Opinii: Craiova, o tragedie explicabila

Joi, 07 Octombrie 2010, ora 19:52
4284 citiri
Opinii: Craiova, o tragedie explicabila

Nenorocirea de la Craiova nu este in mod special o problema a scolii romanesti, dar in resorturile ei gasim multe dintre disfunctionalitate proprii sau importate ale societatii romanesti.

Un tanar de 17 ani a fost injughiat mortal pe strada in apropierea liceului unde invata, iar un coleg al sau este ranit. Potrivit conducerii scolii, tanarul decedat era un elev eminent. In acelasi timp, suspectul pentru aceasta agresiune odioasa este un fost elev, exmatriculat, al aceluiasi liceu.

Sa spunem, dintr-un bun inceput, ca asemenea fapte se intampla cam peste tot in lume. Noi doar le descoperim acum in toata monstruozitatea lor. In SUA, elevi devianti intra cu pusca in scoala si impusca de-a valma colegi si profesori. S-a intamplat si in Germania, destul de recent.

Psihologii au scris carti intregi despre cauzele acestor comportamente aberante. De la dereglari psihice grave, la efectul educatiei deficitare in familie, pana la efectul malefic al violentei care se revarsa de pe toate ecranele, fie ele de TV, computer sau cinematograf. Tinerii sunt victimele sigure ale goanei nebune dupa rating, o goana in care valurile de sange sunt metode sigure ale reusitei.

Dar dincolo de asta, ca specific romanesc, nu cred ca este deloc intamplator locul unde s-a produs nenorocirea. Craiova este unul dintre cele mai violente si periculoase orase ale Romanei, in care politia a pierdut de mult timp controlul situatiei.

Craiova este orasul in care Iustin Covei, beizadea din familie de magistrati, facea legea fara a putea fi oprit. Si tot Craiova este locul unde un fost ministru de Interne, Mihai David, se ruga de politisti sa rupa relatii cu clanurile mafiote. Craiova este orasul in care iesirea pe strada, mai ales prin zonele mai marginase, este un sport extrem.

Craiova este orasul in care isi cereau stramutarea proceselor cei mai rai dintre infractori. La Craiova a fost eliberat pe motiv de glaucom si Serghei Gorbunov. Chiar in urma cu cateva luni, un judecator al tribunalului Dolj si doi avocati au fost pusi sub acuzare de DNA pentru ca ar fi urmat sa faca scapat un inculpat.

Intr-un astfel de oras, dominat copios de clanurile mafiote infratite cu autoritatile, o astfel de nenorocire era o chestiune de "cand", nu de "daca". De aceea, intr-un fel, prezenta la Craiova a ministrului de Interne, trimis pachet de premier, ar putea fi un lucru bun. Traian Igas nu are cu ce sa ajute ancheta politiei, dar el ar trebui sa purceada acolo la o misiune pana acum imposibila: asanarea politiei.

Nu stiu daca are autoritatea si statura necesara pentru a reusi, dar ar fi bine sa aiba macar vointa pe care, ma tem, nu a avut-o niciunul dintre ocupantii anteriori ai aceluiasi fotoliu. Probabil ca acesta este principalul semnal pe care il asteapta toti cei socati, craioveni sau nu, de cele intamplate. Altfel, toata reactia guvernamentala si chiar o pedeapsa exemplara pentru infractor, n-ar avea mare efect.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a afirmat, joi seară, că, în acest moment, Cătălin Cîrstoiu este candidatul alianţei PSD-PNL, dar acesta trebuie să clarifice public toate aspectele care...
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
#elev injunghiat mort Craiova, #interlopi craiova, #lume interlopa , #atac