Invazie de albine, la Timisoara

Miercuri, 26 Mai 2010, ora 09:27
7468 citiri
Invazie de albine, la Timisoara
Foto: Arhiva

Timisoara ar putea fi invadata, in luna iunie, de circa 100 de roiuri de albine. Specialistii avertizeaza ca intepaturile pot provoca soc anafilactic, iar victima poate muri.

Primele albine au putut fi observate inca de marti, in zona Garii de Nord, unde un roi zbura la circa 2-3 metri de sol. Roiul a trecut podul de peste Bega si s-a oprit intr-un copac aflat pe marginea trotuarului.

Dan Ciublea, presedintele Asociatiei Crescatorilor de Albine din Timis, sustine ca prezenta roiului de albine este perfect normala in acest sezon.

"Probabil e un roi natural. Este normal sa fie acolo, pentru ca acum, in luna mai-iunie, albinele roiesc. Anul acesta e dezastru: din cauza ploilor, albinele n-au putut culege nectarul de la salcami, s-au dezvoltat si incep sa roiasca peste limita normala. Ne asteptam ca, in aceasta perioada, sa apara circa 100 asemenea roiuri de albine", a declarat acesta, pentru Banateanul.

Un roi este format din circa doua kilograme de albine, iar intr-un kilogram intra aproximativ 10.000 de albine. Astfel, cele 100 de roiuri asteptate cantaresc 200 de kilograme, adica pot avea in componenta peste doua milioane de albine.

Cand roiesc, albinele nu sunt agresive, pentru ca atunci cand pleaca din stup iau cu ele o cantitate mare de miere si ceara, dar daca sunt deranjate ele devin agresive si il pot intepa pe presupusul agresor. Daca acesta e alergic, intra in soc anafilactic, caz in care victima poate deceda.

#roi albine Timisoara, #invazie albine, #atac albine , #atac