Vezi cati bani da Romania pentru Sistemul de Supraveghere terestra al NATO

Vineri, 17 Februarie 2012, ora 17:07
2513 citiri
Vezi cati bani da Romania pentru Sistemul de Supraveghere terestra al NATO
Foto: Arhiva

Romania participa la Sistemul de supraveghere terestra al NATO, alaturi de alte 12 state membre, avand o contributie de 2% din costul total, respectiv de 25,28 milioane de euro, a informat, vineri, Ministerul de Externe.

Sistemul de supraveghere terestra al NATO (Allied Ground Surveillance/AGS) este destinat sa monitorizeze suprafata terestra cu ajutorul unor sisteme radar, ce vor fi instalate pe un numar de platforme aeriene. La proiect participa in prezent 13 state NATO: Bulgaria, Cehia, Estonia, Germania, Italia, Letonia, Lituania, Luxemburg, Norvegia, Romania, Slovacia, Slovenia si SUA. Acestea contribuie cu 1,2 miliarde Euro la achizitia sistemului, potrivit MAE.

"Aderarea Romaniei la program a fost aprobata prin H.G. nr. 1498 din 2 decembrie 2009. Contributia tarii noaste este de circa 2% din costul total, adica 25.28 milioane Euro, aceasta urmand sa fie platita esalonat pana in anul 2016", a precizat sursa citata.

Ministerul aminteste ca sistemul "face parte din pachetul de capabilitati prioritare pe care Alianta Nord-Atlantica a decis sa le dezvolte cu prilejul Summit-ului de la Lisabona".

"Avand in vedere capacitatile sale tehnice deosebit de avansate, aceasta capabilitate este considerata la nivelul NATO un instrument vital pentru desfasurarea operatiilor aliate, experienta militara din Libia demonstrand necesitatea acestui sistem pentru a impune in termen cat mai scurt superioritatea strategica a NATO in teatrul de operatii. Semnarea contractului de achizitie este asteptata in cursul anului 2012, iar sistemul urmeaza sa devina pe deplin operational in anul 2017", mai spune MAE.

Ministerul considera ca, prin participarea la proiect, Romania devine direct implicata in indeplinirea obiectivelor NATO si este in masura sa integreze elementele nationale de aparare in sistemul AGS. In plus, calitatea de participant la AGS asigura tarii noastre accesul la date si informatii deosebit de relevante.

"In egala masura, Romania dobandeste astfel acces la tehnologie de ultima generatie si se poate implica inclusiv in comenzi destinate realizarii anumitor elemente si subsisteme ale proiectului", mai spune MAE.

Ministerul a facut aceste precizari, dupa ce AFP a relatat, citand un oficial NATO, ca Romania si alte 12 state membre ale Aliantei vor cheltui doua miliarde de euro pentru functionarea sistemului global de supraveghere, denumit Alliance Ground Surveillance (AGS, Supraveghere Terestra Aliata), timp de doua decenii, de la baza aeriana Sigonella din Sicilia (Italia).

AFP a mai relatat si despre faptul ca cele 13 state vor cheltui trei miliarde de euro pentru a achizitiona si a opera in comun cinci avioane fara pilot concepute de americani, in cadrul unui ambitios program de supraveghere aeriana in Europa. Treisprezece state NATO, intre care Germania, Italia, Romania si Statele Unite, vor investi un miliard de euro in achizitionarea unor avioane de recunoastere fara pilot de tip Global Hawk, fabricate de compania americana Northrop Grumman.

"Operatiunea recenta din Libia a ilustrat importanta unor asemenea echipamente", a explicat oficialul citat de AFP. Avioanele europene au realizat majoritatea zborurilor deasupra Libiei, dar s-au bazat in esenta pe informatiile colectate datorita avioanelor fara pilot ale armatei americane.

Lansarea AGS, aflata in discutie din 1992, a fost oficializata la inceputul lui februarie de ministrii Apararii din cele 28 de state membre NATO. Franta si Marea Britanie au decis sa se asocieze programului, dar fara a-l finanta, deoarece ele dezvolta capacitati similare.

Armatele franceza si britanica vor contribui astfel cu avionul britanic fara pilot Sentinel si cu viitorul sistem francez Heron, care se bazeaza pe o tehnologie israeliana.

AGS intra in cadrul programelor dezvoltate de NATO pentru a folosi in comun mijloacele, ceea ce permite statelor sa faca fata reducerii bugetelor militare din cauza crizei economice.

Avioanele fara pilot vor fi achizitionate de 13 state: Germania, Bulgaria, Estonia, Italia, Lituania, Letonia, Luxemburg, Norvegia, Cehia, Romania, Slovacia, Slovenia si Statele Unite.

Candidații PSD din București strâng din nou semnături. Firea: Este o situație nouă. Avem alte protocoale
Candidații PSD din București strâng din nou semnături. Firea: Este o situație nouă. Avem alte protocoale
Candidatul PSD pentru Primăria Capitalei, Gabriela Firea, a afirmat, joi, 25 aprilie, că protocoalele semnate de PSD cu PNL pentru candidaturi comune la primăriile de sector şi la Primăria...
Lovitură pentru Clotilde Armand. Primărița Sectorului 1, trimisă în judecată în ziua în care și-a depus candidatura pentru un nou mandat
Lovitură pentru Clotilde Armand. Primărița Sectorului 1, trimisă în judecată în ziua în care și-a depus candidatura pentru un nou mandat
Procurorii au anunțat joi, 25 aprilie, trimiterea în judecată a primăriței Sectorului 1, Clotilde Armand, pe care o acuză de ”folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane”. Ea...
#contributie Romania NATO, #sistem supraveghere terestra NATO , #armata