Fondatorul Stratfor: Sistemul antibalistic din Romania nu poate contracara un atac al Rusiei

Duminica, 08 Mai 2016, ora 22:26
11338 citiri
Fondatorul Stratfor: Sistemul antibalistic din Romania nu poate contracara un atac al Rusiei

Instalatia antiracheta din Romania, integrata zilele trecute in sistemul antibalistic al NATO, are mai degraba un rol simbolic, intrucat nu ar putea contracara un atac masiv al Rusiei, afirma specialistul George Friedman.

Elementele antiracheta din Romania au devenit operationale in decembrie 2015, dar au fost integrate zilele trecute in sistemul antibalistic al Aliantei Nord-Atlantice.

"Apararea antiracheta in Europa a devenit mai degraba un simbol politic decat o arma propriu-zisa. Eu as spune ca, daca simbolurile politice conteaza, atunci instalatia (din Romania - n.red.) isi indeplineste functia, deoarece este greu sa fie preconizat scopul militar al sistemului", afirma George Friedman, fondatorul Institutului de analize Stratfor si al publicatiei Geopolitical Futures.

Rusia sustine ca vor fi instalate ogive nucleare la Deveselu, oficialii SUA neaga

Potrivit acestuia, sistemul este conceput pentru a bloca una sau un numar redus de rachete care ar viza o suprafata mare.

"Ar fi ineficient impotriva Rusiei, daca aceasta tara ar lansa un atac nuclear asupra Europei, deoarece sistemul ar fi depasit rapid printr-un numar relativ mic de rachete, si ar fi total irelevant daca rusii ar lansa un atac masiv, un lucru pe care sigur l-ar putea face", explica Friedman intr-un editorial publicat in revista Geopolitical Futures.

Rusia avertizeaza ca va contracara sistemele antiracheta din Romania

El precizeaza ca, daca alta putere nucleara ar decide sa lanseze un atac, probabil ar dispune de mai putine rachete, astfel ca sistemul ar putea fi eficient.

"Insa este neclar de ce o tara cu un arsenal balistic relativ mic ar lansa un atac si de ce ar viza Europa", subliniaza Friedman in articolul intitulat "Apararea antibalistica si realitatea", expertul ajungand la concluzia ca "instalatia antiracheta din Romania protejeaza Europa de Est de o amenintare foarte improbabila".

Agentia rusa Sputnik a preluat editorialul publicat de George Friedman sub titlul: "Bani cheltuiti bine? Sistemul antiracheta din Romania are doar rol 'simbolic'".

Rusia ameninta iar: Luam masuri pentru contracararea sistemelor antibalistice NATO

Statele Unite si NATO au explicat de mai multe ori ca elementele antiracheta instalate in Europa nu sunt indreptate impotriva Rusiei, avand rolul de a contracara amenintari provenind din tari care nu se conformeaza reglementarilor internationale, precum Iranul si Coreea de Nord.

Recent, Moscova a reiterat ca este "extrem de preocupata" de instalarea sistemelor antibalistice NATO in Romania si Polonia, afirmand ca sunt interzise prin Tratatul privind Fortele nucleare intermediare (INF) si avertizand ca Rusia va lua masuri pentru a se apara.

Citeste si:
Cine sunt principalii donatori AUR. Un etnic maghiar, un bibliotecar și un demisionar au băgat peste 300.000 de lei în partid
Cine sunt principalii donatori AUR. Un etnic maghiar, un bibliotecar și un demisionar au băgat peste 300.000 de lei în partid
AUR este singurul partid din România care nu s-a atins de subvenția de la stat, în ciuda faptului că este un partid tânăr, care are pretenții de creștere și care are numeroase cheltuieli....
Bogdan Olteanu a fost eliberat din închisoare. Fostul președinte al Camerei Deputaților a executat mai puțin de jumătate din pedeapsă
Bogdan Olteanu a fost eliberat din închisoare. Fostul președinte al Camerei Deputaților a executat mai puțin de jumătate din pedeapsă
Curtea de Apel București a decis joi, 18 august, eliberarea din penitenciar a fostului lider liberal Bogdan Olteanu, fost preşedinte al Camerei Deputaţilor şi fost viceguvernator al BNR....