Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Asasinatele care au cutremurat Romania politica - De la cititori

Sambata, 19 Februarie 2011, ora 22:31
11508 citiri
Asasinatele care au cutremurat Romania politica - De la cititori
jurnalul.ro

Intr-o lume bantutita de fantoma terorismului, trebuie sa stim ca aceasta forma de violenta extrema nu este chiar atat de noua. In secolul XIX si in prima jumatate a secolului XX, teroristii vizau, insa, personalitati politice.

Nici lumea politica romanesca nu a scapat, astfel ca, incepand cu anul 1862, aceasta a fost zguduita de asasinate comise in numele extremismului, fie el de stanga sau de dreapta. Va prezentam mai jos cateva dintre cele mai tulburatoare asasinate care au inspaimantat societatea romaneasca:

Asasinarea lui Barbu Catargiu

A fost prim-ministru din partea Partidului Conservator in timpul domniei lui Alexandru Ioan Cuza. Fiind sprijinit de mari proprietari funciari, el se opunea reformelor pe care doreau sa le impuna, la repezeala, domnitorul Cuza si liberalii stransi in jurul lui Mihail Kogalniceanu si C.A. Rosetii.

Prim-ministrul a fost ucis de doua gloante de revolver, in seara zilei de 8 iunie 1862, la iesirea din Palatul Parlamentului aflat pe Dealul Patriarhiei din Bucuresti. In timp ce trecea pe sub clopotnita Patriarhiei, s-au auzit doua detunaturi, iar in panica creata asasinul a reusit sa dispara.

Ca si in cazul mortii lui Kennedy, misterul mortii lui Catargiu nu a fost elucidat niciodata. Una dintre ipoteze sustinea ca asasinatul ar fi fost comis la ordinul domnitorului Alexandru Ioan Cuza, ceea ce ar explica lipsa de eficienta a politiei. Un alt fir ducea catre liberali, carora Catargiu le bara drumul spre Putere.

Cei doi suspecti principali, pe care ancheta politiei i-a adus in atentia opiniei publice, nu au ajuns in fata instantei. Un anume Bogati, fost ofiter austriac, si Iosif Duca, un emigrant ardelean, au fost scosi de sub urmarirea politiei din lipsa de probe.

Atentatul "omului cu carlig" asupra Senatului

In 1920, miscarea comunista din Romania era in plina ofensiva. Activistii comunisti puneau la cale greve, sabotaje si chiar asasinate, totul la ordinele Moscovei. Printre comunistii gata sa treaca la actiuni violente se numara si un personaj misterios caruia i se spunea conspirativ "Ciungul" sau "Omul cu carlig".

Se numea Max Goldstein, specialist in explozibil al celulelor subterane comuniste. Isi pierduse o mana in timp ce prepara o bomba artizanala cu efect intarziat.

Mana ii fusese inlocuita cu un carlig metalic de care invatase sa se foloseasca foarte bine. Goldstein se pregatea pentru marea lovitura, dupa tentativa de asasinat esuata asupra ministrului de Interne Constantin Argetoianu, caruia incercase sa-i arunce in aer vagonul cu care calatorea.

In incercarea sa de a da marea lovitura sistemului politic interbelic, Goldstein a reusit sa plaseze o puternica incarcatura de explozibil in cladirea Senatului Romaniei. Bomba a fost plasata intr-o fereastra acoperita cu un covor, in spatele scaunului prezidential.

In timpul deflagratiei extrem de puternice a murit pe loc episcopul greco-catolic de Oradea, Radu. Grav raniti, au murit in zilele urmatoare si ministrul Dimitrie Greceanu si senatorul Spirescu. Generalul Constatntin Coanda, presedintele Senatului, a fost grav ranit, din coprul sau extragandu-se 58 de schije.

In urma anchetei Sigurantei Statului, autorul atentatului a fost descoperit in persoana lui Max Goldstein, insa "omul cu carlig" reusise sa fuga in Bulgaria. A fost prins dupa 3 luni, Goldstein intorcandu-se in Romania cu ordin direct de la Moscova de a incerca un atentat impotriva familiei regale. Dupa un proces destul de lung, "Ciungul" a fost condamnat la inchisoare pe viata, murind cativa ani mai tarziu la Doftana din cauza unei pneumonii.

Ploaia de gloante legionare

Legionarii au fost primii care au promovat in politica romanesca un adevarat cult al violentei. Cornelui Zelea-Codreanu, supranumit "Capitanul", isi incepuse "cariera" politica prin asasinarea prefectului politiei din Iasi, Manciu.

Pe 29 decembrie 1933, pe peronul garii Sinaia, prim-ministrul I.G. Duca a fost asasinat de trei legionari care au tras asupra sa nu mai putin de 5 gloante. Asasinii au mai tras cateva focuri, ranindu-l pe doctorul Costinescu un prieten de-al lui Duca si au reusit sa scape. La putin timp dupa atentat, asasinii legionari s-au predat autoritatilor, motivand uciderea prim-ministrului prin faptul ca acesta decisese dizolvarea Garzii de Fier.

In epoca s-a zvonit ca regele Carol al II-lea ar fi stiut ceva depre un plan de asasinare al lui Duca, dar nu l-a avertizat pe acesta. Si regelui ii devenise incomod prim-ministrul din cauza pozitiei acestuia fata de relatia lui Carol cu Elena Lupescu si a faptului ca se opunea preluarii sub control de catre rege a Partidului National Liberal.

Armand Calinescu, fost membru taranist, devenise omul de incredere al lui Carol al II-lea care-l numise prim-ministru. A fos ucis, la randul lui, de legionari din cauza presupusei implicari in moartea lui Zelea-Codreanu din timpul represiunii asupra legionarilor din 1938.

"Echipa mortii", care a pus capat vietii lui Calinescu, era formata din sase persoane fiind condusa de catre un avocat pe nume Mitti Dumitrescu, un legionar proaspat sosit din Germania. Minsitrul Calinescu a fost, pur si simplu, ciuruit de gloante, dupa care cei sase au fost capturati de politie si executati in aceeasi seara de 21 septembrie 1939. Trupurile lor au fost lasate mai multe zile in strada, iar regele Carol a ordonat executarea, in semn de represalii, a mai multor sute de legionari.

Odata cu venirea lor vremelnica la putere, in septembrie 1940, legionarii au putut sa se rafuiasaca cu adversarii lor politici. Astfel, pe 27 noiembrie 1940, legionarii au asasinat la Jilava 67 de fosti demnitari si politisti, iar in aceeasi zi o echipa condusa de legionarul Boeru i-a ucis pe Nicolae Iorga si pe secretarul general al PNT, Virgil Madgearu impuscandu-i in padurea Strejnic de langa Bucuresti.

Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
BEC vine în sprijinul PSD și PNL. Decizia surpriză care le permite să aibă candidați separați la Primăria Capitalei
BEC vine în sprijinul PSD și PNL. Decizia surpriză care le permite să aibă candidați separați la Primăria Capitalei
Biroul Electoral Central (BEC) a adoptat miercuri, 24 aprilie, o hotărâre prin care permite desființarea unei alianțe electorale până la data de 26 aprilie,astfel că PSD și PNL vor putea...
#asasinate politice Romania, #Armand Calinescu legionari, #Iorga legionari, #Corneliu Zelea Codreanu , #atac