Crima de la Craiova: In ce conditii i se da romanului o arma de foc?

Miercuri, 13 Aprilie 2011, ora 16:33
4922 citiri
Crima de la Craiova: In ce conditii i se da romanului o arma de foc?
Foto: Arhiva

Gestul comis miercuri dimineata de un fost politist de a-si impusca sotia si fiica a socat, dar a ridicat si multe semne de intrebare. Comisarul sef Nelu Gruia, fost sef al Serviciului de Arme si Munitie Dolj, care s-a pensionat in 2009, detinea legal arma.

Pentru a avea o arma cu gloante in Romania trebuie sa lucrezi in institutii ale Ministerului de Interne, sa fii magistrat, demnitar si sefi de autoritati locale. Pe langa actele necesare, pentru obtinerea permisului de port arma solicitantul trebuie sa fie examinat psihologic.

Insa seriozitatea cu care este facut acest examen poate fi pusa la indoiala daca avem in vedere crima comisa de fostul politist.

Liviu Chesnoiu, colonel in rezerva, criminolog, expert poligraf si psiholog, a declarat pentru Ziare.com ca examenele psihologice care se fac in Romania pentru obtinerea permisului de port arma nu sunt luate in serios.

"Acest politist a fost seful de la arme de la Dolj si el a putut sa beneficieze de niste facilitati in sensul acesta si a ramas cu arma din dotare. Nu exista o lege clara in sensul acesta. Deci politistii cand ies la pensie nu este obligatoriu sa ramana cu arma din dotare, sa o cumpere si sa o ia acasa. In situatii speciale, se fac exceptii pentru oameni exceptionali, sa spunem asa.

Normal ca atunci cand esti politist esti testat psihologic anual, la fel ca si civilii care isi iau arme de vanatoare. Acest examen psihologic este reinnoit anual, dar eu cred ca este mai mult o formalitate. E ca si la cei care isi iau permisul de conducere, examenul psihologic este o formalitate. Se mai intampla ca aceste permise sa fie obtinute daca se dau niste bani si asa ne trezim cu oameni, care avand acasa o arma, fiind colerici, poate suparati pe viata, carora li s-a umplut paharul dupa multe frustrari sa rabufneasca", ne-a declarat acesta.

Liviu Chesnoiu intareste ideea ca e nevoie sa se acorde o atentie deosebita persoanelor care detin arme, fiecare amanunt din viata lor este important, deoarece ar putea releva momentul cand e cazul ca sa i se suspende acest permis.

"O arma nu trebuie lasata pe mana oricui. Se pare ca la domnul Gruia a avut multe probleme si a cedat. Toata lumea l-a prezentat ca un om calm, dar sa te fereasca Sfantul cand rabufneste un om calm. Pe el nu l-a consiliat sau ajutat nimeni. Omul acesta a beneficiat de niste facilitati si a avut arma. A fost o viata politist si a acumulat acolo multe.

Pe noi, politistii, nu ne intreaba nimeni: esti bine? esti fericit? familia ce iti mai face?; Noi trebuie sa fim calmi tot timpul. Supapa unde e? El a stat ce a stat, dar a rabufnit si nu s-a mai controlat. Nu trebuia sa aiba pistol. Nu dai un pistol unui om acasa decat daca il verifici foarte, foarte bine.

Asta e problema. Nu se face de fapt un examen psihologic serios, nu sta de vorba cu tine sa ti se faca o testare serioasa daca vrei arma. Si cine nu vine sa isi prelungeasca permisul de port arma politia are voie sa vina sa il confiste", a mai declarat Liviu Chesnoiu pentru Ziare.com.

Romanii care au implinit varsta de 18 ani pot sa isi procure arme daca parcurg o serie de pasi impusi prin Legea 295, privind regimul armelor si munitiilor.

Persoanele interesate se vor prezenta la Serviciul Arme, Explozivi, Substante Toxice cu cererea de solicitare, cazier judiciar, BI (CI), aviz psihologic, certificatul medical care sa ateste starea de sanatate si taxa de autorizare.

Pentru un certificat medical complet trebuie sa fie realizate examene medicale care sa releve ca nu au boli interne, examen oftalmologic, chirurgie - ortopedie, O.R.L, neurologie, serologie, psihiatrie si radioscopie-pulmonara.

Este nevoie de asemenea si de aviz psihologic din care sa rezulte ca solicitantul este apt sa detina, sa poarte si sa foloseasca arme si munitii letale, eliberat cu cel mult 12 luni inaintea depunerii cererii de un psiholog autorizat pentru efectuarea unor astfel de teste, atestat in conditiile legii.

Este nevoie si de certificatul de absolvire a unui curs de instruire teoretica si practica in domeniul armelor si munitiilor, organizat de o persoana juridica autorizata in acest sens, in original si in copie.

S-ar putea ca saracia sa fie un avantaj in Romania de azi, luand in considerare ca testarea psihologica nu este una temeinica cand e vorba de permisul pentru port arma. Dar daca nu ai bani, nu iti permiti arma. Saracia compenseaza de data asta incompetenta.

Ciolacu susține că ”are un plan” ca România să intre în Schengen și terestru: ”Trebuie însă ca interesul naţional să primeze în faţa orgoliilor politice”
Ciolacu susține că ”are un plan” ca România să intre în Schengen și terestru: ”Trebuie însă ca interesul naţional să primeze în faţa orgoliilor politice”
Premierul Marcel Ciolacu a declarat, vineri, la inaugurarea noului terminal al Aeroportului Timişoara, că dă asigurări că că avem un plan pentru ca, până la sfârşitul anului, să avem o...
Grindeanu, la inaugurarea noului terminal al Aeroportului Timișoara: ”Două zile ne mai despart de aderarea la Schengen”
Grindeanu, la inaugurarea noului terminal al Aeroportului Timișoara: ”Două zile ne mai despart de aderarea la Schengen”
Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a afirmat că deschiderea noului terminal al Aeroportului Internaţional Timişoara este dovada că România ştie să materializeze proiecte concrete...
#Romania detinere arma, #permis port arma, #examen psihologic, #crima politist Craiova , #arme