Strategia militară a României pentru perioada 2021 - 2024. Câți bani sunt alocați de stat pentru înzestrare și modernizare

Miercuri, 11 August 2021, ora 15:51
2643 citiri
Strategia militară a României pentru perioada 2021 - 2024. Câți bani sunt alocați de stat pentru înzestrare și modernizare
Un militar este avansat în grad FOTO: Facebook/ MApN

Guvernul a aprobat miercuri, 11 august, strategia militară a României – "Capacitate defensivă credibilă, pentru o Românie sigură, într-o lume marcată de provocări".

Documentul reflectă orientările în domeniul securităţii şi apărării ale Alianţei Nord-Atlantice şi ale Uniunii Europene, luând în considerare riscurile şi ameninţările de natură militară la adresa României, misiunile Armatei şi obiectivele militare naţionale prevăzute în Carta albă a apărării.

„Realizarea obiectivelor Strategiei militare pentru perioada 2021 – 2024 asigură îndeplinirea misiunii fundamentale a Armatei României - garantarea integrităţii teritoriale, a suveranităţii şi a independenţei naţionale, în baza unei capacităţi reale de descurajare şi de proiecţie a forţei, integrată flexibil în structurile Alianţei Nord-Atlantice şi ale Uniunii Europene”, arată un comunicat de presă al MApN.

Totodată, Strategia militară stabileşte priorităţile în dezvoltarea capabilităţilor de apărare ale Armatei, continuând liniile de acţiune ale strategiilor anterioare, în mod corelat cu garanţiile de securitate ce decurg din dubla apartenenţă a Românei la NATO şi UE, precum şi din parteneriatele strategice cu alte state.

Pentru continuarea programelor de înzestrare esenţiale şi planurilor de transformare ale structurii de forţe, Strategia militară prezintă conceptele operaţionale aplicate pentru finalizarea Programului privind transformarea, dezvoltarea şi înzestrarea Armatei României până în anul 2026 şi în perspectivă (Programul Armata 2026), ca primă etapă în derularea Programului Armata 2040.

Câți bani vor fi alocați pentru modernizare și înzestrare

În acest context, alocarea pentru Ministerul Apărării Naţionale a minimum 2% din Produsul Intern Brut, din care minimum 20% pentru înzestrare şi modernizare, respectiv 2% pentru cercetare, dezvoltare şi inovare, va asigura continuarea procesului de transformare şi modernizare a Armatei României, precum şi îndeplinirea obiectivelor planificate, în concordanţă cu misiunile, responsabilităţile şi angajamentele asumate România în cadrul organizaţiilor internaţionale, mai indică sursa citată.

Concomitent, noua strategie subliniază necesitatea inovării, adaptării şi implementării unor obiective realizabile, destinate configurării structurii de comandă şi a structurii de forţe, creşterii capacităţii de reacţie a unităţilor, digitalizării şi utilizării noilor tehnologii, modernizării sistemului de învăţământ şi al celui medico-militar, precum şi adaptării cadrului juridic necesar îndeplinirii misiunilor la pace, criză şi război.

Strategia militară a României a fost elaborată de Statul Major al Apărării în baza prevederilor Legii nr. 203/2015 privind planificarea apărării, corespunzător cerinţelor Strategiei Naţionale de Apărare a Ţării pentru perioada 2020 - 2024 şi ale Cartei albe a apărării.

Cum a fentat Piedone licitațiile. Curtea de Conturi l-a luat la bani mărunți. Nereguli grave și la Direcția Pentru Protecția Copilului
Cum a fentat Piedone licitațiile. Curtea de Conturi l-a luat la bani mărunți. Nereguli grave și la Direcția Pentru Protecția Copilului
Curtea de Conturi a constat la ultimul audit, finalizat la începtutul lunii martie 2024, la Sectorul 5, pentru anul 2022, că instituția condusă de Popescu Piedone a divizat contracte de...
USR acuză Guvernul că se joacă „cu prețurile la energie ca la păcănele”. „Plătim facturi mai mari decât pe piaţa liberă”
USR acuză Guvernul că se joacă „cu prețurile la energie ca la păcănele”. „Plătim facturi mai mari decât pe piaţa liberă”
USR a transmis joi, 28 martie, că Guvernul Ciolacu minte când spune că ia măsuri în favoarea consumatorilor şi că scade facturile românilor. Partidul susține că de fapt Executivul...
#strategia militara, #aprobare Guvern, #inzestrare armata , #armata