Traficant de arme american arestat in Romania, condamnat la 25 de ani de inchisoare

Joi, 19 Decembrie 2013, ora 09:13
2453 citiri
Traficant de arme american arestat in Romania, condamnat la 25 de ani de inchisoare

Un barbat din Illinois, Oded Orbach, in varsta de 55 de ani, arestat in Romania pentru trafic de arme, a fost condamnat miercuri de un tribunal din Manhattan la 25 de ani de inchisoare pentru conspiratie in vederea vanzarii de armament catre talibani.

Orbach a fost arestat impreuna cu alt cetatean american in Romania, in februarie 2011, pentru organizarea unei vanzari de rachete de tip sol-aer cu ghidaj termic si altor arme in valoare totala de 25 de milioane de dolari. Rachetele urmau sa fie folosite de talibani impotriva fortelor NATO din Afganistan.

Potrivit site-ului Jerusalem Post, Orbach, un imigrant israelian in Statele Unite, si Alwar Pouryan, celalalt cetatean american arestat in Romania, un fost translator al fortelor americane, au fost condamnati in aprilie, intre altele, pentru sustinerea materiala a terorismului.

Cei doi fac parte dintr-un grup de sapte persoane inculpate in 2011, in urma unei investigatii sub acoperire efectuate de Administratia americana antidrog (DEA) in vestul Africii. Judecatorul federal Naomi Reice Buchwald, care l-a condamnat miercuri pe Orbach, l-a condamnat in septembrie pe Pouryan la 25 de ani de inchisoare.

In cursul unor intalniri cu o sursa DEA sub acoperire in Africa, Ucraina si Romania, incepand din 2010, Pouryan si Orbach s-au angajat sa furnizeze sursei DEA, care s-a dat drept un reprezentant al talibanilor, armament, munitie si antrenament in valoare de 25 de milioane de dolari.

In cursul intalnirilor, cei doi, care locuiau la Highland Park, in Illinois, au discutat despre pret, antrenamentul si specificatiile armamentului oferit, inclusiv rachete de tip sol-aer, de tip antitanc, lansatoare de grenade si mitraliere de tip M-16, potrivit procuraturii. Ei au fost arestati de autoritatile romane, in coordonare cu DEA, in februarie 2011, potrivit aceleiasi surse.

"Sentinta de astazi (miercuri) ne ofera asigurari ca Oded Orbach va plati (...), stiind ca armele urmau sa fie folosite impotriva Statelor Unite", a declarat procurorul din Manhattan Preet Bharara, citat intr-un comunicat emis miercuri.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Nicușor Dan susține că PSD se delimitează de Cîrstoiu: ”Nu știu dacă se va apropia de Piedone”
Nicușor Dan susține că PSD se delimitează de Cîrstoiu: ”Nu știu dacă se va apropia de Piedone”
Edilul general, Nicuşor Dan, afirmă că PSD începe să se delimiteze de Cătălin Cîrstoiu, candidatul coaliţiei la Primăria Capitalei, şi susţine că acest lucru corespunde cu orientarea...
UDMR propune "Ziua de Curăţenie Naţională". Când ar avea loc noua inițiativă dedicată protecției mediului
UDMR propune "Ziua de Curăţenie Naţională". Când ar avea loc noua inițiativă dedicată protecției mediului
A treia zi de sâmbătă din luna septembrie ar putea deveni „Ziua de Curăţenie Naţională”, potrivit unui proiect de lege al UDMR depus la Parlament, având ca scop principal creşterea...
#traficant arme american arestat Romania, #inchisoare traficant arme american , #arme