Ziare.com

O delegatie a Comisiei de Petitii din PE viziteaza Romania

Miercuri, 25 Iunie 2008, ora 16:43

   

O delegatie a Comisiei de Petitii din PE viziteaza Romania
Cativa membri ai Comisiei de Petitii a Parlamentului European se vor afla in Romania joi si vineri pentru a lansa "un mesaj puternic si energic ca autoritatile romane sa isi respecte obligatiile constitutionale" si sa iasa dintr-o "lentoare dezarmanta".

Declaratia ii apartine lui europarlamentarului social-democrat Victor Bostinaru, membru al Comisiei, care a mai spus ca vizita "are loc ca urmare a interesului si increderii foarte mari pe care cetatenii romani le-au aratat acestei Comisii", informeaza Newsin.

Romania a ocupat locul al treilea la numarul de petitii trimise in 2007, cu 143 de petitii dintr-un total de 1.506, numarul crescand semnificativ fata de anii precedenti. In plus, in 2008 a fost inregistrata la PE cea mai mare petitie dintr-o singura tara, petitia impotriva taxei auto.

Unul dintre mesajele pe care membrii Comisiei vor sa-l transmita Ministerului Justitiei, Avocatului Poprului, comisiilor Parlamentului Romaniei si petitionarilor este ca "atunci cand exista petitii care nu se refera la drepturile europene, autoritatile romane au obligatia constitutionala de a respecta drepturile legitime ale cetatenilor ei si de a rectiona la sesizari", a mai spus Bostinaru.

Membrii Comisiei de Petitii a Parlamentului European sosesc miercuri seara in Romania, iar vizita se va desfasura in 26 si 27 iunie, la Bucuresti si Brasov. Sunt asteptati Marcin Libicki, presedintele Comisiei (Polonia, din grupul UEN, Uniunea pentru Europa Natiunilor), Michael Cashman (Marea Britanie, membru al PSE, grupul socialist din PE), Marie-Helene Descamps (Franta, membra a PPE-DE, grupul Partidului Popular European si al Democratilor Europeni), David Hammerstein (Spania, din Grupul Verzilor), precum si romanii Nicolae Vlad Popa, membru al PPE-DE, si Victor Bostinaru, PSE. Acestora li se mai adauga trei consilieri de la grupurile politice si doi membri ai personalului administrativ din Parlamentul European.

Membrii delegatiei vor avea intalniri cu o parte dintre petitionari si cu autoritatile romane, inclusiv cu reprezententanti ai celor doua comisii din Parlamentul Romaniei care se ocupa de petitii, cu Avocatul Poporului, reprezentanti ai Ministerului Justitiei si a Ministerului Mediului.

Romanii s-au plans la Comisia PE de impactul negativ al proiectului de constructie de la Catedrala Sf. Iosif din Bucuresti, de Rosia Montana, de presupusa incalcare a legislatiei CE in domeniul mediului inconjurator in ceea ce priveste cazurile de aprobare a proiectelor de sapaturi si mori de vant in regiunea Dobrogea sau de neconcordanta dintre taxa auto pentru masinile second-hand si principiul libertatii de miscare a bunurilor in UE.

Alte plangeri au vizat discriminarea la adresa IMM-urilor in ceea ce priveste conditiile de accesare a fondurilor PHARE, de impactul negativ asupra sanatatii localnicilor din Popesti-Leordeni ca urmare a activitatii unei companii de reciclare a deseurilor sau de lipsa apei potabile si poluarea cauzate de activitatile de extractie ale SNP Petrom la Cocu, in judetul Arges.

Vineri, delegatia PE se va deplasa la Brasov pentru o a doua runda de intalniri cu petitionarii. Discutiile se vor axa pe petitia privind neregulile din procesul de privatizare a uzinei "Rulmentul Brasov S.A", o petitie recent inaintata PE, petitia privind presupusa incalcare a legislatiei CE referitoare la ajutoarele de stat in contextul privatizarii Oltchim, petitia privind presupusa frauda in legatura cu falimentul Tractorul Brasov si petitia privind poluarea fonica provocata de traficul intens de pe ruta Brasov-Sibiu.
Sursa: Ziare.com

Articol citit de 1058 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
1 comentariu
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Informatie fara adresa

Unde se intalnesc sau este secret ca nu cumva sa afle ce nu trebuie sau poate si mai grav, este o vizita de forma fara un dialog real ci unul aranjat?

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor