Romania va da 500 de milioane de dolari pe 9 avioane la mana a doua

Luni, 17 Septembrie 2012, ora 08:53
7635 citiri
Romania va da 500 de milioane de dolari pe 9 avioane la mana a doua

Romania este pe punctul de a plati jumatate de miliard de dolari pentru 9 avioane militare, de tipul F-16 Falcon, ce vor fi achizitionate la mana a doua din Portugalia.

Discutiile care au avut loc la comitetul militar NATO, desfasurat recent in Sibiu, au fost fructuoase, astfel ca seful Armatei Romane, generalul Stefan Danila, a anuntat cateva dintre datele afacerii tinuta pana in momentul de fata "la secret".

Potrivit TVR, Romania va plati 500 de milioane de dolari pentru numai 9 avioane militare, pentru piese de schimb, despre care nu se stie daca vor veni din Portugalia sau SUA, si pentru pregatirea pilotilor si tehnicienilor, care, probabil, va fi realizata in America.

Generalul Danila, seful Statului Major General (SMG), a mai spus ca in aceste 500 de milioane de dolari intra si modernizarea infrastructurii. Numai ca Romania are numai doua baze aeriene care pot sustine astfel de activitati, la Fetesti - Borcea si la Campia Turzii. Aerodromul din Ardeal a fost deja modernizat, el primind in ultimii ani mai multe delegatii din strainatate, inclusiv F-16 operand acolo in cadrul exercitiilor, in timp ce cel de la Fetesti este inclus de mai multi ani in planul de modernizare, lucrarile urmand a incepe in curand.

Potrivit sursei citate, seful Armatei a mai sustinut ca avioanele cumparate la mana a doua din Portugalia ar putea fi folosite de Romania abia din 2017, avand nevoie de cel putin 4 ani de lucrari pentru a deveni operationale.

Din estimarile specialistilor, F-16 din Portugalia ar putea fi folosite de Fortele Aeriene Romane timp de 20 de ani, cu conditia sa nu zboare mai mult de 200 de ore pe an!

Unui pilot operational, potrivit standardelor NATO, ii sunt necesare in jur de 120 de ore de zbor anual pentru fi pe deplin pregatit pentru misiunile pe care le are de indeplinit. Iar cum tara noastra are, deocamdata, cateva zeci de piloti impartiti pe cele doua baze aeriene, ramane de vazut cum vor fi impartite cele 9 avioane portugheze.

Situatia Aviatiei Militara din Romania este una dramatica.

In momentul de fata, tara noastra mai are operationale cateva zeci de avioane supersonice MiG 21 LanceR, insa acestea au ajuns la finalul resursei si trebuie retrase de la zbor in urmatorii doi-trei ani.

Optiunile Romaniei pentru inlocuirea MiG-urilor au fost diverse. Specialistii au avut de ales intre aparate noi, Saab Gripen, F-16 sau Eurofighter, si avioane la mana a doua, F-16 din Olanda sau Portugalia, Eurofighter din Germania sau chiar Saab din Suedia.

In urma cu 3 ani, SUA au oferit 24 de F-16 la mana a doua, dar mai noi decat aparatele portugheze, pentru un miliard de dolari, in timp ce suedezii de la Saab au oferit 24 de Gripen noi pentru un miliard de euro.

Iata insa ca optiunea Romaniei este pentru 9 avioane, o treime din numarul propus de americani si suedezi si de cinci ori mai putin decat necesarul Armatei, la jumatate din costuri.

M.D.

Citeste si:
Ministrul Mediului anunță fonduri uriașe pentru ”Casa Verde Fotovoltaice”. Când se va relua depunerea dosarelor
Ministrul Mediului anunță fonduri uriașe pentru ”Casa Verde Fotovoltaice”. Când se va relua depunerea dosarelor
Ministrul Mediului, Tánczos Barna, a anunțat marți, 25 ianuarie, că are ca obiectiv alocarea unui miliard de euro până în anul 2024 pentru programul prin care populaţia poate cumpăra, cu...
Ministrul Muncii anunță că PSD va cere renegocierea cheltuielor cu pensiile din PNRR. Riscurile deciziei
Ministrul Muncii anunță că PSD va cere renegocierea cheltuielor cu pensiile din PNRR. Riscurile deciziei
Ministrul Muncii, Marius Budăi, a anunțat marți, 25 ianuarie, că PSD va cere în coaliție renegocierea cu Comisia Europeană a plafonului de cheltuieli pentru pensii din PNRR. În prezent,...