Fondatorul Stratfor: Sistemul antibalistic din Romania nu poate contracara un atac al Rusiei

Duminica, 08 Mai 2016, ora 22:26
11529 citiri
Fondatorul Stratfor: Sistemul antibalistic din Romania nu poate contracara un atac al Rusiei
Foto: Hepta.ro

Instalatia antiracheta din Romania, integrata zilele trecute in sistemul antibalistic al NATO, are mai degraba un rol simbolic, intrucat nu ar putea contracara un atac masiv al Rusiei, afirma specialistul George Friedman.

Elementele antiracheta din Romania au devenit operationale in decembrie 2015, dar au fost integrate zilele trecute in sistemul antibalistic al Aliantei Nord-Atlantice.

"Apararea antiracheta in Europa a devenit mai degraba un simbol politic decat o arma propriu-zisa. Eu as spune ca, daca simbolurile politice conteaza, atunci instalatia (din Romania - n.red.) isi indeplineste functia, deoarece este greu sa fie preconizat scopul militar al sistemului", afirma George Friedman, fondatorul Institutului de analize Stratfor si al publicatiei Geopolitical Futures.

Rusia sustine ca vor fi instalate ogive nucleare la Deveselu, oficialii SUA neaga

Potrivit acestuia, sistemul este conceput pentru a bloca una sau un numar redus de rachete care ar viza o suprafata mare.

"Ar fi ineficient impotriva Rusiei, daca aceasta tara ar lansa un atac nuclear asupra Europei, deoarece sistemul ar fi depasit rapid printr-un numar relativ mic de rachete, si ar fi total irelevant daca rusii ar lansa un atac masiv, un lucru pe care sigur l-ar putea face", explica Friedman intr-un editorial publicat in revista Geopolitical Futures.

Rusia avertizeaza ca va contracara sistemele antiracheta din Romania

El precizeaza ca, daca alta putere nucleara ar decide sa lanseze un atac, probabil ar dispune de mai putine rachete, astfel ca sistemul ar putea fi eficient.

"Insa este neclar de ce o tara cu un arsenal balistic relativ mic ar lansa un atac si de ce ar viza Europa", subliniaza Friedman in articolul intitulat "Apararea antibalistica si realitatea", expertul ajungand la concluzia ca "instalatia antiracheta din Romania protejeaza Europa de Est de o amenintare foarte improbabila".

Agentia rusa Sputnik a preluat editorialul publicat de George Friedman sub titlul: "Bani cheltuiti bine? Sistemul antiracheta din Romania are doar rol 'simbolic'".

Rusia ameninta iar: Luam masuri pentru contracararea sistemelor antibalistice NATO

Statele Unite si NATO au explicat de mai multe ori ca elementele antiracheta instalate in Europa nu sunt indreptate impotriva Rusiei, avand rolul de a contracara amenintari provenind din tari care nu se conformeaza reglementarilor internationale, precum Iranul si Coreea de Nord.

Recent, Moscova a reiterat ca este "extrem de preocupata" de instalarea sistemelor antibalistice NATO in Romania si Polonia, afirmand ca sunt interzise prin Tratatul privind Fortele nucleare intermediare (INF) si avertizand ca Rusia va lua masuri pentru a se apara.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#sistem antibalistic Romania, #baza Deveselu Rusia , #atac