Soldat in Legiunea straina: Nu prea ai drepturi, inghiti in sec si-i dai inainte

Sambata, 16 Februarie 2013, ora 15:00
88440 citiri
Soldat in Legiunea straina: Nu prea ai drepturi, inghiti in sec si-i dai inainte
Foto: legiuneastraina.ro

Ei intre ei isi spun "legionari", desi nu au nicio legatura cu doctrina politica. Sunt soldati, gata in orice moment sa-si dea viata, iar activitatea lor a fost intotdeauna invaluita in mister.

Unul dintre motto-urile lor este "Dincolo de limite" si, atunci cand primesc o misiune, nimic nu le poate sta in cale. Sunt soldatii din Legiunea straina. Nu prea vorbesc despre ei si au un cod de onoare destul de strict.

Un fost soldat in Legiunea straina a acceptat sa raspunda intrebarilor Ziare.com, fara ca numele sau chipul sa-i fie publicat. P.C. are 32 de ani, este din Arad, si-a petrecut cinci ani si jumatate "sub arme". Acum este somer si ar vrea sa plece din nou.

"Ideea de a pleca in Legiune mi-a venit intr-o misiune cu Armata Romana in Kosovo, unde am intalnit legionari din Romania. Imi iubeam meseria, dar stiam ca in tara ma plafonez. Banii au fost cea mai mare motivatie, pe langa mandria de a apartine unui corp de elita", ne-a spus P.C.

"M-am prezentat la cartierul general (Aubagne 1 Regiment Etrangere, langa Marsilia) unde am fost supus selectiei de baza. Vizita medicala, probe sportive (alergare, flotari, tractiuni), nimic iesit din comun, mi s-au parut usoare, teste de inteligenta, asemanatoare cu cele din armata romana", povesteste el.

Tot procesul de recrutare a durat aproximativ doua saptamani. Dupa ce a trecut de recrutare, toate bagajele cu care a venit de acasa i-au fost luate, primind inclusiv chiloti si periuta de dinti. "Totul trebuie sa fie uniform", precizeaza romanul. Dupa alte doua saptamani, a inceput instructia de baza, la Castelnaudary (4eme Regiment Etranger).

"Indiferent de cunostintele militare ale fiecaruia, am invatat pasul de defilare, armele, sa cantam, sa tragem cu arma, topografie militara, geniu, si multa pregatire fizica si psihica. Cantecele militare pe care se bate pasul de defilare sunt o traditie", adauga P.C. Tot acest antrenament de baza a durat patru luni.

L-am intrebat si de conditiile pe care trebuie sa le indeplineasca pentru a trece de etapele premergatoare. "Nu prea ai drepturi, iar cele pe care este normal sa le ai nu le stii pentru ca nu ti le spune nimeni, deci nu stii sa ceri. Asa ca inghiti in sec si ii dai inainte", mai spune soldatul.

Perioada petrecuta in Legiune si intoarcerea acasa

Surprinzator sau nu, timp de minim un an, toate actele sale au stat la superiori. "Abia dupa doi ani mi-am recuperat identitatea si am putut veni acasa. Am semnat un contract pe cinci ani, pe care l-am mai prelungit cu sase luni pentru o misiune in Coasta de Fildes. Banii au fost principalul motiv si cel mai puternic stimulent pentru a nu dezerta.

Am primit 1.200 de euro/luna, plus casa si masa, la care se adauga sporuri de 28 de euro/zi de teren (instructie in afara garnizoanei) plus 3.000 de euro/luna in misiuni. In general, ai cate o misiune de patru luni in fiecare an. In plus, anual ai concediu platit de 45 de zile lucratoare.

L-am intrebat pe fostul soldat si despre Codul de onoare al "legionarilor". "Exista un cod de onoare care spune, pe scurt, ca esti acolo pentru a servi Franta, fiecare legionar este fratele tau de arme, indiferent de religie sau rasa. Trebuie sa iti iubesti sefii si sa fii supus, sa respecti legile, traditiile si conventiile internationale, sa ai tot timpul locuinta si tinuta curata, in razboi sa actionezi fara ura, sa nu abandonezi mortii, ranitii si armele", isi aminteste P.C.

Exista si pedepse pentru nerespectarea acestui cod? Da, exista. "Pentru abateri se merge de la mici corvezi - spalat scari, toalete, facut flotari - pana la arest. Ti se refuza tigarile si bautura, dar nu e ceva de speriat", precizeaza fostul soldat in Legiunea straina.

S-a intors in tara pentru a-si intemeia o familie cu femeia care l-a asteptat timp de doi ani. "Am decis ca e mai important sa-mi intemeiez o familie decat sa ma imbogatesc", spune el. Cum a fost adaptarea? "Deloc buna. Speram sa intru in armata, avand in vedere experienta acumulata, credeam ca pot contribui cu ceva, ca pot arata si alte moduri de lucru. Dar in armata nu se mai fac angajari de ani buni.

Acum sunt somer si daca nu prind vreun contract cu o firma militara privata, ma gandesc sa ma intorc in Legiune si sa-mi duc familia in Franta. Pacat, credeam ca pot face mai mult in tara", isi incheie soldatul, cu amaraciune, povestea.

Ce este Legiunea straina

Legiunea Straina este una dintre cele mai redutabile forte militare ale armatei franceze. Compusa din peste 7.000 de luptatori pregatiti pentru interventii in forta, Legiunea Straina a fost creata in 1831, de regele Louis Philippe, pentru a actiona in colonii.

Legiunea Straina are reputatia unei trupe violente de comando, o structura militara care adaposteste sub aripa sa criminali, indivizi periculosi, in general, care au in sange instinctul de a ucide. Se spune ca acestia aleg sa devina legionari pentru a scapa de efectuarea pedepselor primite, ca urmare a diverselor infractiuni comise.

Potrivit site-ului oficial, Legion recrute, la sfarsitul anilor '40, se putea spune ca aceste afirmatii contin un sambure de realitate. Intr-adevar, Legiunea adapostea mai multi criminali si delincventi periculosi, care, in schimbul loialitatii lor totale, primeau izbavirea de pedepsele la care ii condamnasera societatile din care proveneau.

Astazi, lucrurile stau cu totul diferit, politica Legiunii schimbandu-se. Toleranta zero fata de criminali este una dintre devizele celebrei grupari armate.

România oferă primul test major pentru poliția digitală a Europei. „Nu există capacitatea de a interveni rapid" ANALIZĂ
România oferă primul test major pentru poliția digitală a Europei. „Nu există capacitatea de a interveni rapid" ANALIZĂ
Victoria şocantă a unui ultranaţionalist în alegerile prezidenţiale din România pune în lumina reflectoarelor Legea serviciilor digitale a UE (DSA). Noile norme ale Uniunii Europene...
Călin Georgescu a recunoscut că a fost sâmbătă la ferma de cai din Ciolpani alături de Horațiu Potra. "Nu văd de fapt care este fapta. Ne-am întors la dictatură"
Călin Georgescu a recunoscut că a fost sâmbătă la ferma de cai din Ciolpani alături de Horațiu Potra. "Nu văd de fapt care este fapta. Ne-am întors la dictatură"
Călin Georgescu a admis joi seara, 12 decembrie, că pe 7 decembrie s-a aflat la ferma de la Ciolpani, unde se afla și Horațiu Potra. După ce a avut câteva ezitări în a oferi un răspuns...
#Legiunea straina soldat, #Legiunea franceza soldat , #armata
  1. Ce sfaturi au experții pentru a solicita o mărire de salariu. Lucrurile de care trebuie să ții cont: ”O atitudine de aliat, nu de dușman”
  2. Schimbările majore pe care Trump le-ar putea genera în societatea americană, cu efecte asupra României. Sociologul Dan Dungaciu: „Cam ceea ce am trăit noi după 1989” INTERVIU
  3. Faci singur un test de 10 secunde și afli ceva îngrozitor: Dacă nu ai reușit, poți muri în următorii 10 ani VIDEO
  4. Amenințarea lui Putin crește, mutare surpriză în Belarus: Rusia dezvăluie în câte minute lovește România și țările NATO HARTĂ
  5. Raport secret publicat de CIA, dezvăluiri de senzație: Reîncarnarea există cu adevărat, sugerează Pentagonul VIDEO
  6. Serviciile Secrete britanice îi dau vești triste lui Putin: Rusia pierde o zonă strategică cheie după atacurile Ucrainei
  7. Corupție și extremism. Liderul partidului austriac de extremă dreaptă și trei deputați au rămas fără imunitate parlamentară
  8. Biden și-a grațiat fiul, apoi a anunțat cel mai mare act de clemență prezidențială din istoria Statelor Unite. Câți oameni a grațiat într-o singură zi
  9. Comisarul european pentru climă se teme de „iarna geopolitică”. Europa nu poate salva planeta singură
  10. Ucraina lansează un război psihologic împotriva trupelor nord-coreene