Romania ar putea cumpara avioane F16 second-hand

Joi, 29 Martie 2012, ora 17:00

   

Romania ar putea cumpara avioane F16 second-hand
Romania nu-si permite achizionarea de avioane F16 noi, drept care ar urma sa opteze intre aparate aflate in uz, in dotarea fortelor olandeze si portugheze.

"Romania are de optat intre solutia avioanelor in uz F16, aflate in prezent in dotarea fortelor aeriene olandeze si portugheze si care pot fi disponibilizate pentru tari interesate, sau intre avioane noi F16, dar ale caror costuri depasesc actualele posibilitati financiare ale Guvernului", a declarat, joi, vicepresedintele Comisiei de Aparare din Camera Deputatilor, George Scutaru, citat de Mediafax.

Joi este asteptat din partea CSAT un raspuns in privinta achizitiilor de avioane F16, iar o decizie rapida este cu atat mai necesara cu cat MIG-urile de care dispune in prezent Armata vor fi depasite in doi ani de zile.

"In urmatorii doi ani, actualele avioane MIG-21 Lancer isi vor epuiza resursa de zbor, iar la granita de rasarit a NATO va aparea o zona lipsita de protectie aeriana", a explicat Scutaru.

Seful statului declara, in decembrie 2011, dupa o sedinta CSAT, ca in 2015 perioada de zbor a actualelor MiG-uri se epuizeaza si preciza ca Romania nu are resurse pentru 48 de avioane multirol, dar achizitionarea trebuie sa inceapa, chiar si in ritmul de o aeronava pe an.Traian Basescu a mentionat ca subiectul a fost discutat in CSAT, fara a se lua o decizie. "Se prefigureaza o situatie critica. In 2015, avioanele pe care le avem isi epuizeaza resursa, iar Romania nu este inca in pozitia de a spune ca isi va respecta obligatiile asumate atunci cand a intrat in NATO, si anume de a contribui cu 48 de astfel de avioane la fortele NATO, dar si la apararea propriului teritoriu", spunea presedintele in decembrie 2011.
Sursa: Ziare.com

Articol citit de 1944 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
Comentarii
maxwell
rank 5
binenteles
se indoieste cineva ca vom alege sa cumparam avioane secondhand la pret de noi? sau ma rog , le luam ieftin dar reconditionarea lor + cheltuielile de modernizare vor depasi pretul unui aparat nou .
kondor
rank 5
Doar unul pe an?
Bugetul pentru aparare al Romaniei e aprox 2 miliarde USD pe an, iar un F-16 second hand e doar 10 milioane USD. Atit se poate?
maxi
rank 5
Eu zic sa nu le mai cumparam deloc!
Decat unele vechi in care sa moara pilotzi romani...mai bine le dam comisonul si gata, sa ne lase in pace cu scriile lor zburatoare!
In Europa, Franta, Suedia sunt fabricate avioane f bune care ar putea ajuta si la relasarea industriei aeronautice romanesti, sa producem componente, piese de schimb...
Oricum suntem o tzara mica, nu avem nevoie de avioane de atac!
kondor
rank 5
De unde ai scos faza cu sicrie zburatoare?
Rata de accidente la 100000 ore de zbor la F-16 este intre 3 si 4, iar media NATO este intre 4 si 5. Ca si comparatie la MiG-21 este 100.

http://www.strategypage.com/htmw/htatrit/20090705.aspx
ovidiu caraiman
rank 5
CSAT nu a luat inca o hotarire.
Normal,hotarirea a luat-o deja Basescu mai de mult,impreuna cu complicii lui,care au distrus Romania din punt de vedere economic-financiar,pentru imbogatirea lor peste masura.In definitiv,frontiera de est a Romaniei este si frontiera UE,fapt pentru care,efortul financiar pentru dotari cu mijloace de aparare,ar trebui suportat si tarile UE.Oare,cind se vor destepta Romanii,sa scape de acest dictator sinistru si tradator si de slugoii lui, Boc,Ungureanu,Udrea,Blaga,Anastase,Broscoiul,cu toata gasca lor de hoti si tradatori
maxi
rank 5
Cand serviciile o sa apere aplicarea legii in Romania!
Cica PDL-ul e pregatit pt o frauda electorala masiva in iunie!
Cum se poate face asta fara sprijinul serviciilor?!
Se tiparesc buletine false, se fac tabele cu persoanele aflate dincolo, se prelucreaza datele de la recensamant...
Si toate astea..cica fara sa stie nimeni!
Plus banii pt voturi, ...
Au de furat vreo 2..3 milioane de voturi a cate 200 de ron bucata!
Afise, emisiuni, mita, galetzi cu ulei si zahar... totul cam 100 de milioane de euro!
De unde are PDL-ul atatzia bani!?
Doar pt ca sunt lasatzi sa fure...
joshua
rank 1
Pai da...
Le cumparam de la holandezi second hand pentru a ne plati intrarea in schengen. Simplu...
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor