Disparitia jurnalistului disident Jamal Khashoggi: Turcia acuza un asasinat in interiorul consulatului saudit la Ankara, autoritatile saudite neaga

Sambata, 13 Octombrie 2018, ora 09:08
3946 citiri
Disparitia jurnalistului disident Jamal Khashoggi: Turcia acuza un asasinat in interiorul consulatului saudit la Ankara, autoritatile saudite neaga

Tensiunile dintre Turcia si Arabia Saudita cresc, dupa ce autoritatile de la Ankara au anuntat ca au dovezi ca jurnalistul disident Jamal Khashoggi' ar fi fost ucis chiar in interiorul consulatului saudit din Turcia, acuzatie imediat respinsa de ministrul saudit de Interne.

Ministrul saudit de interne a dezmintit, sambata, afirmatiile care "circula privind ordinul pentru a-l ucide pe jurnalistul disident Jamal Khashoggi'", despre care spune ca sunt doar "minciuni nefondate", scrie AFP.

Mai mult, printul Abdulaziz bin Saud bin Nayef, citat de agentia oficiala SPA, a dat asigurari ca tara sa este "atasata traditiilor sale de respectare a regulilor si conventiilor internationale".

Cum a disparut Jamal Khashoggi

Jamal Khashoggi nu a mai fost vazut viu de cand a intrat in consulatul tarii sale la Istanbul, pe 2 octombrie.

Ipoteza unui asasinat in interiorul acestui consulat a fost vehiculata de politia turca si numeroase media.

O delegatie din Arabia Saudita a ajuns in Turcia, inca de vineri, cpentru a face propria investigatie in privinta disparitiei lui Jamal Khashoggi, conform a doua surse din Turcia, scrie Reuters.

Conform surselor citate, o delegatie din Arabia Saudita a ajuns in Turcia ca parte a unui acord dintre Ankara si Riad pentru a investiga cazul. Nu exista detalii legat de persoanele care faac parte din delegatie. Agentia de presa Anadolu scrie ca delegatia va participa la discutii cu oficialii turci, la sfarsitul acestei saptamani.

Erdogan a declarat recent ca Turcia nu poate sa taca privind disparitia lui Khashoggi si a cerut oficialilor de la consulatul Arabiei Saudite din Istanbul sa demonstreze ca jurnalistul a parasit cladirea.

Khashoggi a intrat in consulatul Arabiei Saudite in 2 octombrie pentru a obtine documente privind viitoarea sa casatorie. Oficialii sauditi sustin ca el a parasit la scurt timp cladirea, dar autoritatile turce si logodnica sa, care il astepta afara, afirma ca barbatul nu a mai iesit din consulat.

Disparitia jurnalistului a creat noi tensiuni intre Turcia si Arabia Saudita.

Relatiile dintre cele doua tari erau deja tensionate dupa ce Turcia a trimis trupe militare in Qatar, anul trecut, ca semn de sustinere dupa ce vecinii tarii, printre care si Arabia Saudita, au oprit relatiile diplomatice cu Qatarul.

Jurnalistul Jamal Khashoggi, fost redactor-sef la Al Arab News Channel si corespondent al Washington Post, a dezvaluit la inceputul acestui an ca printul mostenitor al Arabiei Saudite a inceput sa lucreze cu Israelul si a criticat aceasta relatie.

Citeste si:
Poate fi Maia Sandu o variantă pentru români? Analist: Scoate în evidență criza de leadership de la noi
Poate fi Maia Sandu o variantă pentru români? Analist: Scoate în evidență criza de leadership de la noi
Prin modestia și discursurile sale, președintele Republicii Moldova Maia Sandu se bucură de o popularitate uriașă atât la Chișinău, cât și în România, acolo unde tot mai mulți se...
Ce avere declara Sorin Oprescu când era primarul Capitalei. Artă de zeci de mii de euro cu salariu de 6.500 de lei
Ce avere declara Sorin Oprescu când era primarul Capitalei. Artă de zeci de mii de euro cu salariu de 6.500 de lei
Sorin Oprescu a fost primarul Bucureștiului începând din 2008 până în 2015, an în care a fost reținut de Direcția Națională Anticorupție după ce a primit o mită de 25.000 de euro,...