa exercitii tactice cu trageri de lupta.

Militarii din celelalte tari participa la exercitiile de comandament si de instruire prin simulare asistata de calculator interconectate cu Centrul de Instruire de la Novo Selo, Bulgaria, si cu Centrul de Instruire pentru Mentinerea Pacii si Securitate de la Yavoriv, Ucraina.
Urmareste Ziare.com pe Facebook  si pe Instagram  Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Citeste mai multe despre exercitiu militar Cincu Iohannis
Sursa: NEWS.RO

Articol citit de 3201 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
4 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Urmeaza mutarea bazelor americane

din Turcia in Romania, caci la noi nu se taie curentul :)

 

Ha ha! Strangelove: Oir esti platit de corporatii ori vezi

inca lumea in alb si negru.

Nu mai vrea nimeni forte straine de ocupatie nici Ruse nici Americane! Peste tot unde sunt forte urmeaza supunerea economiei corporatiilor multinationale si jaful resurselor.

In Japonia si alte tari unde sunt forte SUA de zeci de ani sunt demonstratii regulate impotriva violurilor si abuzurilor comise de soldatii cu imunitate care se cred D-zei in tara altora mai slabi.

.......................................acececdarule,!.....

...tu crezi ca Copeica ta este mai mare decit a lui vintage si celelalte nulitati in Slujba rusiei?...nu mai gavari cind Trebuie sa Taci!PASLY NA TURBINCA!...
viorel ratiu cincinnati oh usa

Suntem constransi in vreun fel

sa facem asta daca nu vrem?
Facem asta din interes, nu ne mai obliga nimeni.
Forțele de ocupație ar presupune prezenta lor impotriva dorinței tarii gazda. Aici nu e deloc cazul.
E o diferență fundamentala intre perioada pe care am avut-o cu trupe sovietice si aceasta perioada cu trupe străine (nu doar americane), numai cine nu vrea nu o vede. Atunci nu ne intreba nimeni daca vrem.
Acum, daca cumva nu ne convine n-avem decat sa aducem la putere pe cineva care sa nu mai primească forte străine. Daca opinia populației ar fi impotriva la asa ceva, asa cum sugerezi tu, si ar fi o preocupare atat de importanta pentru populație, atunci cu siguranță s-ar găsi politicieni care sa profite de asta pentru a ajunge la putere.


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor