Romanii din diaspora nu se inghesuie sa voteze prin corespondenta la alegerile parlamentare. Doar 6.000 de persoane s-au inscris pentru a putea vota de la distanta

Autor: Paul Nedelcu - Redactor
Marti, 15 Septembrie 2020, ora 08:57
2062 citiri
Romanii din diaspora nu se inghesuie sa voteze prin corespondenta la alegerile parlamentare. Doar 6.000 de persoane s-au inscris pentru a putea vota de la distanta

Autoritatea Electorala Permanenta (AEP) a anuntat ca, pentru alegerile parlamentare din acest an, pana la data de 14 septembrie, ora 10:00, 6.017 romani din diaspora s-au inregistrat pe portalul www.votstrainatate.ro pentru votul prin corespondenta, in timp ce pentru votul la sectia de votare s-au inscris 1.838 de cetateni romani din strainatate.

"Reamintim ca, potrivit legislatiei in vigoare, inregistrarea ca alegator prin corespondenta sau la o sectie de votare a demarat la data de 1 aprilie 2020 si se va incheia odata cu expirarea a 15 zile de la data inceperii perioadei electorale, adica in data de 21 septembrie 2020. Precizam ca o propunere legislativa aflate in procedura de urgenta la Parlament prevede prelungirea acestui termen cu 30 de zile", anunta Autoritatea Electorala Permanenta.

Presedintele Autoritatii Electorale Permanente, Constantin-Florin Mituletu-Buica, atrage atentia asura faptului ca mai multe tari, inclusiv din Europa, nu vor permite romanilor care traiesc pe teritoriul lor sa voteze fizic, ci doar prin corespondenta.

"In conditiile in care multe state - si de la nivelul Uniunii Europene, dar si din afara spatiului european - vor interzice infiintarea de sectii de votare atat in afara misiunilor diplomatice, cat si in interiorul acestora, le recomand tuturor romanilor din diaspora sa opteze pentru votul prin corespondenta, ca modalitate sigura si comoda de vot la distanta, fara costuri si fara riscuri, mai ales in contextul incertitudinii legate de evolutia pandemiei de coronavirus", a declarat oficialul AEP.

Pentru a veni in sprijinul romanilor din afara tarii care doresc sa se inregistreze pe portalul www.votstrainatate.ro, AEP face urmatoarele precizari:

Actul de identitate romanesc utilizat la inregistrare trebuie sa fie acceptat de legislatia romaneasca!

Lista documentelor de identitate romanesti: cartea de identitate; cartea electronica de identitate; cartea de identitate provizorie; buletinul de identitate; pasaportul diplomatic; pasaportul diplomatic electronic; pasaportul de serviciu; pasaportul de serviciu electronic; pasaportul simplu; pasaportul simplu electronic; pasaportul simplu temporar.

Certificatul de nastere si titlul de calatorie nu fac parte din categoria documentelor de identitate!

Actul de identitate utilizat trebuie sa fie valabil! Un act de identitate este in termenul de valabilitate daca la momentul inregistrarii nu este expirat.

Numele si prenumele trebuie sa fie scrise intocmai ca in actul de identitate! Numele si prenumele trebuie scrise corect, complet si, in cazul mai multor nume sau prenume, in ordinea in care acestea figureaza in actul de identitate.

Scan-ul documentelor atasate trebuie sa fie complet si vizibil integral! Scan-ul documentelor atasate, inclusiv fotografia si data expirarii actului de identitate, trebuie sa fie complet, clar, lizibil, nepixelat.

Documentul de sedere in strainatate trebuie sa fie prevazut in lista din Ordinul ministrului afacerilor externe nr. 1627/2019!

Chiar daca in pasaport este mentionata tara de domiciliu sau resedinta, este necesara transmiterea unuia dintre documentele care atesta sederea in strainatate, specific pentru fiecare tara, conform Ordinul ministrului afacerior externe nr. 1627/2019, care poate fi accesat la urmatorul link: https://www.mae.ro/sites/default/files/file/ordin_1627_din_2019_anexe.pdf.

Toate informatiile privind procedura de inscriere cu una dintre cele doua optiuni de vot sunt disponibile pe portalul www.votstrainatate.ro la urmatoarele linkuri:

https://www.votstrainatate.ro/Mesaj/PrezentareVotCorespondenta

https://www.votstrainatate.ro/Mesaj/PrezentareVotSectie

Intrebari si sesizari legate de procedura de preinregistrare si inscriere pot fi transmise la adresa de e-mail contact@votstrainatate.ro.

Diaspora a iesit in numar mare la vot, in a doua zi: "Astia" din strainatate au depasit doua borne importante

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#alegeri parlamentare, #sectie de votare, #diaspora , #autoritati