Corbu, inca o "oaza" distrusa de autoritati?

Luni, 24 Mai 2010, ora 22:31
3073 citiri
Corbu, inca o "oaza" distrusa de autoritati?

Ministerul Mediului va aproba transformarea zonei Chituc din Delta Dunarii in statiune turistica, in cazul in care studiile vor releva ca lucrarile nu au impact negativ asupra mediului, a confirmat ministrul Laszlo Borbely.

Totusi, astfel de studii au fost deja efectuate, iar concluzia este ca impactul negativ asupra acestei zone ar putea fi major.

Potrivit unei petitii semnate de Societatea Ornitologica Romana, petitie ce are la baza o serie de studii semnate de Institutul "Delta Dunarii", Zona Grindului Chituc se evidentieaza printr-o fauna deosebit de bogata, insumand pana in prezent 296 specii de pasari, aproximativ trei sferturi din ornitofauna tarii, conform datelor INCDD, SOR, MILVUS.

De altfel, importanta zonei pentru avifauna este binecunoscuta, Grindul Chituc fiind o zona de migratie pentru sute de mii de pasari. Aici pot fi observate pana la 130.000-250.000 exemplare pe zi, in special specii de gaste, rate si pasari de tarm, limicole.

In zona Grindului Chituc au fost identificate o serie de specii rare pentru fauna Romaniei, unele dintre ele fiind declarate Monumente ale Naturii.

In opinia SOR, constructiile in zona protejata a grindului Chituc nu se justifica, iar efecte serioase ar putea avea si transportul materialelor de constructie sau poluarea apei si solului.

Problema impropietarilor abuzive de pe Grindul Chituc, zona aflata in administrarea ARBDD a inceput in 2004, cand Primaria Corbu a emis titluri de proprietate pe terenul care nu ii apartinea, urmate de zeci procese in instanta.

In aceste conditii, ba mai mult cu acordul de principiu al ministrului Mediului aici ar putea demara, fara probleme, transformarea zonei in statiune de lux, sosea la Marea Neagra si drum de acces printr-o zona strict protejata, ultimele doua deja realizate.

Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Premierul Marcel Ciolacu a declarat joi, 25 aprilie, la Timişoara, că regionalizarea teritorială şi reforma bugetară trebuie făcute, după o analiză şi un studiu exact în fiecare judeţ....
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Trimisă în judecată pentru folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane, Clotilde Armand, primarărița Sectorului 1 a declarat răspicat că nu va demisiona, aşa cum i-au cerut...
#Corbu statiune turistica, #Chituc Delta Dunarii, #impact mediu Corbu, #constructii ilegale Corbu , #autoritati