Ambasadorul israelian in Romania: Nu ne permitem sa pierdem nici macar o data

Joi, 03 Iunie 2010, ora 19:51
3542 citiri
Ambasadorul israelian in Romania: Nu ne permitem sa pierdem nici macar o data

David Oren, ambasadorul israelian la Bucuresti, a explicat, cu ocazia unei vizite in redactia Ziare.com, ca Israelul "traieste intr-un cartier foarte periculos" si ca incidentul in cursul caruia au murit noua persoane aflate la bordul unui vas cu ajutoare umanitare pentru Gaza a avut loc deoarece "nu ne permitem sa pierdem nici macar o data".

Radacinile incidentului din apele internationale de langa Israel se gasesc tocmai in august 2005, cand Israelul a evacuat Fasia Gaza, sperand ca "acolo o sa fie o guvernare moderata". "Hamas a ajuns la guvernare acolo si imediat a atacat statul Israel cu 10.000 de rachete, fara provocare", a povestit diplomatul israelian.

In urma razboiului impotriva Hamas, din decembrie 2008-ianuarie 2009, Israelul a decis sa controleze toate bunurile ce au ca destinatie Fasia, in asa fel incat niciun fel de material ce poate fi folosit pentru atacarea Israelului sa nu poata trece. Armele au continuat insa sa fie introduse in Gaza, in pofida blocadei.

"Nu este un conflict teritorial. Ne-am fi dorit sa fie un conflict teritorial, pentru ca in acest caz am fi putut face unele concesii. Hamasul isi doreste exterminarea totala a statului Israel", a spus David Oren.

Cand autoritatile israeliene au fost anuntate de catre institutia care a organizat flotila umanitara ca se va incerca spargerea blocadei, au incercat sa o convinga sa urmeze caile conventionale de livrare a ajutoarelor umanitare, adica prin Egipt, Israel sau chiar prin intermediul ONU.

Principala organizatie responsabila de flotila umanitara, IHH, este "radicala, extremista, turca musulmana", asa ca Israelul "a trebuit sa opreasca aceste nave".

In vreme ce cinci din cele sase nave ale convoiului umanitar nu au manifestat nicio impotrivire la sosirea fortelor israeliene, a sasea, cea mai mare, Marmara, a avut o "reactie violenta".

Era un vas violent, ostil, pe deplin inarmat

"Aceasta nu era o nava a iubirii, ci un vas violent, ostil, pe deplin inarmat". Primii soldati israelieni care au coborat in rapel din elicopter pe puntea vasului au fost "linsati" de multimea de activisti inarmati cu cutite, asa ca soldatii au obtinut, in cele din urma, permisiunea de a folosi forta. Incidentul s-a soldat cu sapte raniti de partea israeliana si noua morti dintre "atacatorii violenti".

Vasele si incarcatura lor au fost transportate in portul israelian Ashdod, aflat la o ora de Fasia Gaza. Materialele umanitare au fost atent controlate si pot fi oricand livrate acolo, insa "Hamas refuza sa primeasca ajutoarele".

"Statul Israel nu va permite niciunui vas sa ajunga in Gaza, pentru ca miza este viata israelienilor", a raspuns ambasadorul David Oren, intrebat daca orice vas aflat in apele internationale de langa Israel risca sa fie verificat.

"Traim intr-un cartier foarte periculos", a spus diplomatul, apreciind ca "nu ne permitem sa pierdem nici macar o data". In aceste conditii, "Israelul nu a avut de ales", pentru ca "este un risc pe care nu ni-l putem permite".

Diplomatul a incheiat prin sublinierea excelentelor relatii dintre Romania si Israel, precum si a perspectivelor unei cooperari intarite intre cele doua state.

Alexandra Ilie

Citeste si:
Liberalii îl izolează tot mai mult pe Nicușor Dan. Condiția nenegociabilă care-i este sugerată pentru a fi candidatul PNL în 2024 SURSE
Liberalii îl izolează tot mai mult pe Nicușor Dan. Condiția nenegociabilă care-i este sugerată pentru a fi candidatul PNL în 2024 SURSE
Liberalii sunt din ce în ce mai nemulțumiți de relația cu primarul Bucureștiului Nicușor Dan. Surse politice susțin, pe de altă parte, că ar există o criză de leadership la nivelul...
Ciprian Ciucu a fost amendat cu 10.000 de lei: ”De acum vor începe să vină după mine”
Ciprian Ciucu a fost amendat cu 10.000 de lei: ”De acum vor începe să vină după mine”
Ciprian Ciucu, primarul Sectorului 6, a anunțat că a primit o amendă în valoare de 10.000 de lei pentru că că nu a prelungit două certificate de urbanism care ar permite construirea unor...