Guvernul a aprobat Strategia de vaccinare anti-Covid. 70% dintre romani ar putea fi implicati in campania de vaccinare gratuita si voluntara

Sambata, 28 Noiembrie 2020, ora 11:08
3533 citiri
Guvernul a aprobat Strategia de vaccinare anti-Covid. 70% dintre romani ar putea fi implicati in campania de vaccinare gratuita si voluntara
FOTO Pixabay

Guvernul a adoptat, in sedinta de vineri seara, Hotararea privind Strategia de vaccinare a populatiei impotriva virusului SARS-CoV-2. Autoritatile fac apel la societatea civila, dar si la specialisti, sa sprijine campania de vaccinare.

Strategia stabileste intregul proces si lant de vaccinare impotriva SARS-CoV-2, de la principiile generale, pana la organizarea vaccinarii, depozitarea vaccinurilor, pastrarea lantului de frig, monitorizarea sigurantei si eficacitatii si managementul deseurilor. Aceasta propune linii generale care vor sta la baza strategiei de comunicare a campaniei de vaccinare impotriva SARS-CoV-2 din Romania.

"Este un act normativ care pregateste aceasta campanie extrem de importanta. In fapt, este singura solutie pentru a pune capat acestei pandemii si speram ca vaccinul sa fie pus la dispozitie cat mai curand. Potrivit acestei strategii de vaccinare, au fost stabilite grupurile prioritare pentru vaccinarea impotriva SARS-CoV-2. Principalele categorii de personal care vor fi vaccinate sunt urmatoarele: personalul din domeniul sanatatii, personalul din centrele rezidentiale si medico-sociale, populatia cu risc ridicat de evolutie severa in cazul infectiilor cu SARS-CoV-2 si personalul din alte domenii cheie pentru buna functionare a societatii" a declarat seful Cancelariei primului ministru, Ionel Danca.

El a spus ca dupa aceasta etapa vaccinarea va fi disponibila pentru toata populatia

"Estimarea este ca in prezent 70% din totalul populatiei ar fi putea fi implicata in aceasta campanie de vaccinare. Este o campanie gratuita si voluntara. Succesul acestei campanii de vaccinare depinde foarte mult de vointa populatiei, de conformarea cetatenilor la aceasta campanie si in acest sens Guvernul face un apel catre toate institutiile implicate, dar si catre societatea civila, catre specialisti, ca dezbaterea publica sa sprijine aceasta campanie pentru ca aceasta reprezinta singurul remediu pentru a pune capat pandemiei. Trebuie evitate politizarile pe acest subiect pentru ca in joc sunt viata si sanatatea romanilor si chemam alaturi toti specialistii in domeniu pentru sprijinirea eforturilor Guvernului de derulare a acestei campanii de vaccinare cu succes, in momentul in care vaccinul va fi disponibil" a adaugat Ionel Danca.

Ministerul Sanatatii precizeaza ca Strategia de vaccinare a fost elaborata de catre Comitetul National de coordonare a activitatilor privind vaccinarea impotriva SARS-CoV-2, organism interministerial in subordinea directa a Secretariatului General al Guvernului si coordonarea Prim-ministrului.

Documentul stabileste viziunea, principiile si modul de actiune pentru administrarea in Romania a vaccinurilor anti COVID-19 autorizate de catre Agentia Europeana a Medicamentului si are la baza atat analiza situatiei de la nivelul national si european a raspandirii SARS-CoV-2, cat si analiza situatiei cazurilor grave si respectiv a mortalitatii generate de COVID-19.

Strategia isi propune, ca obiective generale, asigurarea unui mediu favorabil vaccinarii, ca politica eficace de preventie COVID 19 la nivelul populatiei Romaniei, dar si crearea premizelor de operationalizare a activitatii de vaccinare anti Covid 19 la nivel populational, ca parte integranta a programului national de vaccinare.

"Scopul nostru este acela de a asigura accesul la vaccinare impotriva SARS-CoV-2 in conditii de siguranta, eficacitate si echitate pentru prevenirea infectiei cu SARS-CoV-2 si limitarea pandemiei de COVID-19 pe teritoriul tarii", a declarat Nelu Tataru, ministrul Sanatatii

Presedintele Klaus Iohannis a convocat sedinta Consiliului Suprem de Aparare a Tarii (CSAT) pentru joi 3 decembrie, de la ora 15.00 la Palatul Cotroceni, prin sistem de videoconferinta, pe ordinea de zi a sedintei fiind inclusa tematica referitoare la Strategia de vaccinare anti-COVID-19 in Romania.

"Dupa ce se aproba strategia in Guvern, ea va fi facuta publica. Va ramane o perioada in care cei de la Ministerul Sanatatii, care vor fi initiatori, vor explica despre ce este strategia, cum este gandita. Dupa ce va fi dezbatuta si probabil asumata in CSAT, voi mai face si eu niste referiri, vor exista conferinte de presa si asa mai departe", a explicat presedintele Iohannis, intr-o conferinta de presa sustinuta miercuri la Cotroceni.

"Trebuie evitate politizarile pe acest subiect pentru ca in joc sunt viata si sanatatea romanilor si chemam alaturi toti specialistii in domeniu pentru sprijinirea eforturilor Guvernului de derulare a acestei campanii de vaccinare cu succes, in momentul in care vaccinul va fi disponibil", a afirmat seful Cancelariei primului ministru, Ionel Danca.

Ministerul Sanatatii precizeaza ca Strategia stabileste intregul proces si lant de vaccinare impotriva SARS-CoV-2, de la principiile generale, pana la organizarea vaccinarii, depozitarea vaccinurilor, pastrarea lantului de frig, monitorizarea sigurantei si eficacitatii si managementul deseurilor. De asemenea, propune linii generale care vor sta la baza strategiei de comunicare a campaniei de vaccinare impotriva SARS-CoV-2.

Presedintele CNAS: Trebuie sa fim atenti la pregatirea campaniei de vaccinare anti COVID-19

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Strategia SUA și atacul Iranului. Un cunoscut analist american explică de ce a intervenit Washingtonul în apărarea Israelului
Strategia SUA și atacul Iranului. Un cunoscut analist american explică de ce a intervenit Washingtonul în apărarea Israelului
Statele Unite au adoptat o strategie națională menită să folosească forța fără a risca victime în rândurile armatei sale. Această strategie a fost afișată din plin în Ucraina, unde...
Iohannis merge la Bruxelles. Subiectele fierbinți aflate pe agenda reuniunii liderilor europeni
Iohannis merge la Bruxelles. Subiectele fierbinți aflate pe agenda reuniunii liderilor europeni
Preşedintele Klaus Iohannis va participa miercuri şi joi, 17-18 aprilie, la reuniunea extraordinară a Consiliului European care va avea loc la Bruxelles. Şeful statului va participa, de...
#vaccinare, #strategie, #guvern, #hotarare , #autoritati