Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Tudose, despre achizitia de transportoare blindate: A inceput cu o schita pe perete, botezata Picasso, ca doar noi intelegeam ce e acolo

Vineri, 12 Ianuarie 2018, ora 15:10
4846 citiri
Tudose, despre achizitia de transportoare blindate: A inceput cu o schita pe perete, botezata Picasso, ca doar noi intelegeam ce e acolo
Foto: site Guvern (Arhiva)

Premierul Mihai Tudose a declarat, vineri, la ceremonia de semnare a contractului pentru achizitionarea transportoarelor blindate PIRANHA 5, ca proiectul a inceput in urma cu noua luni in biroul sau cu o "schita pe perete" numita "Picasso", pentru ca doar el si ministrul Apararii intelegeau ce reprezinta.

"Acum 9 luni a inceput acest proiect, in biroul de la Ministerul Economiei, un lucru care raspunde atat necesitatii sistemului de aparare a Romaniei, cat si angajamentelor cu partenerii strategici precum NATO si tarile europene. Este un angajament pe care ni l-am luat pentru a face ceva pentru economia romaneasca. Sase transportoare de anul asta vor fi produse in Romania. (...) Eu cred ca este un inceput bun pentru industria romaneasca de aparare", a declarat premierul Mihai Tudose prezent la ceremonia de semnare a contractului.

El a rememorat cum a inceput proiectul. "Sa ma scuze partenerii nostri americani, dar vreau sa spun ca acest proiect a inceput cu o schita pe perete. La un moment dat am botezat proiectul Picasso, pentru ca era o chestie, asa, pe care numai noi o intelegeam. Se pare ca pana la urma a inteles toata lumea", a declarat Tudose.

La randul sau, ministrul Apararii Nationale, Mihai Fifor, a sustinut ca este o zi importanta pentru Romania si pentru industria sa de aparare si le-a promis partenerilor din Statele Unite ca tara noastra isi va respecta angajamentele.

El a mai precizat ca anul acesta armata romaneasca va primi 36 de transportoare, dintre care sase produse chiar la Bucuresti, la Uzina mecanica Bucuresti.

"Ii felicit pe toti si ii incredintez pe partenerii nostri ca vom respecta clauzele contractului. (...) Sa fie intr-un ceas bun", a spus Mihai Fifor.

Guvernul Romaniei a adoptat, pe 29 noiembrie, hotararea prin care s-au aprobat circumstantele si procedura specifica aferente primei etape a programului esential de inzestrare "Transportor blindat pentru trupe 8x8", in vederea atribuirii unui acord-cadru de furnizare a 227 de transportoare blindate si derivate pe platforma PIRANHA 5 si a suportului logistic initial catre General Dynamics European Land Systems - Mowag GmbH.

Potrivit MApN, transportorul blindat pentru trupe 8x8 constituie un mijloc de transport al grupei de infanterie, precum si al structurilor de sprijin, absolut necesar pentru indeplinirea misiunilor specifice de catre Fortele Terestre Romane.

Guvernul a semnat, in 10 octombrie, un memorandum cu General Dynamics pentru producerea de transportoare blindate 8X8 Piranha la Uzina Mecanica Bucuresti. Intelegerea intre partile semnatare se va derula in doua faze. In prima faza, UMB va subcontracta de la GDELS asamblarea si fabricarea locala de componente pentru Piranha 5.

"Sub aceasta forma de cooperare va fi livrata prima comanda de vehicule blindate, dintr-un total estimat la 227 de transportoare", se mai arata, printre altele, in comunicat.

Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
BEC vine în sprijinul PSD și PNL. Decizia surpriză care le permite să aibă candidați separați la Primăria Capitalei
BEC vine în sprijinul PSD și PNL. Decizia surpriză care le permite să aibă candidați separați la Primăria Capitalei
Biroul Electoral Central (BEC) a adoptat miercuri, 24 aprilie, o hotărâre prin care permite desființarea unei alianțe electorale până la data de 26 aprilie,astfel că PSD și PNL vor putea...
#Tudose proiect achizitie transportoare Piranha , #armata